<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Katastrofalno stanje u poljoprivredi zbog suše: Štete su neopisive, prava kiša nije pala tri mjeseca

SUŠA

Stanje u poljoprivredi zbog suše je katastrofalno, a poljoprivrednici širom Republike Srpske su očajni.

20. august 2017, 12:00

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, ističe da je suša ogromnu štetu nanijela na području Semberije.

“U ovom trenutku možemo reći da je situacija katastrofalna. Kukuruz je otišao skoro 70 posto, sliučna je situacija sa povrćem i voće. Ljudi su navodnjavali koliko su mogli. Čudi me da Vlada RS nije proglasila vanredno stanje, jer prave kiše nismo imali već tri mjeseca”, kaže za BUKU Ljubo Maletić.

Vladimir Usorac, predsjednik poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske rekao je da bi ovogodišnja šteta od suše u poljoprivredi Srpske mogla da dostigne 300 miliona KM.

Usorac je rekao da će se posljedice suše sigurno osjetiti i u narednoj godini zbog manjka stočne hrane, pada proizvodnje mlijeka, mesa i uništavanja stočnog fonda.

Usorac je istakao da je od suše najviše oštećen kukuruz, soja, te povrće koje nije pod sistemom navodnjavanja.

VLADA RS: ŠTETU NEMOGUĆE NADOKNADITI

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske tvrde da je nemoguće nadoknaditi štete nastale usljed suše.

“Posljedice vremenskih neprilika na proizvodnju u agrarnom sektoru nikada nije moguće u cjelini nadoknaditi intervencijom države, bez obzira na njenu ekonomsku moć “, tvrde iz ovog resora Vlade RS.

Mjere koje je donijela Vlada RS, kako dodaju, imaju za cilj da se ublaži šteta, podstakne zasnivanje novog ciklusa proizvodnje i ulaže u kapitalne namjene, prije svega u navodnjavanje, čime će se smanjivati rizik u proizvodnji.

“Nije riječ o pokriću ili nadoknadi štete, jer je nju nemoguće nadoknaditi na taj način”,  navode iz resornog ministarstva i dodaju da je od početka avgusta ubrzana dinamika isplate podsticaja, a na račune poljoprivrednika uplaćeno je oko 11 miliona KM.

Isplaćeni su svi podsticaji iz 2016.godine i više od trećine podsticaja za ovu godinu. Do kraja avgusta biće isplaćeno još oko 10 miliona KM, čime će agrarni budžet od 60 miliona biti realizovan 50 posto, što se nikada ranije nije desilo do kraja avgusta.

Vlada će  izdvojiti i dodatna sredstva od 10 miliona, od čega će pet miliona biti usmjereno za kapitalne investicije, prije svega za izgradnju sistema za navodnjavanje, a pet miliona za podršku jesenjoj sjetvi, odnosno zasnivanju novog ciklusa proizvodnje.

Iz Udruženja voćara RS pozdravljaju brzu reakciju i set mjera Vlade kada je riječ o pomoći agrarnom sektoru i ublažavanju posljedica elementarnih nepogoda, ali napominju da mjere u pogledu isplate podsticaja, povećanja količine regresiranog dizel-goriva i slično pomažu samo onim proizvođačima koji su ostvarili proizvodnju, a na osnovu nje i pravo na podsticajna sredstva.

Ukazuju da poljoprivredni proizvođači koji su pretrpjeli veliku štetu od kasnog proljećnog mraza i snijega, grada i suše, nemaju ni proizvodnju, niti novac da investiraju, da bi na osnovu toga ostvarili podsticaj koji bi im sada bio od pomoći.

POVRTLARI OGORČENI

Povrtari u RS ogorčeni su jer od najavljenih 11 miliona KM pomoći iz budžeta za ublažavanje posljedica suše za njih nije predviđena nijedna marka.

Iako su štete na povrtlarskim kulturama trenutno oko 40 posto, s intencijom daljeg rasta usljed visokih temeparatura, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske Brane Mastalo izjavio je ranije da su od 60 miliona godišnjeg agrarnog budžeta povrtlari koristili svega 300.000 do 400.000 KM kroz podsticaje na prodate poljoprivredne proizvode.

“U najavljenih 11 miliona pomoći Vlade RS mi nismo uopšte obuhvaćeni. Poljoprivredne kulture nisu uključene u subvencije i očekivali smo da ćemo bar sada biti ubuhvaćeni, ali ni do toga nije došlo iako je usljed suše 'stradala' lubenica, kupus i druge kulture. Ni marku nećemo dobiti ni kroz podršku za mehanizaciju, a ništa nam neće značiti ni najavljeno povećanje količine regresiranog goriva sa 80 na 100 litara”, tvrdi Mastalo.

Povrtlari su, kaže, još u proljeće ukazivali da ostaju bez sredstava podsticaja, ali, kako je naveo, nisu naišli na razumijevanje u Vladi RS.

Mastalo upozorava da su i 2016. povrtlari u RS završili u finansijskom minisu, a sve što se dogodilo u ovoj godini dalje gasi proizvodnju, u kojoj je već u proljeće bilo primjetno smanjenje broja proizvođača.