<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Film je moćno sredstvo za prenošenje poruka ljudima

SFF

Film je moćno sredstvo za prenošenje snažnih poruka ljudima te zajedno s programom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) predstavlja dobar prostor da se artikuliraju bitne vrijednosti koje nedostaju bosanskohercegovačkom društvu - poručili su ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer i Feđa Mehmedović iz XY Asocijacije povodom obilježavanja Dana ljudskih prava u okviru Takmičarskog programa - dokumentarni film SFF-a.

14. august 2017, 12:00

Vlada Švicarske je, već tradicionalno, devetu godinu zaredom, u saradnji sa SFF-om, domaćin Dana ljudskih prava, u okviru kojeg će danas u Sarajevu biti prikazan film "Božanski poredak" švicarske rediteljice Petre Volpe, a bit će održana i panel diskusija o temi "Ženska prava danas: nazadovanje, stagnacija ili progres?".

Ambasadorica Rauber Saxer istakla je da je razlog zbog kojeg njena zemlja podržava Dan ljudskih prava taj jer su ljudska prava, generalno, izuzetno važna te ih je stoga važno promovirati, a drugi razlog je taj što je film u današnje vrijeme predstavlja sredstvo informiranja.

- Zato smatramo da je film dobar instrument za prenošenje poruka. Istovremeno, mislimo da treba podržati ljude koji rade u filmskoj industriji, one koji produciraju i proizvode filmove, kako bi nastavili širiti informacije - kazala je.

Novinarima se obratio i Feđa Mehmedović iz XY Asocijacije koji smatra da je bitno govoriti o ljudskim pravima, prvenstveno pravima žena, jer je BiH patrijarhalno društvo u kojem još uvijek egzistiraju patrijarhalni normativi, koji ženu postavljaju u nepovoljan položaj.

Po podacima koje je naveo, u BiH 52 posto stanovništva čine žene, a prema izvještajima Agencije za ravnopravnost polova, 50 posto ispitanih žena prijavilo je izloženost određenom obliku nasilja. S druge strane, dodao je, 80 posto muškaraca smatra da je žena koja je zlostavljana sama kriva što joj se to desilo.

- Radi se o zemlji u kojoj se ljudska prava i prava žena zaista nalaze u poziciji u kojoj zaslužuju svaku borbu, pogotovo u sektoru obrazovanja, koje ne tretira ovu oblast na način na koji bi trebalo - zaključio je Mehmedović.

Izrazio je uvjerenje da će današnji panel otvoriti ovu značajnu temu i poslati poruke koje, kako je rekao, možda neće unaprijediti položaj žena, ali će na neki način aktivirati mlade i odrasle da i oni učine nešto o tom pitanju.

Vlada Švicarske već 22 godine podržava Sarajevo Film Festival, a 15. godinu zaredom pruža podršku Takmičarskom programu - dokumentarni film, koji je postao međunarodno priznata platforma za filmove koji iz različitih uglova preispituju ljudske živote i stanje ljudskih prava u svijetu.

Obilježavanjem Dana ljudskih prava u okviru ovog programa nastoji se dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava.

Ova posebna platforma ujedno nudi mogućnost učesnicima na panelu, publici i predstavnicima medija da diskutuju o gorućim problemima s kojima se trenutno suočavaju pojedinci ili zajednice u svijetu.

Vlada Švicarske i ove godine dodjeljuje nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film i nagradu za dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagrade za oba filma u iznosu od po 3.000 eura osigurala je Vlada Švicarske, a bit će dodijeljena na zvaničnoj ceremoniji dodjele nagrada SFF-a.

Film rediteljice Petre Volpe, "Božanski poredak", govori o izuzetnoj, dugotrajnoj borbi kroz priču protagonistice Nore, naizgled obične domaćice iz zabačenog švicarskog sela, koja uprkos preprekama i negativnim reakcijama, postaje neustrašiva predvodnica borbe za žensko pravo glasa.