Na protestu ispred SNV-a zapaljen nedeljnik srpske nacionalne manjine Novosti, prijetili Pupovcu i Plenkoviću!

Zagreb

Na protestu ispred SNV-a zapaljen nedeljnik srpske nacionalne manjine Novosti, prijetili Pupovcu i Plenkoviću!

Piše: Novosti/ Index.hr/BUKA

Oni žare i pale preko medija, oni potiču da lijepa naša lijepo gori. U svakoj demokratskoj državi za ovo bi bili progonjeni, a oni koji nisu državljani bili bi protjerani, kazao je Keleminec trenutak prije nego što će zapaliti primjerak tjednika Novosti

Na proustaškom skupu održanom u 11 sati u subotu u centru Zagreba, ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) i redakcije tjednika Novosti, predsjednik Autohtone Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec zapalio je primjerak tjednika Novosti (vidi fotogaleriju), što je okupljenih dvadesetak prosvjednika pratilo uz odobravanje, pozdravljajući i salve uvreda i prijetnji koje je Keleminec izrekao u svojem govoru.

‘Ako vi skinete ploču, mi ćemo skinuti sve četničke ploče i četnički spomenik u Srbu. Zapamtite to, Milorade Pupovcu!’ urlao je Keleminec i dodao da Andreja Plenkovića ‘treba biti sram ako ukloni ploču’.

Keleminec je prijetio Plenkoviću da se ne igra sa šibicama i da ne skida ploču HOS-a, a njegove poruke bile su svako toliko presijecane uzvikivanjem ustaškog pozdrava, ali u prilagođenoj verziji, kako bi Keleminec izbjegao privođenje koje mu se dogodilo kada je u prosincu prošle godine na istom mjestu uzvikivao ‘Za dom spremni’.

Ovog puta Keleminec je u megafon drečao: ‘Za domovinu!’ a okupljene pristaše odgovarale su sa: ‘Spremni!’

‘Za domovinu spremni! Ajde Milorade, sad nas uhiti’, nastavljao je vikati Keleminec i dodao da su ‘tisuće mladih za dom i za domovinu spremni’.

Kazao je da je pozdrav ‘Za dom spremni’ njihov ponos i da će zabrana tog pozdrava ojačati njihove redove.

‘Za domovinu spremni! Ajde Milorade, sad nas uhiti’, nastavljao je vikati Keleminec i dodao da su ‘tisuće mladih za dom i za domovinu spremni’.

‘Smeta im naš pozdrav ‘Za dom spremni’ s kojim su mnogi dali živote za Hrvatsku, s kojim smo išli braniti Hrvatsku i s kojim smo bili spremni dati živote. Nazivaju nas ustašama isto kao što su nas nazivali ustašama i 1990. godine. Sav hrvatski narod je bio označen kao ustaše. Danas Milorad Pupovac dobiva milione kuna iz državnog proračuna i s tim novcima ide po svijetu i tvrdi da je Hrvatska genocidna, fašistička i ustaška država i da se protiv takve države treba boriti’, govorio je Keleminec, prozivajući SNV da dobiva 3,2 milijuna kuna iz proračuna za tjednik Novosti.

‘Pali se Hrvatska usred turističke sezone. Ne bi li zato DORH trebao imati posla? Oni žare i pale preko medija, oni potiču da lijepa naša lijepo gori. U svakoj demokratskoj državi za ovo bi bili progonjeni, a oni koji nisu državljani bili bi protjerani iz te države’, kazao je Keleminec trenutak prije nego što će zapaliti primjerak tjednika Novosti, a nakon toga se okrenuo prijetnjama predsjedniku HDZ-a i Vlade Andreju Plenkoviću, navodeći da će zabranom pozdrava ‘Za dom spremni’ uvesti diktaturu i ukinuti demokratski sustav.

‘Neka se ne igra Plenković šibicama i domoljubljem i neka se ne igra Hrvatima, neka ne skida ploču s oznakom ‘Za dom spremni’ jer ljudi koji su na toj ploči su s tom oznakom branili hrvatski Jasenovac od onih koje vi danas štitite. I kad kažete da ćete skinuti ploču pljujete po braniteljima. Sram vas bilo, Plenkoviću! (…) Ako vi skinete ploču ‘Za dom spremni’ mi ćemo skinuti sve ploče u Hrvatskoj, a skinut ćemo i četnički spomenik u Srbu’, poručio je Keleminec, dodajući da je spreman i na uhićenja nakon ovog skupa jer je ‘povrijedio osjećaje i srpske Novosti’.

Prosvjed motiviran najavom da će ustaška krilatica uklesana u spomen ploču poginulim pripadnicima HOS-a uskoro biti uklonjena iz centra Jasenovca, ovog puta nije se ni približio brojci od 150 pobornika propale zločinačke ustaške ideologije, koliko ih je Keleminec okupio u prosincu prošle godine, nakon što su Novosti upoznale javnost s činjenicom da je usred Jasenovca postavljena ploča s ustaškim pozdravom

 

Policija o skupu


GLAVNI ravnatelj policije Nikola Milin gostovao je na HRT-u gdje je, između ostalog prokomentirao aktivnosti policije vezano uz današnji današnji skup neonacista u Zagrebu.

"Policijska uprava zagrebačka redovito osigurava javna okupljanja. Pustimo policiju da odradi svoj posao. Ona će to sigurno odraditi zakonito i izvijestiti o utvrđenim činjenicama", izjavio je Milin komentirajući to da je interventna policija snimala i nadzirala prosvjed A-HSP-a ispred sjedišta SNV-a za vrijeme kojega je zapaljen primjerak lista Novosti.

Osim toga čuli su se i uzvici "za dom spremni", a ondje je bila i zastava s takvim pozdravom.

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
te ludorije koje se zabranjuju,da nisu ludorije za normalan svijet onda se nebi ni branile,ipak kod mene stvaraju neku nejasnocu pa bih rado cuo druga misljenja.pokusat cu to ovim primjerom.mozda ce primjer biti neusporediv za opisani zagrebacki dogadjaj. u mome okruzenju,za lijepe i dobre juge,nije se smjelo pjevati ustani bane jelacicu.to se moglo cuti samo ako nije bilo u blizini "sumnjivih"tipova. vec devedesetih godina si mogao ogluviti od slusanja te pjesme.dosadilo i bogu i narodu.nitko to vise nije branio. danas,ma koliko se trudio da cujem to pjevanje,nema sanse.nije interesantno jer se nebrani. mozda i tih desetak ustasa gone inat jer se brani.ocevidno je da oni ne brane samo za dom spremni nego nesto opsirnije pa se nemoze usporediti s ustani bane...ako bi oni dozivili da im nitko nista ne brani nego im se ismijavaju jer cine od sebe gradske lude,mozda bi shvatili da nisu nikome interesantni niti mocni da prijetnjom bilo sto ucinu pa ce i nestati.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.