<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SEDMICA NA SVJETSKIM BERZAMA Investitori sve manje vjeruju Trumpu

EKONOMIJA

Berzovni indeksi na globalnim burzama početkom protekloga tjedna nadoknadili su veći dio gubitaka zabilježenih u tjednu ranije, zahvaljujući smirivanju napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a, no kasnije su investitore uznemirila zbivanja u administraciji Donalda Trumpa.

20. august 2017, 12:00

Na Wall Streetu njujorški Dow Jones indeks završio je tjedan s gubitkom od 0,8 posto, na 21.674 boda, dok je S&P 500 indeks pao 0,7 posto, na 2.425 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,6 posto za 6.216 bodova.

Samo u četvrtak S&P 500 indeks zabilježio je najveći dnevni gubitak u zadnja tri mjeseca od 1,5 posto.

"Protekli tjedan započeli smo zabrinutošću oko nuklearnog rata; tržišta su se vrlo brzo odmakla od toga, tako da su već u četvrtak burze oslabile zbog strahovanja da se Trumpova strategija za gospodarstvo i poduzetnike raspada, a kasnije je uslijedio grozan teroristički napad u Barceloni", opisuje volatilno trgovanje tijekom tjedna Jim Red, strateg pri Deutsche banci.

Investitori sve više gube vjeru u sposobnost Trumpove administracije

Čini se da investitori sve više gube vjeru u sposobnost Trumpove administracije da provede obećana porezna rasterećenja i ostatak ekonomskog programa, kažu pojedini analitičari.

Američki predsjednik Trump raspustio je dva gospodarska savjetnička vijeća visokog profila, nakon što je niz izvršnih direktora podnijelo ostavke u tim tijelima zbog njegovih izjava u kojima je za nasilje u Charlottesvilleu u Virginiji optužio ne samo bijele nacionaliste, nego i prosvjednike koji su im se usprotivili.

Potom su započele špekulacije o mogućem odlasku direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća Garyja Cohna. Kasnije je iz Bijele kuće poručeno da Cohn ostaje na svojoj poziciji.

No, Trump je u petak otpustio glavnog stratega Steva Bannona, poznatog kao ekonomskog nacionalista i advokata politike "Amerika prva", što je još jedan u nizu otkaza u Bijeloj kući posljednjih mjeseci.

Kritičari su Bannona posljednjh dana proglasili glavnim krivcem na jačanje nacionalizma i rasizma u SAD-u, što se ogledalo u nedavnom sukobu prosvjednika u Charlottesvilleu.


Uz to, Trumpova administracija objavila je da predsjednik odustaje od formiranja ranije najavljenog Vijeća za infrastrukturne projekte. U svom izbornom programu Trump je obećao ulaganja u infrastrukturu u visini do 1.000 milijardi dolara. "Sve može biti izgovor za prodaju"

"Izabrana je republikanska administracija, što bi trebala biti dobra vijest za tržišta i za poduzetnike, a oni su učinili jako malo toga. Imali smo veliki uzlet dionica zbog njihova izbora", istaknuo je Stephen Massocca, potpredsjednik investicijskog društva Wedbush Securities iz San Franciscoa.

Cijene dionica uzletjele su snažno nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika. Čak i s posljednjim gubitkom, S&P je i dalje 13,4 posto u plusu od 8. studenoga.

S valuacijama koje su vrlo visoke kod mnogih dionica, investitori su skloni prodaji. "Sve može biti izgovor za prodaju", dodaje Massocca.

U međuvremenu, objava zapisnika s posljednje zasjedanja Feda tržištima nije dala jasne smjernice, jer je pokazala da monetarne zakonodavce sve više zabrinjavaju podaci o slaboj inflaciji. Neki su pozvali na prekid daljnjeg podizanja kamatnih stopa sve dok ne postane jasno je li trend niske inflacije prolazan.

"Reakcije na zapisnik bile su pomiješane. Investitore brine što inflacija ne doseže Fedovu ciljanu raznu od 2 posto, odnosno misle da je Fed možda prerano poduzeo monetarno zaoštravanje. Istodobno, to bi moglo zaustaviti sljedeće podizanje kamatnih stopa, a to bi bilo poticajno za ulaganje u dionice", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik uprave investicijskog društva BB&T Wealth Management iz Alabame.

Na europskim burzama najvažniji indeksi tjedan su završili na dobitku. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,25 posto, na 7.323 boda, dok je frankfurtski DAX porastao za 1,25 posto, na 12.165 bodova, a pariški CAC za 1,07 posto, na 5.114 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 1,3 posto, na 19.470 bodova, što je ponajviše posljedica jačanja jena.