Nikola Kužet: „Znaš li ti majstore odakle dobijaš platu?“

EKONOMIJA

Nikola Kužet: „Znaš li ti majstore odakle dobijaš platu?“

Piše: Nikola Kužet

Sjedim prije par dana na kafi sa mojim dobrim prijateljem koji inače radi u državnoj upravi. Pričamo o opštim temama. Ekonomija, politika i slično. Imamo bliske stavove mada se u nekim ključnim pitanjima često ne slažemo što naše razgovore i rasprave čini još interesantnijim. Inače je odličan sagovornik.

U jednom momentu tokom razgovora kaže on meni pomalo arogantno kako u našoj zemlji realan sektor i zdrava privreda ne postoje i kako se sve što kako tako funkcioniše svodi na državnu upravu te da svi veći projekti zavise od države i državnog aparata. Nisam znao u tom momentu šta da kažem. Nisam se snašao, a imao sam mnogo toga za reći. Prećutim.
Moj prijatelj je pošten čovjek i dobar radnik. Znam da se izuzetno trudi na svom poslu. Spada u radnike u državnoj službi koji zaista rade svoj posao. Radi u sektoru koji pruža podršku privredi.

Volim vjerovati da je većina radnika u državnoj administraciji takva, a da su na lošem glasu kao neradnici i korumpirani zbog manjine koja je takva. Ali moj prijatelj je u velikoj zabludi. Na radnom mjestu je vjerovatno upao u krivi obrazac razmišljanja i želim da mu razbijem iluzije i kažem ono što sam mu trebao reći taj dan na kafi. Možda je ovako i bolje jer ću biti jasniji.

Zapravo želim da mu postavim nekoliko pitanja pa neka sam sebi na njih odgovori. Usput se obraćam i svim radnicima državne administracije u ovoj našoj jadnoj državi koji su u sličnoj zabludi.
Ovako:

Znaš li ti majstore odakle dobijaš platu? Iz kojeg izvora? Iz kojeg sektora?

Znaš li da tvoja plata dolazi iz poreza koji se stvara u privredi i iz zaduživanja koja će ova zemlja jednom morati vratiti iz sredstava koja će ponovo morati generirati privreda?

Znaš li ti da kad ne bi bilo privrede ti ne bi imao posao?

Znaš li da je naopako i nerealno to što ekonomski projekti zavise od državnog aparata i politike?

Znaš li da je tvoja dužnost kao državnog službenika da služiš privredi, odnosno primarnom, sekundarnom i tercijarnom sektoru? Pogotovo na tvojoj poziciji.

Znaš li da tvoje radno mjesto postoji zbog privrede, a ne obrnuto?

Znaš li da je prosjek plata u privredi značajno slabiji nego u državnoj administraciji što je samo po sebi apsurd?

Znaš li da većina radnika u privredi nema plaćen prekovremeni rad, dnevnice za putovanja, regres i ostale dodatke koje ti primaš?

Znaš li da većina radnika u privredi ne uživa zagarantovana prava koja ti uživaš jer se od njih traži da rade više nego što je propisano?

Znaš li da si ti na svom radnom mjestu zaštićen kao snježni leopard u poređenju sa radnicima u privredi?
Misliš li da je to normalno?

Znaš li zašto se realni sektor tako zove? Treba li da ti objasnim?

Znaš li da ja radim u privredi?

Znaš li da ja djelimično zarađujem i tvoju platu?

Znaš li da je privreda značajno oslabljena jer većina zaposlenih u javnoj upravi razmišlja po matrici po kojoj i ti razmišljaš? Vjerovatno si taj virus tamo i pokupio.

Znaš li da je ovakav odnos državne administracije prema privredi nerealan i neodrživ?
Imaš li poštovanja prema onom ko zarađuje i za tebe i kome treba da služiš?

Prijatelju, ja znam da ti radiš, ali ne privređuješ. Ti primaš platu, a ne zaradu. Tvoj rad ne stvara novu vrijednost. Ovo je kapitalizam. Ekonomija profita. Komunizam je propao. Računa se profit, dobit, marža, razlika u cijeni, dodata vrijednost, novostvorena vrijednost itd.

Mada se i ekonomija u komunizmu zasnivala na novostvorenoj vrijednosti. Sve na tome počiva, a toga nema u tvom sektoru. PDV se generiše u privredi. Plata koju primaš se stvara u privredi. Imaj poštovanja prema tome i promijeni način razmišljanja, jer ćemo svi polako morati za srećom u neke druge sredine koje imaju zdraviji odnos prema privredi i realnom sektoru.

ATV

 

Komentari na tekst (8)
Objavljeno:
Markuse care, vi isto radite i zasluzujete platu; ali vi ne proizvodite sredstva. Vi vrtite novac koji je realni sektor stvorio i ubrizgao. Volio bih vas vidjeti da izadjete u realnu dzunglu i proizvedete dobit. Mislim da bi se pogubili i odustali. I vi placate porez,i to je uredu, ali uzimate iz budzeta i vracate u budzet, vodu vari vodu hladi.
Objavljeno:
Zao mi je autora, potpuno je u pravu, ovi ljudi sto komentarisu, ne razumiju ekonomiju, zato smo tu gdje jesmo, to o cemu oni pricaju je licna potrosnja, to sto oni placaju PDV je realizacija, a ne stvorena dodana vrijednost, nije problem u trosenju plata, nego u stvaranju istih, javne finansije su komplikovana oblast ekonomije da bi shvatile nase, obrazovane narodne mase, ali evo ovako, mozda je uzalud,ali da pokusam pojednostaviti ovim javnim sluzbenicima,koji su se osjetili prozvanim: otvorite firmu koja ima perspektivu, ali ne mozete naci adekvatno trziste, zaposlite radnike koji nisu adekvatno osposobljeni za svoja radna mjesta, da bi to nadoknadili, zaposlite ih jos,pa nagomilate punu firmu polu radnika, e sad, da bi mogli placati radnike i obaveze trebate novac,ali njega nema jer prekobrojni radnici sa neadekvatnim sredstvima za rad i bez kvalitetnog trzista ne ostvaruju profit, pa uzmete kredit, ali njega ulozite u potrosni materijal i isplatu obaveza iz prethodnog perioda, opet nista, radnici se trude da rade manje od drugih sve su cesce van radnog mjesta, trzistu ne treba vasa roba, ali vi dizete novi kredit da napravite vecu i ljepsu halu, pristupni put, sebi vikendicu.... firma tone, radnicima plate kasne, dizete novi kredit,da bi mogli placati stari i dati dio plata radnicima, ...ceka se momenat da banka preuzme preduzece, vi tvrdite da je sve u redu, ali nema novih kredita, nema ideja da se lako mogu realizovati, nema vremena. Ali ne odustajete, pozajmljujete od komsija, rodbine...ali dzaba, medjutim ne odustajete...mi smo sad tu negdje.. na tom nivou. A PDV svi placamo, ali kad nesto stvorimo mi ga i naplatimo u korist drzave, pa joj stvaramo dobit. Da moze funkcionisati, a kad ga vi placate, vi ste obican potrosac, sto je ogromna razlika
Objavljeno:
Besplatno liječenje? Gdje to? Možda u Titovoj Yugi... Ovdje više nije. Ili se možda ne liječimo na istim mjestima. Za svaki klinac se traži participacija a kad te naruče "po hitnom postupku" kod Sebije to znači - naredne godine. I ne šalim se uopšte. Besplatno školovanje? Majke ti? Hoćeš o tome? Takvu glupost može napisati samo neko ko ili nema djecu pa ne zna ili živi u saksiji još od one maloprije spomenute Jugoslavije. Ni policija te ne čuva za DŽ. Ista se plaća iz nameta koja država otme stanovnicima koji su imali nesreću da se rode na ovom komadu zemlje a ako misliš da oni rade za DŽ - nazovi i pitaj ih koliko košta dan njihove usluge. Ali da, oni jesu servis građana. Jednako kao svi vi koji ste ostavili pogrdan komentar momku a radite na nekom prekobrojnom nivou ove bolesne zemlje - jeste servis građana; na usluzi građanima a ne obratno. I shvatam, boli vas to... Nekako vam oduzima osjećaj bitnosti koji ste sami sebi, ničim izazvani, pridodali. Realno, ništa ste.. Paraziti na leđima jadne ekonomije koja se održava kreditima. Rudar u jami vrijedi više od vas u Parlamentu, agencijama, kantonima... Vi ste ništa, samo jos niste shvatili. Kažu da je najduži put od dupeta do mozga. Ima i duži ;) Ali nadoći ćete već. Usput.
Objavljeno:
Markus, znaš li da je on platio školovanje svoje djece? I policiju? I doktore? pa jesi uopće pročitao tekst? On sve to plaća kroz poreze koje država ubire. Nema besplatnog ručka.
Objavljeno:
Znaš li ti "markus" da ništa nije besplatno? Jesi li i ti još jedan bezumni uhljeb?
Objavljeno:
Nema veze zna li tvoj prijatelj išta od toga, mi koji smo pročitali tvoj tekst sada sto posto znamo da ti nemaš pojma.
Objavljeno:
Znas li ti Kuzet da nisi clan sindikata. Znas li da je skolovanje tvoje djece privredjivanje. Znas li Kuzet da imas besplatno lijecenje, da te besplatno cuva policija. Znas li da si pobrkao pojmovne loncice. Znas li da si pristao na ropstvo.
Objavljeno:
Kužet nisi ti ništa bolji od svoga prijatelja! I ti bi hljeba bez motike!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.