<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pitali smo turiste iz arapskih zemalja: Zašto baš BiH?

sarajevo

Provjerili smo, šta ih privlači da posjete našu zemlju?

11. august 2017, 12:00

Hoće li ovogodišnja sezona oboriti rekorde u posjetama? Iz godine u godinu sve više turista iz arapskih zemalja dolazi u BiH. Provjerili smo, šta ih privlači da posjete našu zemlju?

"Priroda, klima, ljubaznost" - gotovo stereotipni odgovori turista iz arapskih zemalja na pitanje: "Zašto Bosna i Hercegovina?" Na pistu sarajevskog aerodroma slijeće avion. Stižu posjetioci - Oman, Kuvajt, Emirati, Katar. Iste odgovore čujemo opet. Čak i od onih koji dolaze prvi put.

"Stabilno je. Meni je prijatelj preporučio da podsjetim Bosnu zbog prirode i ljubaznih ljudi", kazao je Abdulah Salim al Gaithi iz Omana.

"Zapravo, u Omanu imamo turističku agenciju koja je imala mnogo grupa koje su dolazile ovamo. Tamo se napravi program, kažu nam ići ćete na ovo ili ono mjesto i to je plan koji ćemo ovdje pratiti", dodao je.

Rijeđe sami ili u paru. Najčešće sa višečlanim porodicama, istu turističku destinaciju neki biraju i drugi put.

"Nas je osam. Velika smo porodica. Tu je moja supruga, pet kćerki i moja sestra", rekao nam je Ahmed al Kabi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Jako mi se dopada. Život je tako jednostavan. Vrijeme je lijepo, možete razgledati, a zemlja je za nas veoma pristupačna. Uopšte nije skupo. Ovo što vidimo ovdje nemamo na Bliskom Istoku."

Prizori sa izletišta Vrelo Bosne potvrđuju istinist odgovora. 

Turisti iz arapskih zemalja kažu kako se posjete BiH uglavnom planiraju unaprijed. U tome turistima pomažu preporuke prijatelja ili turističke agencije.

Odlasci na izlete, na primjer u Bihać, naplate se oko 120 eura, kažu vodiči.

"Nek je eto prijevoz na neku lokaciju, po Sarajevu 70-80 eura, izvan Sarajeva oko 120. Zavisi sve je li ideš autom, kombijem... Ali, oni su prepoznatljivi što se tiče cjenkanja, uglavnom se trude da nađu jeftinije, ali i kad nađu jeftinije, i tad se cjenkaju. Njima je to u mentalitu, a nama to ne smeta. Ako su sedam dana ovdje, oni imaju raspored i uvijek se vežu za Mostar, Jajce, vodeopade, jezera", pojasnio je Edin Fejzić, turistički radnik.

Ipak nemamo veliki broj turista iz zemalja Zaljeva, posmatrajući zemlje pojedinačno. Od januara d maja ove godine, najviše ih je bilo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

I sve zaljevske zemlje zajedno ipak su na trećem mjestu prema broju posjeta za isti period, nakon Hrvatske i Turske. Iznenađuje i broj posjeta iz Južne Koreje.

No upravo za turiste iz arapskih zemalja priroda ostaje omiljena poslastica bosanskohercegovačkog turističkog menija.