<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

DA LI JE OVO NORMALNO: U dugovima do grla, a Dodik bi da gradi aerodrom u čast Draškoviću

Stara-nova laž

"Aerodrom "Trebinje" biće operativan naredne godine, bez obzira na to da li će biti zainteresovanih koncesionara za taj projekt ili će ga vlada sama realizovati," izjavio je Milorad Dodik.

23. august 2017, 12:00

Ups, stara izjava. Tačnije, stara cijelih osam godina.

"Naša je ideja da tamo napravimo aerodrom i od toga se neće odustati, bez obzira na to koliko to nekome bilo za podsmijavanje", ustvrdio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci. Imamo razgovore s nekim ljudima. Vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme tamo imati konkretne aktivnosti i uraditi aerodrom", kazao je Dodik, ali 2014. godine, a dogledno vrijeme se još uvijek ne nazire.

Ipak, predsjednik RS ne posustaje. Prije nekolik dana, nova posjeta Trebinju i nova priča o aerodromu.

"Gradićemo aerodrom u Trebinju sa Rodoljubom Draškovićem. Predlažem da se novi aerodrom zove po njemu", izjavio je Dodik, a prenosi Blic, te nakon 10 dugih godina pomjerio stavri sa mrtve tačke. Nepostojeći aerodrom je napokon dobio ime. Zvaće se Rodoljub Drašković.

I dok predsjednik nastavlja da se sprda sa građanima juga Srpske i obećava im avione i kamione „Aerodromi RS“ preživljavaju najcrnje dane.

Tačnije „Aerodromi RS“ preživljavaju na slamku dobijajući subvencije Vlade. 

Tako su za pola godine dobili 800.000 KM subvencija, bez kojih bi bili u gubitku 633.000 KM.

Inače, dugoročne obaveze ovog preduzeća iznose 5,2 miliona KM, dok je u prvoj polovini prošle godine prikazano 2,4 miliona.

Preduzeće je opterećeno i sa 2,5 miliona KM kratkoročnih obaveza, ali je ova cifra, u odnosu na prvu polovinu prošle godine, smanjena za oko 300.000 KM.

Uz to, akumulirani gubici i dugovi su toliki da je uopšte upitno dalje postojanje "Aerodroma RS".

I pored toga, „Aerodromi RS“ odlučuju se da nakon propale petogodišnje sage sa aerodromom Trebinje i negovog zatvaranja, koja je građane koštala preko milion maraka, ponovo raspišu tender za izradu Strategije razvoja ovog aerodroma. 


Inače, tokom petogodišnjeg rada, nepostojeći trebinjski aerodrom je potrošio više od milion KM iz budžeta, a tadašnji zvaničnici su neprekidno trovali javnost o opravdanosti ovog projekta koji će donijeti  400 radnih mjesta i prve godine već 250.000 putnika. Do sad je najveći broj putnika iznosio  nula, s tim da se jednom udvostručio.

Za to vrijeme u mjesecu junu u Banjaluku je sletjelo ukupno 1069 ljudi, dok ih je ukrcano 954. P