<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada RS se zadužuje 9,4 miliona KM za kupovinu helikoptera

HELIKOPTER

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici ovlastila je ministra finansija da potpiše ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju RS-a od 9,4 miliona KM za kupovinu višenamjenskog helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa RS-a.

17. august 2017, 12:00

Na sjednici u Banjaluci Vada RS-a je razmatrala Informaciju o provedenoj proceduri javne nabavke finansijskih sredstava - dugoročno kreditno zaduženje RS za kupovinu višenamjenskog helikoptera, koji će između ostalog biti korišten za medicinsku evakuaciju i gašenje požara.

Odluku o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera u iznosu od 9,4 miliona KM kod domaćih kreditora donijela je Narodna skupština RS u aprilu ove godine, a Ministarstvo finansija RS provelo je proceduru javne nabavke metodom otvorenog postupka.

"Najpovoljnija ponuda je ponuda ponuđača 'NLB Banka' a.d. Banjaluka, te se ovlašćuje ministar finansija da potpiše Ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 9, 4 miliona KM, pod sljedećim uslovima: rok otplate kredita je šest godina godina, period odgode plaćanja: 3 (tri) godine - uračunat u rok otplate, kamatna stopa do 2,85 posto fiksno, način otplate glavnice: poslije isteka perioda odgode plaćanja glavnice u više jednakih šestomjesečnih rata sve do dospijeća poslednje rate kredita i način otplate kamate – polugodišnje sve do dospijeća poslednje rate kredita", odlučeno je na sjednici Vlade RS-a.

Osim toga danas je usvojen "Akcioni plan RS-a za realizaciju preporuka Evropske komisije sa prvog Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH".

Cilj ovog plana, kako se navodi u saopštenju iz Vlade RS-a, je da se utvrde konkretne mjere i aktivnosti nadležnih institucija RS za realizaciju 43 preporuke Evropske komisije sa sastanka predmetnog pododbora, koje će doprinijeti postizanju ključnih ciljeva utvrđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH i pratećeg acquis-a u oblasti informacionog društva, obrazovanja i obuka, mladih i kulture, zapošljavanja i socijalne politike i istraživanja.

Donesena je i Odluka o odobravanju sredstava "Rankić Company" iz Srebrenice na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za realizaciju zajedničkih projekata Vlade RS-a i opštine Srebrenica u iznosu od 100.000KM.

"Preduzeće 'Rankić Company' osnovao je s ciljem organizovanja otkupa, prerade i skladištenja poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno maline. U toku prošle godine započeta je investicija izgradnje hladnjače na lokalitetu Zeleni Jadar, kako bi se omogućilo da skladišni i rashladni kapaciteti budu bliže proizvodnom području, odnosno samim proizvođačima. Opština Srebrenica je dala punu podršku svim navedenim poslovnim aktivnostima ovog preduzeća", navodi se u sapoštenju iz Vlade RS-a.