Damir Nikšić za BUKU crta strip posvećen Sarajevo film festivalu, pred vama je dan prvi

Damir Nikšić

Damir Nikšić za BUKU crta strip posvećen Sarajevo film festivalu, pred vama je dan prvi

Piše: Damir Nikšić

Kao mali omaž projektu Max-a i Magnusa, legendarnom satiričnom stripu "Alan Ford", naš sarajevski saradnik će ocrtati atmosferu "Los Rajvosa" narednih dana SFF-a.

O samoj ideji za strip, Damir Nikšić vam poručuje ovo 

Odlučio sam ovaj put da ne pišem kolumnu, već da u narednih osam dana trajanja Sarajevo film festivala upriličim neku vrstu festivalske hronike u strip formi. Svaki dan ću pokušati nacrtati i poslati urednicima Buke po dvije table stripa u kojemu se neću baviti aktuelnim dešavanjima na ovogodišnjem SFF-u, već ću pokušati sumirati iskustva, kontraste i dočarati sveukupnu atmosferu u izmišljenom gradu Los Rajvosu za vrijeme trajanja glamuroznog festivala holivudskog filma. 


Dakle, evo ga: DAN PRVINAREDNI DAN U STRIPU POGLEDAJTE OVDJEKomentari na tekst (12)
Objavljeno:
@banovan sam - nek je neko skonto!
Objavljeno:
zabavan,ali nedorečen! ništa svoje,pali na nostalgiju...
Objavljeno:
Ovakvi kao Damir zapravo i dobijaju medijsku pažnju kAko bi se kritička misao banalizovala i postala nekritički i kao takva odlična za vladajuće strukture. Nikšić se koristi istim alatom kao i vlast, populizmom, zato i nije odmakeo dalje od komičara. Pojavljuje se po svakakvim emisijama i kao gost i kao voditelj, više glumatajuci nego išta kazujući. Vidio sam ga na jednom nastupu u mom gradu i mogao se uvjeriti da je prepotentan i da glumi čas drvanog filozofa, čas klauna. U klaunovskom smislu se drži maske koje se držao dr Neke Karajlić koji je njegov uzor. To se vidi jer krade i fore i izgovor i gestikulaciju tog bivšeg Sarajlije. Medjutim kako je dr Krele i slični njemu napustio stanište preustio je isto ljudima kao Nikšić da se u isto ugnijezde i preuzmu njihovo mjesto narodnih klaunove koji lafo ukazuju da je "car go". Zapravo oni su tu zarad lične promocije i laprdaju svojim žvaljama uprazno sticući bijednu popularnost. Damure ti si čak i svoj status umjetnika doveo u pitanje jer se rasuo na sve strane i obezvrijedio svoje postojanje u medijima. Brate, ohani neko vrijeme, vidi šta su ti prioriteti i udri tim diskursom. Dosadio si i narodu i bogu a ponajviše si dosadio sebi!
Objavljeno:
...slika i prilika naseg drustva... ccc
Objavljeno:
Damir je 186 godina ispred naših političara. Odnosno živi današnjost a političari i oni koji ih slijede su još uvijek u srednjem vijeku. Da nas je više ovakvih Damira bili bi normalan narod i država.
Objavljeno:
Naj bolji je kao kurac-palac....;)
Objavljeno:
Dobar je umjetnik. Realno, dobro barata sa izvrtanjem cinjenica u pozitivnom smislu. Nevezano za to, da li je ikada formalno radio, ono da ima radni staz? Znam da nije relevant o, samo sam znatizeljna. Poyy
Objavljeno:
Paja Patak de ohani malo. Zaboravih reći i YouTuber, kolumnista, analitičar, muzičar, dobar komšija, građanin, uzoran otac i muž... joj brate Damire, ko će to sve ponabrojat :))))
Objavljeno:
Damir je multi talenat sto je ocigledno, ali fura parlamentarnost i slobede a blokirao me je na fb zbog jednog pristojnog ali oprecnog misljenja...kompleks, inace ga podrzavam u 95 % onog sto radi.. Dzaba sto sam bio na Savi u jna, Brezovo Polje
Objavljeno:
Damire, extra je....kao da citam starog Alana Forda. Odlicno si skinuo sitne poteze Max-a i Magnusa a treca slicica je najjaca :). Tekst si ubo takodje ...svaka cast
Objavljeno:
de Miki, ne seri, nemoj da te nacrtam ;-) Pozz nuno
Objavljeno:
I ovaj Damir se bavi sa milion stvari. Političar, komičar, pisac, novinar, konceptualni umjetnik, kurac-palac.... Slika i prilika naseg propalog društva....
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.