Donosimo i visinu plata: Hrvatskoj i Crnoj Gori nedostaje radne snage

Prilika za posao

Donosimo i visinu plata: Hrvatskoj i Crnoj Gori nedostaje radne snage

Piše: Tatjana Čalić

Hrvatska i Crna Gora ovog ljeta se suočavaju se sa nedostatkom radne snage u ugostiteljskom i građevinskom sektoru

Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za ovu godinu iznosi 7.026 dozvola, ali je najavljeno njihovo povećanje  za oko dvije hiljade.

„Pustili smo u proceduru da povećamo kvotu za 2.000 radnih mjesta, ali samo za građevinski sektor, kako bi opravdali investicije koje je građevinski sektor preuzeo i kako bi on mogao investicije koje kreću na jesen otvoriti i realizirati“, rekao je za hrvatske medije ministar rada RH, Marko Pavić.

Vlada Crne Gore  je odredila kvotu od 13,19 hiljada dozvola za rad stranaca u 2017. godini, a samo u prva četiri mjeseca izdato su 6.123 dozvole od čega je već tada 1.560 dozvola izdato van utvrđene godišnje kvote.

Iako sezonski poslovi u susjednim zemljama izgledaju kao dobra prilika za radnike iz BiH, koji imaju najnižu platu u region, oni nisu zainteresovani. Kako je za naš portal rekao Miroslav Vukajlović – vlasnik Agencije za posredovanje u zapošljavanju Spektar iz Banjaluke manjak radnika je u mnogim branšama, pa građevinarstvo ne predstavlja izuzetak kako kod nas, tako i u susjednoj Hrvatskoj. 

Slični su uzroci ove pojave, mali broj srednjoškolaca u regionu upisuje građevinska zanimanja, pa privreda nema odakle da angažuje potrebne kadrovske resurse. Mi smo najbliži Hrvatskoj pa otud i očekivanje da će ovdje pronaći odgovor na svoje potrebe. Moje mišljenje je da se to neće desiti, Hrvatska će građevinske radnike morati potražiti u negdje drugdje, ovdje više nema slobodnih nezaposlenih građevinskih radnika, oni su otišli na rad u evropske zemlje pretežno u Sloveniju i Njemačku, a nešto manje Češku, Slovačku, Poljsku”, kaže Vukajlović. 

Razlog odlaska u ove zemlje susasvim logični-  bolji uslovi i više plate.

Što se tiče Crne Gore, naš sagovornik kaže da je situacija slična, ako ne i lošija nego u Hrvatskoj. 

Manje su plate, loša su iskustva građevinskih radnika sa tim prostorom, ukupno, šanse da privole nekoga da dođe na rad u Crnu Goru su postale minimalne. Podaci inače govore da će mnoge evropske države, prije svega siromašne, sve teže privlačiti kvalitetenu radnu snagu u građevinarstvu, jer neće biti platežno konkurentni. Na kraju su najveći gubitnici korisnici krajnjih usluga, imaće mnogo lošiji kvalitet građevinskih usluga”, pojašnjava Vukajlović.

Zarade sezonskih radnika iz BiH u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Prema podacima Sindikata graditeljstva Hrvatske prosječna plata radnika na građevini je oko 1200 maraka, u Crnoj Gori se građevinski radnici plaćaju od 3- do 4 eura po satu, dok je prema podacima Agencije za statistiku u BiH plata građevinskih radnikau u BiH 560 konvertibilnih maraka

Zarade u ugostiteljstvu u Hrvatskoj su sljedeće 

Kuvari – 1000 do 2000 eura

Pica i roštilj majstori – 1000 eura

Konobari/konobarice – 700 do 1200 eura + bakšiš

Pomoćni radnici – 600 do 700 eura

Spremačice i sobarice  400-500 eura

 

A u Crnoj Gori pate za sezonske radnike iz BiH su sljedeće

Najbolje su plaćeni kuvari – od 600 do 2.500 eura mjesečno, 

pomoćni kuvari od 350 do 600 eura, 

roštilj majstori od 600 do 1.000 eura

sobarice i higijeničarke – od 300 do 400 eura mesečno

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Dodjes go da radis i vratis se go nazad.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.