<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Živi svijet: Riješena jedna od najvećih misterija planete Zemlje

Nauka

Grupa australijskih i nemačkih naučnika tvrdi da je otkrila kako su se prvi složeni oblici života pojavili na Zemlji.

17. august 2017, 12:00

 Naučnici smatraju da su se uslovi za nastanak složenog života pojavili kada su džinovski glečeri pretvorili čitave planinske masive u prašinu, prenosi Independent. 

Pre oko 700 miliona godina, led je prekrivao skoro celu površinu Zemlje, a mrvljenje planina oslobodilo je nutrijente poput fosfata, koji su kasnije omogućili nastanak života. 

To se dogodilo u periodu ekstremnog globalnog zagrevanja, kada se led istopio i preneo nutrijente u reke i okeane. Tako su stvoreni uslovi za nastanak algi - predaka svih složenih bića. 

"Molekuli koje smo našli u praistorijskim organizmima ukazuju na to da je pre oko 650 miliona godina došlo do vrlo zanimljivih događaja. Reč je o revoluciji ekosistema i pojavi algi", rekao je doktor Džohen Broks sa Nacionalnog univerziteta u Australiji. 

Složene životne forme vremenom su potisnule do tada dominantne bakterije. 

Ostaci praistorijskih organizama pronađeni su u sedimentnim stenama u centralnoj Australiji, a istraživači smatraju da su naseljavali Zemlju u vreme topljenja glečera. 

Istraživanje je objavljeno u magazinu Nejčer.