"Narandžasta revolucija, stari politički trik Dodika i SNSD"

POLITIKA

"Narandžasta revolucija, stari politički trik Dodika i SNSD"

Piše: N1

Politički lideri se u ove ljetne dane nisu ni susreli, izvršna vlast države je latentna, a zakonodavna na kolektivnom godišnjem odmoru. Šta bh. političku scenu očekuje u spetembru? Pojedini već prognoziraju otežan rad i blokade u radu Parlamenta BiH.

Iza sebe politika je ostavila gotova sva goruća pitanja o kojima je potreban dogovor – od Ugovora o Transportnoj zajednici, nove tranše MMF-a, seta Zakona o akcizama. Tik pred godišnji odmor određeni poslanici najavili su pokretanje inicijative za smjenu Savjeta ministara BiH na prvoj septembarskoj sjednici državnog Parlamenta. I poslanici SNSD-a uoči godišnjih odmora obznanili su povlačenje iz parlamentarnih komisija. Odmori, čini se, nisu promijenili ništa. Međusobne optužbe, posebno na relaciji SNSD-SDS, još su izraženije.

"Blokirali su sve što se moglo blokirati, a što je moglo značiti razvoj u Republici Srpskoj i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i Zakon o akcizama, a kada se to sabere sa drugim projektima to je u visini od nekoliko stotina miliona maraka. Ono što treba očekivati od njih, jer su im instruktori dali nalog, jeste da u ove jesenje dane pribjegnu vaninstitucionalnoj borbi što bi dodatno usložnilo odnose", smatra Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH.

Prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH, SDS-ovac Mladen Bosić – odgovara.

Izvor: N1

"MMF ne daje svoje kredit iz više razloga. Nisu samo akcize razlog zašto nema kredita MMF-a, a mi nećemo ni dalje glasati za akcize s obzirom da prije toga neko treba da položi račun gdje je nestalo ili otišlo osam milijardi maraka prikupljenih na akcizama u prethodnom periodu. Što se tiče ovoga kako ćemo mi po stranim nalozima dići ponovo neku narandžastu revoluciju - to je stari politički trik kojim se Dodik i SNSD već dugo služe".

Bosić navodi da očekuje blokade i otežan rad stvaranjem novih otvorenih koalicija - SNSD-a, HDZ-a, SBB-a. A druga grupa poslanika, predvođenih inicijativom iz SDA, najavljuje septembarsku parlamentarnu raspravu o planu Hrvatske na izgradnji Pelješkog mosta. Prvo treba utvrditi granicu i osigurati pristup BiH otvorenom moru, ponovio je lider SDA.

"Tako da očekujem da Hrvatska konačno tu stvar uozblji i da se iznađe rješenje povoljno za obje strane, tako da Hrvatska spoji svoj teritorij, a da BiH ima pristup otvorenom moru. Mislim da bi Hrvatsku duplo jeftinije došao jedan tunel koji bi išao u zaleđu ili ispod Neuma, tamo je obala veoma strma. Put do Dubrovnika bi trajao puno kraće, a ne bi upropastili jedan predivan poluotok Pelješac jednim vrlo širokim putnim pojasom, ali eto, njihova stvar", kaže Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, predsjednik SDA.

Političari nemaju većinu da odgovore na pitanje šta je najbolje za one koji su ih birali – za građane. Možda će imati u septembru na nekom novom ručku ili sastanku. A nije ga bilo dugo.

 

N1

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.