Priprema djece za novu školsku godinu: Udar na skroman budžet roditeljskih primanja
Foto: Ilustracija, pixabay.com

ŠKOLA

Priprema djece za novu školsku godinu: Udar na skroman budžet roditeljskih primanja

Piše: Maja Isović Dobrijević

Da bi pripremili dva školarca za novu školsku godinu, prema određenim procjenama, roditelji trebaju izdvojitu jednu cijelu prosječnu platu.

Nova školska godina u RS počinje u petak 1. septembra, a u FBiH u ponedjeljak 4. septembra. Da bi pripremili dva školarca za novu školsku godinu, prema određenim procjenama, roditelji trebaju izdvojitu jednu cijelu prosječnu platu.

Roditelji djeci trebaju kupiti novu školsku opremu, udžbenike, odjeću, a ukoliko imate prvačića potreban mu je i radni sto.

Knjižare su već opremljene svim što je potrebno za opremanje malih i onih većih đaka. Određene stvari se na akcijskim cijenama mogu naći i u tržnim centrima. Pored navedenog u kućni budžet se treba uračunati i oprema za sport i fizičko vaspitanje, kao i mjesečna karta ukoliko ju učenik koristi.

 

Velike gužve u knjižarama u Banjaluci, Foto: BUKA

 

Borjana D. iz Banjaluke kaže da je, kada je prvačić u pitanju, najveće  ulaganje u dobar radni sto, a knjige za prvi i drugi razred se dobijaju.

“Dobar radni sto i stolica su oko 300-400 KM, a kvalitetan školski ruksak je oko 100 KM, mada se može naći i povoljnije za 20 ili 50 KM. Za 50 KM se može kupiti sva školska oprema i sitnice, mislim na bojice, plastelin, sveske i olovke”, kaže majka Borjana za BUKU.

Komplet knjiga od trećeg razreda je oko 110 KM. Za niže razrede osnovne škole najskuplji komplet je za četvrti razred iznosi 97,50 maraka.

U višim razredima najskuplji su udžbenici za osmake 156,50 maraka. Cijene kompleta su bez drugog stranog jezika, a od ove godine svi osnovci Engleski jezik će izučavati iz domaćeg kompleta udžbenika, čija je cijena 20 maraka.

 

Foto: Ilustracija, BUKA, jedna od knjižara u Banjaluci

 

Ona ističe da su cijene različite, jer imamo bojice koje košta ju 2 KM i one koje koštaju 5 KM, a tako je sa svim stvarima.

“Sve zavisi od onoga što hoćete da kupiti. Posebna stavka su i treninzi i engleski za djecu. Škole stranog jezika su oko 50 KM, a sportske aktivnosti oko 40 KM i na sve to treba računati. Produženi boravak u školi je oko 150 KM (to je otpilike novac za hranu u produženom boravku), sve ukupno to nije mala cifra”.

Prema ovoj računici treba vam oko 300 do 500 KM za početne troškove bez odjeće i obuće, a treba računati i na oko 250 KM mjesečnih troškova ukoliko dijete ide na engleski, sport i koristi produženi boravak.

 

Foto: Širok raspon cijena, zavisno od brenda i kvalitete, Foto: BUKA

 

Porodica koja ima oko 1000 KM mjesečnog kućnog budžeta u ovom okolnostima svaki mjesec treba da izdvaja više od trećine za vanškolske i školske aktivnosti djece.

Mnogi roditelji odlučuju se na pozajmice u bankama da bi pripremili djecu za novu školsku godinu, jer ne vide drugi način da uspiju u tome. Roditelji traže olakšavajuće okolnosti, pa nastoje udžbenike kupiti na više rata.

U avgustu mnogi roditelji na sniženjima kupuju odjeću, nastojeći kupiti odjeću koja se može nositi na jesen, a u spotrskim radnjama na sniženjima kupuju jeftinije sportsku opremu, patike i trenerke.

 

Raspon cijena ruksaka od 20 do 100 KM

 

BESPLATNI UDŽBENICI

Ministarstvo prosvjete i kulture RS omogućuje besplatne udžbenike za prvi i drugi razred, a za te namjene ove godine izdvojeno je 950.000 KM.

Prema trenutnim procjenama u RS ima 9.676 učenika prvih razreda i 10.202 učenika drugih razreda osnovnih škola.

U FBiH situacija je slična, a cijene knjiga razlikuju se po kantonima.

Kako su federalni ranije mediji objavili, besplatne knjige dobiće samo prvačići u stanju socijalne potrebe. U tu svrhu iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke osigurano je oko 600.000 KM.

U RS, kao i u FBiH među najskupljim su udženici za jezike.

 

Foto: Ilustracija

 

CIJENE UDŽBENIKA

 

Cijene udžbenika za osnovnu školu i ovu godinu ostaju nepromijenjene:

– treći razred 90 KM

– četvrti razred 97,50 KM

– peti razred 88 KM

– šesti razred 135 KM

– sedmi razred 128,50 KM,

– osmi razred 156,50 KM

– za udžbenike sa spiska obaveznih za deveti razred potrebno je izdvojiti 145,50 KM.


OSTALE CIJENE

Manje sveske od 80 feninga do 2 KM
Pernice od 5 do 15 KM
Drvene bojice od 1.20 do 12 KM
Nova odjeća- trenerka do 100 KM
Patike od 50-60 KM i više

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.