Grayson Perry otvorio svoju izložbu u Banjaluci
foto Aleksandar Čavić

Banjaluka

Grayson Perry otvorio svoju izložbu u Banjaluci

Piše: Buka

Grayson Perry sinoć je svečano otvorio svoju izložbu „Taština malih razlika“ u Banjaluci. Dolazak jednog od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika u Banjaluku bila je velika čast s obzirom da je ovo jedini grad koji je umjetnik posjetio u okviru balkanske turneje njegove izložbe. Osim prisustva na otvaranju izložbe, Grayson Perry je održao i predavanje u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor kome je prisustvovalo više od 400 ljudi.

Proslavljeni umjetnik otvorio je izložbu kao svoj alter ego Claire, i tom prilikom rekao da iako je tu manje od jednog dana, osjetio je da je lokalna publika veoma srdačna i da razumije njegov smisao za humor. Perry je istakao da je tokom svog predavanja u Banskom dvoru ostvario odličan odnos sa publikom i rekao: “Izuzetno mi je drago što ljudi ovdje zaista razumiju suštinu mojih radova”.

 

 

Govoreći na otvaranjuEdward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH, naglasio je da je Perry vrlo aktuelan na međunarodnoj umjetničkoj sceni te da je nedavno u Londonu predstavio novu izložbu ambicioznog naziva „Najpopularnija umjetnička izložba ikada“. Ferguson je dodao:“ Izložba u Banjaluci je još jedan jasan  pokazatelj naše predanosti stalnom jačanju kulturnih veza između Ujedinjenog Kraljevstva i svih dijelove Bosne i Hercegovine.“

Nakon velikog uspjeha izložbe „Nove religije“ Damiena Hirsta, ovom izložbom British Council nastavlja saradnju sa muzejima u regionu da bi predstavio najbolje od britanske savremene umjetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unaprijedio muzejske prakse i pospiješio razmjenu iskustava naših i britanskih stručnjaka.Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske istakla je:” Već drugu godinu zaredom British Councilom jačajući svoje kapacitete radimo na vrlo zanimljivim događajima koje predstavljavamo svojoj publici. “

Interesovanje za izložbu “Taština malih razlika“ bilo je izuzetno veliko, pa je uprkos lošem vremenu na samom otvaranju bilo čak preko 800 posjetilaca. Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić rekao je da je izuzetno ponosan jer je Banjaluka domaćin jednog velikog događaja i vjeruje da će ovu izložbu posjetiti veliki broj posjetilaca iz BiH i inostranstva. Također je podsjetio  da Banja Luka želi da se kandiduje za Evropska prijestonicu kulture za 2024.godinu.

 

 

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Claire. Dobitnik je prestižne Turner nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene čineći je otvorenijom za eksperimente.

„Taština malih razlika“ sastoji se od šest tapiserija velikog formata, osam printova djela Williama Hogartha, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perryevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i „Viktoria Miro” galerije, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.

 

 

 

British Council i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, uz podršku Grada Banjaluke, Ministarstva prosvjete i kulture i Banjalučke pivare, organizuju izložbu u Banja Luci. Medijski partneri su RTRS i portal BUKA

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
:)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.