<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako je njemački gradić nadmudrio neonaciste i skupio hiljade evra u humanitarne svrhe

Desničarski ekstremisti nehoteći su učestvovali u maršu kojim se skupljao novac za humanitarnu organizaciju koja pomaže ljudima da se iščupaju iz kandži ekstremizma.

17. august 2017, 12:00

Neonacisti koji su se 15. novembra 2014. godine okupili u malom njemačkom gradu postali su žrtve antifašističke smicalice kada su nehoteći skupili €10,000 za humanitarnu organizaciju koja se bori protiv ekstremista.

Decenijama su desničarski esktremisti svake godine marširali kroz gradić Wunsiedel u Bavariji, na očaj mještana. Ove godine, organizacija "Desnica protiv desnice" promijenila je pristup.

Bez znanja učesnika marša, lokalno stanovništvo i poslovna zajednica ovog gradića sponzorisali su 250 učesnika marša, tako da je za svaki metar koji su ekstremisti prešli, €10 išlo za program koji se zvao EXIT Deutschland, a koji je pomagao ljudima da pobjegnu iz ekstremističkih grupa.

Mještani su postavili duhovite postere kako bi marš izgledao više kao sportski događaj, sa sloganima kao što su “Kad bi Firer samo znao!” ili "Mein Mumpf!" (moj zalogajčić) pored stola sa bananama. Čak su na kraju postavili i znak kojim su zahvalili učesnicima marša na njihovim donacijama.

Neonacisti su izabrali ovaj gradić zato što je tu nekada bio pokopan Hitlerov zamjenik Rudolf Hess. Iako su njegovi ostaci ekshumirani 2011. godine a njegov grob uništen, desničarski ekstremisti su se nastavili okupljati u ovom gradu svake godine. Mještani su ranije organizovali kontraproteste i podnosili žalbe, ali uzalud – Wunsiedel se i dalje smatrao mjestom hodočašća za neonaciste iz cijele Evrope.

Predstavnik organizacije "Desnica protiv desnice" Fabian Wichmann, kazao je tada za njemačku novinsku agenciju DPA: “Želimo da pokažemo šta još možete učiniti, koji još načini djelovanja postoje. Možete učiniti mnogo više od blokiranja ulica ili navlačenja roletni.”

Izvor: The Guardian

Prevod: Buka