<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Je li Amerika grozna? Uporedili smo američko zdravstvo, školstvo i standard s Hrvatskom

AMERIKA

Jedan od najraširenijih mitova kod nas i puno šire, je onaj o američkom groznom kapitalizmu, koji izrabljuje ljude i gdje ljudi masovno žive u siromaštvu, ne mogu si priuštiti obrazovanje niti zdravlje ako nisu bogati, poslodavci izrabljuju radnike za sitne plaće i slično.

16. august 2017, 12:00

Koliko je u tome istine? Danas, hvala Bogu, postoje međunarodne organizacije i stručna istraživanja koja objavljuju službene podatke online pa ne moramo ići u SAD i tamo provesti 10 godina da bismo mogli usporediti i provjeriti takve navode. Puno točnije možemo sve u roku nekoliko minuta provjeriti na internetu.

Prvo, moramo se riješiti onog poistovjećivanja SAD-a i kapitalizma. SAD je bio pojam za kapitalizam u prošlom stoljeću, ali već godinama to nije. Zadnjih 8 godina bivši predsjednik Barack Obama napravio je puno da ograniči ekonomske slobode američkih građana, među ostalim uveo je desetke tisuća novih propisa i regulacija za biznise, povećao poreze i uveo nove što je rezultiralo padom SAD-a na 17. mjesto na ljestvici ekonomskih sloboda u svijetu. To je i dalje daleko ispred Hrvatske, koja je na istoj ljestvici na 95. mjestu, no ako ćemo tražiti zemlje koje su nekakav pojam za kapitalizam i liberalizam, onda je bolje pogledati Novi Zeland, Švicarsku, Australiju, Kanadu...Čak su i Švedska i Danska, ovo će iznenaditi mnoge, u nekim stvarima više "kapitalističke" od Amerike.

Dakle, SAD nije pojam za kapitalizam i slobodno tržište, nije pojam niti za nekakvo blagostanje, ali da bismo shvatili je li ta zemlja toliko grozna kao što nam mnogi pokušavaju predstaviti, usporedimo statistike SAD-a i Hrvatske.

BDP i prosječna plaća

Na početku odmah treba reći da je SAD najpoželjnija destinacija za emigrante diljem svijeta, a Hrvatska je danas među zemljama gdje je emigracija najpoželjnija. To mislim da čak ne moram ni dokazivati nekim istraživanjima, vidimo oko sebe.

BDP SAD-a iznosi 57 tisuća dolara po stanovniku, a Hrvatskoj 24 tisuće. Amerikanci primaju drugu najveću plaću na svijetu i ona u prosjeku iznosi 5 puta više od prosječne hrvatske neto plaće.

Nezaposlenost i siromaštvo

Nezaposlenost se u SAD-u konstantno smanjuje i prošlog mjeseca je iznosila 4,3 posto. U Hrvatskoj je nezaposlenost oko 15 posto.

Iako kod nas vlada uvriježeno mišljenje kako je Amerika puna siromašnih, stopa siromaštva u SAD-u iznosi 14 posto dok je u Hrvatskoj 22 posto. S time da moramo voditi računa i o tome kako kriteriji nisu jednaki. Ono što je u SAD-u najniži sloj prema primanjima i imovini, u to bi se uklopio veći dio hrvatskog srednjeg sloja.

Obrazovanje

Priča se kako je Amerikancima obrazovanje toliko loše i skupo, da si ga samo bogatiji mogu priuštiti (u usporedbi s hrvatskim obrazovnim sustavom koji je, po istim pričama, puno bolji i pravedniji).

Američki obrazovni sustav nipošto nije savršen, to stoji, te se mnogi studenti kreditno zadužuju da bi završili školu, a za nepovoljne kreditne uvjete kriva je država koja djelomično subvencionira zaduživanja što omogućuje bankama da postavljaju lošije uvjete. Međutim, i uz sve to, 37 posto Amerikanaca starijih od 25 godina ima diplomu, znači završen fakultet ili koledž, dok je u Hrvatskoj samo 18 posto starijih od 25 diplomiralo.

Stopa nepismenosti je otprilike ista u SAD-u i Hrvatskoj i iznosi 1%.

SAD ima 7 sveučilišta među 10 najboljih u svijetu dok Hrvatska nema nijedno među 800 najboljih.

Zdravstvo

Puno se priča i o američkom "groznom" zdravstvu gdje, navodno, ako nemaš puno novca neće te liječiti i pustit će te da umreš. To naprosto nije istina jer će prva pomoć biti pružena svakome. Obama je napravio reformu zdravstvenog sustava koja je, po mnogima, proizvela više štete nego koristi jer je obvezao porezne obveznike da se osiguraju čak i ako si to ne mogu priuštiti, tako da su mnogi morali platiti visoke kazne - zato što nisu mogli platiti osiguranje.

Smrtnost od raka u SAD-u se konstantno smanjuje. Ako obolite od raka u Americi, šanse da preživite su sada iznad 70 posto. Ako u Hrvatskoj dobijete rak, možete se moliti Bogu jer vas još samo On može spasiti. Kod nas su šanse da osoba preživi rak ispod 50 posto i, što je još gore, udio preživjelih se s vremenom smanjuje. Amerikanci uz svu onu "nezdravu hranu" i "loše zdravstvo" požive u prosjeku godinu dana dulje od nas.

Sve su to rezultati zdravstvenog sustava. Je li i dalje naše "besplatno" zdravstvo bolje od američkog?

Zaključak

Jedino područje gdje su širitelji antiameričkog mita u pravu je kriminal. Stopa kriminala u SAD-u je daleko veća nego u Hrvatskoj te je Hrvatska po tom pitanju jedna od mirnijih zemalja. Sve ostalo, od životnog standarda, zaposlenja i rada, preko poslovanja do zdravstva i školstva - gledamo im u leđa. Potpuno je besmisleno, stoga, u Hrvatskoj pričati o nekakvom američkom bauku "neoliberalnog kapitalizma". Prekinite s takvim lažima, molim vas.

Liberal.hr