<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BLOKIRANA REGISTRACIJA LIJEKOVA: Pojedini lijekovi ne mogu doći do pacijenata!

Lijekovi

Komisija za lijekove pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ne radi već puna četiri mjeseca, zbog čega je zaustavljen plasman novih lijekova na bh. tržište, potvrdila je za Buku Biljana Tubić, pomoćnik direktora Agencije za lijekove.

08. septembar 2017, 12:00

"Tačno je da Komisija za lijekove ne zasjeda od maja mjeseca, iz razloga sto Vijeće Ministara BiH nije još uvijek dalo saglasnost na Odluku o isplati naknada za rad članovima Komisije. Imajući u vidu da je mišljenje Komisije neophodno u postupku davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet, jasno je da blakada u radu Komisije za lijekove znači i blakadu u registraciji lijekova. Posljedice navedenog su da određeni lijekovi ne mogu doći do naših pacijenata, a posljedica stajanja zahtjeva zbog nerada komisije mogu biti tužbe", rekla je Tubić i dodala da je Agencija već 5 puta slala urgenciju Vijeću Ministara da se ova Odluka o isplati naknade za rad članovima Komisije, usvoji, ali bez rezultata.

Ovo je, podsjećamo, samo novi u nizu problema s kojima se suočava Agencija, koja već godinu faktički radi bez rukovodstva.

Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kaže da ova institucija hronično ne može dobiti novo rukovodstvo i to je veliki problem za rad Agencije.

"Agencija za lijkove BiH osnovana je je Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima osnovana je 2008. godine, a počela je sa radom 2009. godine sa sjedištem u Banjaluci,Kontrolni laboratorij Agencije je u Sarajevu. Kontrolni laboratorij u Sarajevu je  član  EDQM-a Evropskog direktorata za kvalitet lijekova i zaštitu zdravlja, koji egzistira na nivou Vijeća Evrope. Kontrolni laoratorij u sklopu Agencije sudjeluje u radu Evropskih regulatornih tijela za lijekove(EDQM-a,Mreža službenih laboratorija za kontrolu kvaliteta lijekova Vijeća Evrope(OMCL)", rekao je Rustemović za BUKU.

Dodaje da su njihove dvije magistre farmacije upravo dobile stalni radni angažman u EDQM kao vrsni stručnjaci u svojoj oblasti, a one su dobri ambasadori struke i države BiH.

On kaže da su upravo obavješteni od strane Ministarstva civilnih poslova BiH da je okončana konkursna procedura o izboru i utvrdjivanje rang liste najboljih kandidata za imenovanje direktora i zamjenika Agencije za lijekove BiH upućena na Vijeće ministara BiH na potvrđivanje.

"Javni oglas  za izbor i imenovanje direktora i zamjenika objavljen je 06.11.2015. Za VD Direktora Agencije imenovan je dr. Aleksandar Zolak, a pozicija zamjenika direktora je upražnjena već pet godina.Tačka dnevnog reda oko imenovanja direktora i zamjenika je stavljena prošle godine na sjednicu Vijeća ministara i na insistiranje ministra Bevande Vjekoslava skinuta sa dnevnog reda, a mi predpostavljamo  da se to desilo zbog političkog nedogovara", kaže Rustemović.

Rustemović kaže da direktno za ovo neimenovanje smatraju odgovornim pedsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, jer on ništa nije poduzeo da se ova agonija Agencije okonča.