<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obrad Belenzada: Hitno riješiti probleme metalaca i rudara u RS, radnici diskrimisani

LOŠE STANJE ZA RADNIKE

Treba konačno riješiti status preduzeća koja se nalaze u teškom stanju i čiji nerješeni status pada na teret radnika koji rade u njima...

28. juli 2017, 12:00

Obrad Belenzada, predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske traži da se hitno organizuje sastanak sa ministrom industrije, energetike i rudarstva, ministrom rada i boračko-invalidske zaštite i direktorom inspektorata Republike Srpske kao i inspektorom rada da bi se riješili problemi metalaca i rudara u RS.

"Treba konačno riješiti status preduzeća koja se nalaze u teškom stanju i čiji nerješeni status pada na teret radnika koji rade u njima (FAMOS, FMSN, IAT SWISSLION, GIPSARA, MITAL), pored toga zahtijevamo veću odgovornost predstavnika državnog kapitala i direktora gdje se nepoštuju zakoni iz radno-pravne oblasti i ostali akti", rekao je Obrad Belenzada.

On ističe da radnici realnog sektora trpe ogromnu diskriminaciju u odnosu na ostale radnike po pitanju visine i isplate plata i doprinosa na platu, kao i ostalih prava zagarantovanih zakonom.

"Radnicima koji su na budžetu se isplaćuju plate po granskim kolektivnim ugovorima, dok radnici realnog sektora nemaju to pravo, jer kolektivni ugovor nije donešen", ističe Belenzada.

On kaže da je potrebno uvesti podsticaje za privredu, smanjiti javnu potrošju i socijalu rješavati mimo preduzeća,

"Treba uvesti diferenciranu stopu oporezivanja plana po principu veća plata veće oporezivanje. Insistiramo pokretanje rudnika Ljubija zbog ograničenosti rude u rudnicima Omarska, kako bi se produžio vrijek trajanja kopanja ove rude", ističe Belenzada u ime Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske.