<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SVIJET TUGUJE Umro je Charlie Gard

Tuga

NAKON duge i mučne borbe za život bolesnog dječačića uz kojeg je bio čitav svijet, svjetski mediji javljaju da je 11-mjesečni Charlie Gard u petak preminuo. Shrvani roditelji su izjavili: "Našeg predivnog malog dječaka više nema, toliko smo ponosni na tebe, Charlie!"

29. juli 2017, 12:00

Londonski sud je u četvrtak odbio zahtjev roditelja te odlučio da će Charlie biti premješten u hospicij te ubrzo nakon toga isključen s aparata za održavanje na životu. Dječak bi 4. kolovoza navršio godinu dana.

 Dva mjeseca nakon rođenja "potpuno zdrave bebe", roditelji su primijetili da mu se zdravlje pogoršava, a liječnici su postavili dijagnozu rijetke genetske bolesti. Charlie je pretrpio teško oštećenje mozga zbog kojeg nije mogao samostalno disati, otvarati oči ni pomicati ruke i noge.

 Roditelji Chris Gard i Connie Yates vodili su dugu i bezuspješnu borbu s britanskim sudovima u pokušaju da odvedu bebu na eksperimentalno liječenje u SAD.

Također su prikupili 1,4 milijuna funti donacija, što je bilo dovoljno za odlazak u SAD i za samu terapiju. Međutim, liječnici u dječjoj bolnici Great Ormond Street donijeli su odluku da njihovo dijete treba "dostojanstveno umrijeti", a tu odluku su potvrdili i sudovi u Velikoj Britaniji.

Iako nisu uspjeli odvesti Charlieja iz bolnice kako bi posljednje trenutke proveo u obiteljskom domu, nakon odluke o hospiciju beba je provela nekoliko vrijeme na obiteljskom pikniku izvan bolnice. Na kraju snimke otac se oprašta od sina u bolnici te obećaje malenom Charlieju da će mu se vratiti odmah sljedećeg jutra.