<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

VATRA DIVLJA DALMACIJOM Požar stigao do Zadra, kod Benkovca gore kuće, HAC ne naplaćuje cestarinu

STANJE na cesti je opasno.

21. august 2017, 12:00

KAKO javlja čitatelj Index.hr-a , stanje na autocesti A1 kod Benkovca je kaotično zbog požara koji je stigao do autoceste. Kako se vidi na priloženoj fotografiji, vozači koji su stajali u koloni su se okrenuli i voze u suprotnom smjeru kako bi se maknuli od nadolazeće vatre.

17:35 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za HRT je izjavio kako je najteža situacija na području Budaka te kako vatrogascima bura otežava posao.

"Dat ćemo sve od sebe kako bi bila obranjena svaka kuća", rekao je i dodao kako je najvažnije da nema ozlijeđenih osoba, ni vatrogasaca.

17.15 Kako javlja Zadarski list, nekoliko  manjih požara koji su tijekom današnjeg dana gorjeli na području Pristega kod Benkovca spojilo se u jedan veći požar koji je zahvatio nekoliko obiteljskih kuća i gospodarskih objekata u tome mjestu. Požar gase pripadnici JVP iz Ivanić grada s nekoliko vozila, a ogorčeni mještani ljuti su jer im u pomoć nije došao nijedan od protupožarnih zrakoplova Canadair i Airtractor.

Jedan mještanin je o svojem trošku naručio cisternu s vodom kako bi pokušao sam gasiti požar na svojem imanju i to prije svega kako bi spasio pčele u pčelinjaku, javlja Zadarski list.

16.18 Iz HAC-a su priopćenjem izvijestili kako su zbog požara uz autocestu A1 na naplatnim postajama Benkovac, Pirovac i Zadar II obustavljene naplate cestarine. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U dogovoru s prometnom policijom, odjelom za sigurnost cestovnog prometa, zbog velikog broja požara uz autocestu, a u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja naših korisnika, te  bržeg isključivanja korisnika s autoceste, Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske autoceste održavanje i naplate  cestarine d.o.o. donijele su odluku o "dizanju rampi" odnosno propuštanju bez plaćanja cestarine na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II.

Ističemo da naši korisnici zbog otvorenih požara uz autocestu, nisu ugroženi, ali zbog vremenskih uvjeta i gustog dima, donesena je Odluka o bržem isključenju s autoceste.
Ovom prilikom apeliramo na korisnike da prolaskom kroz naplatnu postaju i dolaskom na državnu cestu poštuju regulaciju i ograničenje prometa na državnim cestama.

Naposljetku sve korisnike koji kreću na put molimo da prate stanje na cestama kako bi se  informirali  i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali  alternativni pravac putovanja.

Još jednom želimo podsjetiti  da nam je zajednički cilj sigurnost svih sudionika u prometu, te apeliramo na strpljenje vozača i razumijevanje svih korisnika autocesta", poručili su iz HAC-a.

16.10 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika uspjele su danas u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku.

Požar je izbio u blizini vojarne s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage PP NOS OS RH od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne, javljaju iz MORH-a.

16.05 Kako javlaju iz HAK-a, zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Između čvora Zadar II i Šibenik.

16.03 Kako je objavila vlada na svojem Twitter profilu, požarište kod Benkovca će obići ministri Krstičević i Butković.