Tenzije sve jače: Kina traži od Trumpa i Sjeverne Koreje da prestanu sa teškom retorikom

Sukob

Tenzije sve jače: Kina traži od Trumpa i Sjeverne Koreje da prestanu sa teškom retorikom

Piše: Fena

Bijela kuća je ranije saopćila da su dogovorili sa Pekingom da Sjeverna Koreja mora prekinuti "provokativno ponašanje"

 Kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je od Donalda Trumpa i Sjeverne Koreje da izbjegavaju riječi i djela koja će pogoršati tenzije, naveli su kineski državni mediji, prenosi BBC.

 

Trump i čelnici Sjeverne Koreje već danima razmjenjuju teške riječi, a Trump je upozorio Pyongyang da je američki arsenal spreman ukoliko bude potrebe. Ali, Kina, kao glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje, traži suzdržanost.

 

Bijela kuća je ranije saopćila da su dogovorili sa Pekingom da Sjeverna Koreja mora prekinuti "provokativno ponašanje".

 

Prema kineskim medijima, predsjednik Xi je rekao Trumpu u telefonskom razgovoru da sve strane moraju zaustaviti djelovanje i riječi koje bi mogle pogoršati situaciju. On je dodao sa SAD i Kina imaju zajednički interes da denuklearizacijom Korejskog poluotoka održe mir.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.