<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik je ogroman problem za Vučića

Srbija RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u ovom trenutku najveća, a možda i jedna veća prepreka za uspostavljanje dobrih odnosa zvaničnog Beograda i Sarajeva. Sam predsjednik Srbije nalazi se u jednoj vrsti problema, jer je teško očekivati da se normalizuju odnosi između Sarajeva sve dok Dodik radi to što radi, smatra politički analitičar Dejan Anastasijević.

21. august 2017, 12:00

Kao što na globalnom planu predsjednik Vučić balansira između Rusije i Zapada, tako na regionalnom planu on trenutno balansira između Sarajeva i Banjaluke - mišljenja je Anastasijević.
"On je u jednom problemu jer je teško očekivati da se normalizuju odnosi između Sarajeva i Beograda sve dok Dodik radi to što radi, a svako malo najavljuje referendume a Srbija nije u poziciji da potpuno kontroliše Dodika jer on za razliku od Karadžića nije instaliran od strane Beograda, nego međunarodna zajednica od koje se odmentuo", kazao je Anastasijević za TV1.


Dodaje da Vučič i Dodik nikada stvarno nisu bili prisni. 

"Ne treba zaboraviti da je Dodik snažno podržavao Borisa Tadića na ranijim izborima, iako on u principu podržava svaku vlast u Beogradu a i obrnuto jer je teško zamislivo da se jedni drugih odreknu", rekao je Anastasijević.

On smatra da je teško očekivati da stvari krenu sa mrtve tače sve dok Dodik provodi politiku kakvu provodi.

"Vidjećemo da li stvari mogu da krenu sa mrtve tačke ali bojim se da sve dok Dodik najavljuje referendume, finansira filmove o Karadžiću i hvali se svojim vezama sa Rusijom biće jako teško normalizovati odnose", zaključio je Anastasijević.