<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ove će vas priče s Wikipedije prestraviti, a jedna od njih je iz Hrvatske

Wikipedia

WIKIPEDIJA je mjesto na kojem možete pronaći više-manje sve što vas zanima.

21. august 2017, 12:00

Istina, informacije su ponekad šture, neprovjerene, ponekad i potpuno pogrešne, ali besplatna internetska enciklopedija obavezna je stanica na početku svakog istraživanja.

Ujedno se radi i o mjestu prepunom bizarnih i jezivih priča od kojih su neke potpuno zaboravljene, a BuzzFeed je kompilirao najjezivije, među kojima se našla i jedna hrvatska.

1. Nestanak Brianne Maitland

U ožujku 2004.,17-godišnja konobarica iz Vermonta završila je s poslom, sjela u auto i zaputila se kući. Tada je posljednji put viđena. Briannin auto pronađen je sljedećeg dana, a stražnji dio auta bio je zabijen u napuštenu kuću. Njezin nestanak prijavljen je tek pet dana kasnije, ali tragovi su se očito "ohladili" i Brianna do danas nije pronađena.

2. The Hands Resist Him

Ova jeziva slika dječaka, lutke i staklenih vrata iza kojih se nalazi gomila ruku djelo je umjetnika Billa Stonehama i nastala je 1972. Osim što djeluje uznemirujuće, neki su uvjereni da je prati prokletstvo. Na eBayu je završila uz upozorenje vlasnika koji je tvrdio da ga slika plaši jer se lutka pomiče, a svoje je tvrdnje potkrijepio fotografijama koje to navodno i dokazuju. Naravno, trebate biti posebno naivni da u to povjerujete, ali Stoneham je dodatno začinio priču rekavši da su i vlasnik galerije u kojoj je slika prvi puta izložena i kritičar koji je o njoj pisao umrli u razmaku od jedne godine.

3. Idilia Dubb

Idilia Dubb je 17-godišnjakinja iz Škotske koja je tijekom odmora u Njemačkoj ostala zatočena u dvorcu Lahneck. Nakon što se uspela starim stepeništem, ono se urušilo i Idilia je ostala zarobljena. Nije spašena na vrijeme, a o svom gladovanju i čekanju smrti vodila je dnevnik koji je pronađen kada i njezin kostur. I dok neki bezrezervno vjeruju u ovu priču, drugi u pitanje dovode autentičnost dnevnika.

4. Čovjek balzamiran u medu

Sama ideja balzamiranja u medu nije posebno privlačna, ali u obzir valja uzeti nekoliko dodatnih detalja kako bi priča postala još bolesnija. Kao prvo, radi se o drevnom kineskom lijeku. Kao drugo, za razliku od klasičnog balzamiranja s kojim se počinjalo nakon smrti, u ovom slučaju proces je počinjao prije smrti. Osoba bi jela samo med i kupala se u njemu. Nakon što bi se ovakva "dijeta" pokazala smrtonosnom, leš bi uronili u kameni lijes pun meda u kojem bi se pokojnik "pacao" stotinjak godina. Konačni proizvod koristio bi se za liječenje svega, od prijeloma do kašlja.

5. Ubojstvo Junko Furute

Sedamnaestogodišnja japanska srednjoškolka oteta je krajem osamdesetih, a njezini otmičari i mučitelji, 23 tinejdžera od kojih su samo četvorica osuđena, 41 dan su je držali u obiteljskoj kući jednog od njih. Da stvar bude gora, roditelji dječaka znali su za otmicu. Štoviše, Junko ih je molila da joj pomognu, ali oni su kasnije tvrdili da to nisu učinili jer su se "bojali" vlastitog sina. Uglavnom, njezino tijelo pronađeno je mjesecima kasnije u bačvi, zaliveno betonom. Inače, stranica na Wikipediji izuzetno slabo pokriva ovaj stravičan slučaj.

6. ONA

Order of Nine Angels ili ONA tajnovita je okultna sotonistička organizacija s bazom u Velikoj Britaniji, a povezuje ih se s neonacističkim skupinama zahvaljujući osnivaču, britanskom neonacističkom aktivistu Davidu Myattu. Njihova misija je borba protiv kršćanstva kako bi uspostavili novi militaristički društveni poredak koji bi se zvao "imperium". Promiču i prinošenje ljudskih žrtava, a izdali su i nekoliko vodiča za ovu praksu.

7. Američki Stonehenge

"The Georgia Guidestones", koje mnogi nazivaju "američkim Stonehengeom", golema je kamena struktura koju je podigla misteriozna skupina "lojalnih Amerikanaca", a na njoj se nalaze poruke kao što je: "Održite čovječanstvo ispod 500 milijuna stanovnika kako bi održali ravnotežu s prirodom. Mudro kontrolirajte razmnožavanje. Ne budite rak na zemlji. Ujedinite ljudski rod novim jezikom". I dok neki vjeruju da se radi o sotonističkim porukama (Deset zapovijedi Antikrista), drugi smatraju kako se radi o pozivu na racionalno razmišljanje.

8. Ed Gein

Njegovo ime možda vam je nepoznato, ali njegova nedjela inspirirala su mnoge književne i filmske klasike kao što su "Psiho" i "Kad jaganjci utihnu". Ed Gein poznat je i pod imenom "Mesar iz Plainfielda", a radi se o serijskom ubojici koji je od tijela svojih žrtava izrađivao namještaj i ostale predmete. Kada su ga uhitili, policija je u njegovom domu, između ostalog, pronašla i korzet napravljen od ženskog torza, remen od bradavica i sjenilo za lampu od ljudske kože.

9. Pismo "Iz pakla"

Istražujući ubojstva u londonskom Whitechapelu, policija je primila tisuće pisama čiji su autori tvrdili da su upravo oni serijski ubojica koji je i dan danas poznat pod imenom Jack Trbosjek. Međutim, najviše pažnje privuklo je ono koje je primio George Lusk. Na komadiću papira, koji je stigao uz komad ljudskog bubrega, navodni ubojica polupismeno je napisao: "Iz pakla, gospodine Lusk, šaljem vam pola bubrega kojeg sam izvadio iz jedne od žena. Ispržio sam ga i pojeo i bilo je ukusno. A ako se strpite, možda vam pošaljem i krvavi nož kojim sam ga izvadio. Uhvatite me kad uzmognete, gospodine Lusk".

10. Fra Sotona

Na BuzzFeedovoj listi najjezivijih priča s Wikipedije s pravom se našla i ona o ustaškom koljaču Miroslavu Filipoviću kojeg su nazivali "fra Sotona". Inače, ovaj hercegovački franjevac nije poslušao savjete nadređenog u samostanu koji ga je zamolio da se prestane petljati s ustašama i ubrzo je postao vojni kapelan u ustaškoj vojnici. Iako je optužen i za ranije pokolje, najpoznatiji je po divljačkim zločinima koje je počinio kao upravitelj Jasenovca i Stare Gradiške. Od dugog niza zločina (od kojih je mnoge i priznao), posebno se ističe stravično nabijanje djeteta na bajunetu.

11. Nestanak djece Beaumontovih

Jedan od slučajeva koji su šokirali Australiju bio je nestanak troje djece od kojih je najmanje imalo samo četiri godine. Do tog trenutka (1966.) Australija se smatrala relativno sigurnim mjestom gdje ste u naseljenim mjestima bez problema mogli pustiti djecu da se nesmetano igraju bez roditeljskog nadzora. Posljednji put djeca su viđena u društvu muškarca plave kose. I premda su se tijekom godina pojavljivali oni koji su tvrdili da su vidjeli djecu, ona nikada nisu pronađena. Kasnije se pojavilo i pismo koje je u zatočeništvu navodno napisalo jedno od nestale djece.

12. UVB-76

"The Buzzer" je naziv koji su ljudi dali radiostanici koja emitira na frekvenciji 4625 kHz, a čiju funkciju nitko ne može objasniti, iako neki tvrde da se radi o vojnoj ili špijunskoj komunikaciji. Prve informacije pojavile su se još 1973., a od 1982. emitira neprestano zujanje koje tu i tamo prekida glas koji na ruskom čita brojeve i imena. Jedna od teorija je i da se radi o signalu koji bi u slučaju napada na Rusiju automatski lansirao njihove balističke projektile.

13. Kameno dijete

Lithopedion ili dijete od kamena, jeziv je i izuzetno rijedak fenomen. Ukratko, fetus se razvija u majci koja nije ni svjesna da je trudna jer se ne javljaju klasični simptomi trudnoće. Dolazi od kalcifikacije i dijete se zapravo pretvara u kamen koje tijelo ne apsorbira, a ne dolazi ni do infekcije, zbog čega prolazi "ispod radara". Kamena djeca ponekad ostanu neotkrivena desetljećima, a ponekad ih otkrivaju tek nakon smrti.

14. Mr. Cruel

Mr. Cruel nadimak je australskog serijskog silovatelja koji je tijekom osamdesetih i devedesetih provaljivao u domove u istočnom dijelu Melbournea. Oteo je i silovao četiri djevojčice, a posljednju od njih je i ubio. Neke od napada je snimio. Nikada nije uhvaćen, a tko god ga uhvati ili pomogne u njegovom hvatanju obogatit će se za milijun i 200 tisuća dolara. Na slici se nalazi crtež maske koju je nosio tijekom napada.

15. Kris Kremers i Lisanne Froon

Kris Kremers i Lisanne Froon dvije su Nizozemke koje su nestale tijekom izleta u Panamu. Deset tjedana nakon nestanka pronađen je ruksak u kojem se nalazio i fotoaparat s fotografijama. Prve snimljene fotke su obične fotografije s odmora, ali posljednjih 90 fotografija snimljeno je tjedan dana kasnije u mračnoj šumi.

Snimane su svakih nekoliko minuta u razdoblju od jedan od četiri sata ujutro. Nitko ne zna zašto su te fotografije snimljene i jesu li snimljene slučajno, ali postoji brdo teorija. Njihove kosti pronađene su gotovo godinu dana nakon nestanka.