Učiteljica za primjer: Cijeli raspust spremala učionicu da iznenadi svoje buduće đake prvake (FOTO)

BRAVO

Učiteljica za primjer: Cijeli raspust spremala učionicu da iznenadi svoje buduće đake prvake (FOTO)

Piše: Maja Isović Dobrijević

Tatjana Krsmanović već sad je dobila titulu “učiteljica godine”…

Tatjana Krsmanović, učiteljica u OŠ „Ratko Mitrović” iz Novog Beograda, odlučila je da ove jeseni svojim prvacima priredi drugačiji doček od očekivanog, naime ona je svojim rukama potpuno renovirala učionicu za buduće školarce.

Ova vijest je odjeknula, kako u Srbiji, tako i u regiji, a Tatjana kaže da je iznenađena svim rekacijama.

“Iz mog ugla gledano, sasvim je normalno poželeti da imas lep prostor u kom provodiš vreme. Pa i kad izađete na kafu, na pola sata, birate sebi lep ambijent... U tom smislu, ideja se nije pojavila, ona je postojala kao način razmišljanja i samo je bilo pitanje izbora boja, materijala, stila. O tim konkretnim stvarima sam počela da razmišljam još od aprila”, kaže Tatjana Krsmanović za BUKU.

 

Nekad

 

Ona kaže da škola u kojoj radi svake godine obezbijedi krečenje učionica za prvake, ali nije joj bilo dovoljno to “obično” krečenje.

“Krečilo se više učionica, ali meni je nekako bilo ‘malo’ samo to ‘obično’ krečenje. Htela sam kao i uvek, više, bolje i drugačije. Direktorka škole je bila upoznata sa mojim idejama i kao svaki put do sada pružila mi je svaku vrstu podrške. Između ostalog, išla je sa mnom da biram boju, dolazila u toku radova, pomagala. Njoj se sve toliko dopalo, da smo razgovarale o tome da sređujemo sad dalje, jednu po jednu učionicu u školi”, ističe Tatjana.

 

Učionica prije renoviranja

 

Sam posao oko sređivanja učionice trajao je oko dvije nedjelje, a radilo se i po 15 sati dnevno.

“Sve vreme sam imala pomoć jednog molera i moje prijateljice koja je inače majka mog učenika iz prošle generacije. Bilo je tu još ‘uskakanja’ i pomoći, dolazili su mi sestra, suprug, zet, a tetkica koja je bila u školi i ja smo na kraju čistile, ubacivale nameštaj, izbacivale stari”, ističe Tatjana.

 

Ovako učionica sad izgleda

 

Učiteljica kaže da je dobila dosta pozitivnih rekacija od roditelja koji su joj se javljali preko društvenih mreža, a svoje đake prvake će upoznati tek 1. septembra i raduje se njihovim reakcijama na učionicu.

LJUBAV PREMA UČENJU

Tatjana smatra da je posao učitelja jedan od najodgovornijih poslova.

“Nama je dato da oblikujemo budućnost. Ako ste svesni toga i ako tako pristupate poslu onda je on i jako zahtevan u svakom smislu”, ističe ona.

Živimo u vremenu kada je poljuljana vjera u obrazovanje, a Tatjana kaže da je vraćanje vjere u obrazovanje sistemska stvar i učiteli ne mogu sami mnogo toga da urade.

 

 

“Ono što mi možemo, jeste da razvijamo interesovanja i ljubav dece prema učenju, da im jačamo unutrašnju motivaciju i učimo ih da misle i primenjuju svoja znanja. Mi ne možemo uticati na visinu plate budućih lekara, advokata, ali možemo da ih naučimo da daju svoje maksimume i da budu srećni kada uspešno obave posao”, kaže naša sagovornica.

 

 

Tatjana kaže da vjeruje da ovaj njen poduhvat nije usamljen, samo je on našao veći odjek u javnosti.

“A ako ima neko ko se u međuvremenu umorio ili naljutio pa odustao, samo neka još jednom pročita ‘Govor uciteljičin’ Desanke Maksimović...’Dobro’ uvek nađe svoj put da vam se vrati”, ističe ova učiteljica.

Roditeljima poručuje da je dosta toga što je važno za uspjeh u školi već uveliko formišarno kod sedmogodišnjeg djeteta.

“A ako govorimo neposredno o samom polasku u prvi razred, važno je formirati pozitivan stav o školi - da je škola mesto gde će se dete osećati lepo i prijatno u društvu vršnjaka... Nikako ih ne plašiti i pretiti školom (...sad ćeš ti videti kad kreneš u školu....). Kada krenu u školu, nikada ne pomažite detetu u onome što može samo i ne radite stvari umesto njega”, poručuje Tatjana Krsmanović.

 

 

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Prije svega pozdrav iz Dalmacije UČITELJICI Krsmanović i svima onima koji su joj pomogli pri uređenju ambijenta a posebno direktorici koja je dala zeleno svjetlo, za uređenja ucionica u koje će kročiti prvašići i u startu dobiti pozitivnu energiju za pohađanje škole. Ujedno pozdravljam svo prosvjetno osoblje i molim ih da upute apel moćnicima koji im određuju plaće, da iste povise,jer nisu moćnici ništa bolji ni u RH, i da jednom shvate da je učiteljski poziv častan,plemenit,human i ako ne vjeruju neka sami pokušaju raditi isti posao bar preko svoje djece. Zato apeliram na prosvjetno osoblje da se trude za povećanje plaća kako se trudi i osoblje u RH.Moja ke gospođa bila prosvjetni radnik pa znam sve u detalje. Još jednom lijepi pozdrav gospođi Krsmanović,direktorici i cijelom zaposlenom kadru škole! Drago
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.