<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jusein Bolt: Kako radi telo najbržeg čoveka na svetu

atletika

Iako je u penziju otišao poražen, rekord koji je postavio pre osam godina u Berlinu decenijama neće biti prestignut, smatraju stručnjaci. Te 2009. istrčao je 100 metara za 9,58 sekundi

07. august 2017, 12:00

Najbrži čovek na svetu i jedan od najboljh sportista svih vremena Jamajčanin Jusein Bolt (30) otišao je u penziju nakon što je na Svetskom prvenstvu osvoji bronzu. Jamajčanin je pred 60.000 gledalaca u Londonu ostao bez svetske krune, jer su brži od njega bili Amerikanci Džastin Getlin i Kristijan Koleman.

"Ubio me loš start. Obično budem bolji od kvalifikacija do finala, sada nije bilo tako. Zato sam izgubio. Nisam imao snage, malo sam ih stigao, ali sam bio previše ukočen. Jednostavno, dogodi se. Nisam bio pravi kada je trebalo", rekao je Bolt.

Njega je posle desetogodišnje dominacije sa trona skinuo najveći rival Getlin, za 0,03 sekundi.

"Getlin je bio sjajan, drago mi je što mi je svih ovih godina bio rival", rekao je Bolt kojem se nakon trke Getlin poklonio, "Žao mi je što sam bio brži".

Bolt je, ocenili su stručnjaci, u pravo vreme doneo odluku da se povuče. Kada je najavio da će Svetsko prvenstvo u Londonu biti i poslednje odluku je obrazložio rečima: "Znam kada je vreme za oproštaj, ne želim da se sramotim." 

Iako je u penziju otišao poražen, rekord koji je postavio pre osam godina u Berlinu decenijama neće biti prestignut, smatraju stručnjaci. Te 2009. istrčao je 100 metara za 9,58 sekundi.

Donosimo vam neke od najzanimljivijih i manje poznatih detalja iz njegove impresivne karijere.

BIOGRAFIJA

Rođen: 21. 8. 1986.

Mesto rođenja: Trelavni, Jamajka

Težina: Oko 93 kilograma

Visina: 195 centimetara

Olimpijske medalje: 6 zlatnih

Svetski rekordi: 100 metara, 200 metara, 4 x 100 metara

 ŠALE

"Jamajčani vole da se zabavljaju. Mi stalno zbijamo šale jedni s drugima i nikada nismo do kraja ozbiljni. To je dobra stvar."

ŠIRINA RAMENA

Juseinova ramena su savršeno u skladu sa njegovim bokovima, što mu pomaže da troši manje energije.

KONTRARAVNOTEŽA

Vaše ruke služe kao kontraravnoteža vašim nogama, i one su te koje diktiraju ritam. Boltova tehnika omogućava mu da stabilizuje torzo kako bi ta snaga efikasno stizala do njegovih bokova, što još više podiže ubrzanje. Mnogi trkači kao da posrću dok trče, a Bolt uvek ostaje u savršenoj ravnoteži.

KRIKET

Kad je bio klinac, Jusein je mnogo voleo da igra kriket, na mestu boulera. On kaže da bi se, da nije postao atletičar, sigurno profesionalno bavio kriketom.

SPONZORSTVA

Godine 2010. Jusein je potpisao najunosniji ugovor u istoriji atletike, sa Pumom. Ni tada, a ni kasnije, detalji nisu objavljeni, ali spekuliše se da je u rangu ugovora koji Kristijano Ronaldo ima sa kompanijom Nike.

DOBROTVORNE SVRHE

Dobrotvorstvo je u Juseinovom srcu. Ne samo što ima sopstvenu fondaciju, već redovno pomaže i druge fondacije koje se bave zdravljem i obrazovanjem dece.

ČIKEN NAGETS

Njegova omiljena hrana je piletina iz „Mekdonaldsa". Pojeo je dva nageta pre finala na 200 metara u Pekingu.

41 KORAK

Jusein završava trku na 100 metara u 41 korak, iako počinje kraćim koracima. Njegovim takmacima u proseku treba između 45 i 48 koraka.

PERTLA

Juseinova pertla bila je odvezana kada je postavio svoj prvi svetski rekord na 100 metara, na Igrama u Pekingu.

STOPALO

Jusein nosi patike broj 47. Žalio se jednom prilikom da su mu startni blokovi premali za njegova stopala.

90% BRZIH VLAKANA

Juseinove mišiće čini 90 odsto takozvanih brzih vlakana. Ona pomažu da se brzo napravi više sile, i od presudnog su značaja za sportiste. Svi ljudi imaju brza i spora vlakna, a prosečna osoba ima miks 50/50. On ne može da se menja, ali treningom može da se poveća veličina brzih mišićnih vlakana.

 9,58 s

Trenutni svetski rekord koji drži Jusein Bolt.

GEJMER

Bolt obožava da igra domine, a svuda sa sobom nosi i konzole za igranje.

 2,4 METRA PO KORAKU

Bolt pokriva 2,44 metra po jednom koraku, u proseku. To znači da mu za 100 metara treba samo 41 korak.

 VODONOŠA

Bolt je često nosio ogromne količine vode, kako bi mu porodica preživela. On kaže da je upravo to razlog njegove nadljudske snage.