Za Dom spremni na kostima partizana

Hrvatska danas

Za Dom spremni na kostima partizana

Piše: Elvir Padalović

HOS-ova ploča s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' skinuta je iz Jasenovca i postavljena je na novoj lokaciji Trokut u Novskoj

Podsjetimo kako su veterani HOS-a početkom decembra prošle godine, u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obilježje na kojem je uklesano za "Za dom spremni".

Cijeli jučerašnji dan u Hrvatskoj bio je prepun isčekivanja u vezi sa skidanjem ploče Hrvatskih obrambenih snaga.

Na kraju se došlo do ovog nakaradnog "kompromisnog" rješenja dijaloga između Vlade Hrvatske i predstavnika HOS-a

 

 

 

 Suštinski ne radi se ni o kakvom kompromisu, već o porazu aktuelne političke vlasti u Hrvatskoj, koja je ustuknula pred radikalnim i fašistoidnim elementima oličenim u figuri opskurnog Marka Skeje, jednog od najvećih zagovornika ideje Ante Pavelića.

Hosovci su na press konferenciji rekli da su dobili rješenje o registraciji udruženja od Ministarstva uprave Hrvatske, čime su ponovo potvrđeni njihovi simboli,odnosno grb u kojemu se spominje i "Za Dom Spremni."

"Za dom spremni' ima putovnicu i osobnu. HOS je prezime, a ZDS je ime. Pod tim znakom su se hrvatska djeca borila. On je legitiman od prvog dana, a najsvetiji znak 'Za dom spremni' se nije mogao uništiti. Mi bi bili najveće ništarije da smo to dopustili", rekao je Skejo.

I dok su HOSovci suvereni u svojim izjavama mora se priznati da je reakcija hrvatske Vlade na čelu sa Andrejem Plenkovićem bila potpuno mlitava i neodređena.

Falio je čvrst i jasan stav, a nasuprot tome dobili smo ovu reakciju premijera Harvatske

"Ja sam najavio da ćemo riješiti ovo pitanje. S obzirom da je slogan "Za Dom spremni" po nizu aspekata neprihvatljiv da bude u Jasenovcu, mi smo to pitanje riješili kao jedno od pitanja koje stvara prijepore u društvu. To smo napravili tako da smo ploču danas premjestili iz Jasenovca u Novsku u područje koje se zove Trokut, a gdje su ranije postavljena spomen obilježja vojskama koje su branile zapadni dio Slavonije"

Dakle, rješenje za skidanje ploče pronašlo se - u premještanju iste. A da bi se umirila ljevica u Hrvatskoj,  Plenković je rekao kako se traži dugoročno rješenje koje uključuje "zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakova totalitarnih sustava". U množini. Jer današnja Hrvatska ne može "trpjeti" da samo jedan - ustaški sistem-bude označen kao totalitarni.

Drugim riječima, za pretpostaviti je da će se zakonski regulisati i slovo "U" ali i partizanska zvijezda, a što je besmisleno i u najmanju ruku uvreda za sve antifašiste i normalne ljude.

Nadalje, za Plenkovića je neprihvatljivo da "za Dom spremni" bude u Jasenovcu, ali je prihvatljivo da to bude u Novskoj. Vrhunsko licemjerje.


Petar Vidov, urednik hrvatskog Faktografa tvrdi kako je Andrej Plenković, koji se voli predstavljati kao uglađeni političar s evropskim pedigreom, igrokazom preseljenja sporne ploče s jednog mjesta na drugo propustio važnu šansu da se dokaže kao ozbiljan lider koji zna što radi.

"Suočen s problemom koji se u nekoliko sati može riješiti bazičnim alatom poput odvijača, on je najprije osnovao povjerenstvo, a zatim pristao postati taocem suludih prohtjeva marginalne skupine nacionalističkih radikala, sve u strahu od otuđenja HDZ-ove biračke baze. Krajnje ironično, postigao je baš suprotan efekt. Upravo ga je ta prikazana neodlučnost u situaciji koja nije zahtijevala ništa više od jednostavnog "da" ili "ne" odgovora skupo koštala u očima birača." dodaje naš sagovornik.


Eugen Jakovčić, iz Documente, Centra za suočavanje sa prošlošću iz Zagreba se pita zašto je hrvatski premijer ušao u pregovore s notornim neofašistima to samo on zna te da bi pad vlade i novi izbori bili najprihvatljivije rješenje za ovu sramotu.

"Za dom spremni je koljački pozdrav i tko tvrdi drugačije ima ozbiljnih problema. Premijer i njegov ministar unutrašnjih poslova, pod izlikom da nas suočavaju s prošlošću, na do sada nevidjen način rehabilitiraju ustaški totalitarizam i otvaraju prostor za poplavu ustašoidnih znakova po cijeloj Hrvatskoj" ističe Jakovčić za BUKU.

Vidov dodaje kako je problem ploče u Jasenovcu Plenkovićeva vlada sama stvorila a vlast koja nije sposobna nositi se s jednom običnom spomen pločom teško može riješiti druge, puno kompliciranije probleme s kojima se Hrvatska danas suočava.  

"Marginalnu provokaciju svojom su neodlučnošću pretvorili u događaj od prvorazrednog nacionalnog značaja, u temu za novinske naslovnice i udarne minute televizijskih dnevnika. A u sposobnosti Vlade koja se bavi proizvodnjom problema umjesto njihovim rješavanjem, malo tko može vjerovati. Osim ako je ta Vlada HDZ-ova.Onda će njihovi birači za njih ionako glasati, bilo zbog oportunizma, bilo zbog navike" kaže Vidov.


Odoše ustaše na kosti partizana


HOS-ova ploča sa natpisom "Za Dom spremni" je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su oslobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana u jesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka.

Sa tog područja iz kotara Novska Jasenovac prema logoru, prema popisu koji je do sada kompletiran, skončalo više od 3.000 ljudi - Srba, Roma, Hrvata, Židova, izjavio je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a

 

Nekadašnja spomen kosturnica


Antifašistički vjesnik piše kako će odlukom o premještanju ploče sa natpisom "Za Dom spremni" na lokaciju Slavonski Trokut biti izvađen još jedan kostur iz ormara.

"Tačnije, njih više stotina sahranjenih dvadesetak metara od lokacije na kojoj je 2009. godine svečano otkriveno Spomen-obilježje 314 hrvatskim braniteljima poginulim na novljanskoj bojišnici jeseni i zime 1991. godine"

"Naime, na istoj je lokaciji, smještenoj uz cestu koja od Pakraca preko Slavonskog Trokuta vodi prema Novskoj, 1961. godine podignut spomenik i spomen-kosturnica palih boraca i žrtava fašističkog terora. Autor spomenika je akademski kipar Stanislav Mišić, a spomenik i kosturnica su 1973. godine upisani u registar zaštićenih spomenika kulture" piše Antifašistički vjesnik u tekstu "Ustaški pozdrav na kostima stotina partizana"

Taj Spomenik je miniran i gotovo u potpunosti devastiran tokom prve polovine 1990-ih godina, bronzani elementi su ukradeni, a ostatak strukture postamenta, kao i sama podzemna kosturnica prepušteni su propadanju i zaboravu.

 

Spomen obilježje hrvatskim braniteljima

 


"U cijeloj ovoj priči nije sporna i skandalozna samo izgradnja spomenika braniteljima na istoj lokaciji na kojoj se nalazi minirani spomenik i kosturnica s posmrtnim ostacima nekoliko stotina partizana poginulih u konačnom oslobađanju Hrvatske – ista ta, 21. srpska divizija oslobodila je 1945. godine, primjerice, Novu Gradišku, Novsku i Jasenovac! Postavljanje spomen-ploče na kojoj se i dalje nalazi notorni fašistički pozdrav ‘Za dom spremni’ nedaleko zapuštene grobnice partizana koji su svoje živote ostavili u borbi protiv okupatora i ustaša, predstavlja jednako velik problem kao i njezino postavljenje u Jasenovcu" piše u tekstu Antifašističkog vjesnika.Fažizam i civizovano društvo ne idu zajedno!
Urednik Faktografa kaže da su činjenice oko priče s HOS-ovom pločom u Jasenovcu od prvog dana potpuno jasne: fašistička simbolika u civiliziranim društvima ne bi smjela imati pravo javnosti, a "Za dom spremni" je nedvojbeno fašistički, odnosno ustaški pozdrav.


"Nažalost, Hrvatska danas, u 2017. godini, očigledno još nije civilizirano društvo. Barem ne dovoljno da trezveno promotri vlastitu povijest i pomiri se s greškama svojih predaka" naglašava Vidov.


Jakovčić kaže kako "spomen ploča poginulim braniteljima sa koljačkim pozdravom, od jučer u obližnjoj Novskoj na mjestu nekadašnje spomen kosturnice partizanima koji su oslobađali Jasenovac od ustaša, od samog početka isključivo predstavlja spomen na tu tzv. državu koja je u svoje temelje ugradila genocid na Srbima i Holokaust nad Židovima."

"Ona je povijesna sramota, ona nikada nije bila država hrvatskog naroda i to prvenstveno zahvaljajući hrvatskim partizanima i snažnom antifasističkom pokretu" ističe Jakovčić.

 

 

Komentari na tekst (8)
Objavljeno:
O necemu sto je i do 1990 bilo rijeseno , pa i pitanje ustasa i partizana - prica je davno ispricana ! A zasto se prica i danas ? A zasto se prica i danas ? Paaaa - to bi se moglo objasniti i jednom recenicom velikog Ive Andrica , iz njegove price - SVADMA . Da , bar jednu recenicu navedemo : - " KAD SVE U OVOM SVIJETU KRENE NAOPAKO - KAD ZLI ZAVLADAJU ...KAD SE DOBRI POKORE...KAD SE NEVALJALI I MALOUMNI RAZGALAME - I KAD CESTITI I MUDRI ZASUTE "...ITD.- desava se sve ono zlo- koje je motiv ispisanih komentara !
Objavljeno:
Vidim da je unutar ustaški konflikt sa elita spušten u korpuse. Dok su se oslobađali od antifašizma, u jedinstvu hosovali po Trnovu koljući popove, žene i decu (1992.) hvaljen isus i alahu ekber nisu bili u sukobu. Danas se lažnoj bošnjačkoj levici zaboga ne sviđa ono što joj je donelo "slobodu". Rat i poraćje (koje još uvek traje) u bošnjačko hrvatskoj federaciji je jedinstveno ustaško psihodelično iskustvo.
Objavljeno:
Živa komedija kad jedan kameleon (Nino) napada drugog (Mesić). Isti put su prošli samo u drugim smjerovima.
Objavljeno:
Pemba@ ne znam što prozivaš moju malenkost, ja ne podržavam taj pozdrav, smatram ga štetnim, ustaše su ga baštinile i samim time je nedopustiv. Ja sam htio dočarati zašto je to u Hrvatskoj top-tema i navesti nekoliko primjera koji su, htjeli mi to priznati ili ne, utjecali i utječu na "inat" Hrvate da ga "brane" iako znaju, ogromna večina, da je to ustaški poklič. Sa tvojom tvrdnjom da su ustaše i četnici bili veliko zlo kao i oni koji se danas s njima poistovjećuju se u potpunosti slažem. No, da su srbi i hrvati kao narodi krivi za sva zla i nedaće ne mogu se složiti. Određene politike koje su se vodile u ime tih naroda da, ali tvoj generalizirajući stav ne.
Objavljeno:
Kako bi samo lepo mesto za zivot bio ovaj zivopisni, lepi i od boga povasteni delic planeta, da nije prokletstava u liku Srbije i lijepe njihove Rvacke.... Ali, stvarno, sta su narodi ovih prostora bogu zgresili pa im podario ova dva remetilacka faktora? Njihovi ludaci-politicari i zaludjeni podanici non- stop prete novim i novim krvavim sukobima, njihovim teritorijama, njihovom ugrozenoscu, ponizavanjima....
Objavljeno:
Gordane, ploca je pogresna stvar na pogresnom mestu. Isto kao sto si i sam pogresan , sa pogesnim pogledima na stvarnost i pogresnu strast tvoju da patis jadnu tastaturu sve ove dane...Kada ces shvatiti( nikad)da je Hrvatska politika ( necu reci i ceo narod) dokazano nedemokratska, nacionlisticka i opasno mesto za zdravorazumno odrzanje . Za dom spremni je plavojki Grobar- Kitanovic ok, sta se tome moze dodati? Doduse, iskreno, Srbija moze sa svojim cetnistvom rame uz rame sa ustasoidnim politicarima i Tompsonima, Za to se brine cetnikoliki Vucic i kamarila- dakle ta dva zla uznemiruju ionako trusni Balkan, jer su u zavadi sa svim svojim susedima, oba su zadojeni mrznjom i primitivizmom, srednjovekovnom opsesijom za odbranu necega sto nikada nisu imali niti znali...
Objavljeno:
Za vrijeme agresije na Hrvatsku 1991. bili su potrebni svi pa se zažmirilo na jedno oko i na pripadnike komunističkog represivnog aparata i na HOS-ov ventil za prastare nostalgije. Bez i jednih i drugih teško da bi se zemlja obranila. Grb HOS-a tada je registriran s pozdravom „za dom spremni“. Većina HOS-ovaca sigurno nije riskirala život za rasne zakone i Hitlerova saveznika, već za slobodnu Hrvatsku. Nisu uvijek svi bili svjesni ni vremena, ni simbola, ni politike, tako je u BiH, u jednom trenutku HOS završio pod zapovjedništvom Alije Izetbegovića, pod istom kapom kao i tisuće mudžahedina, no to je već jedna druga priča. I zastave iz SFRJ i crvene petokrake i srp i čekić za mnoge su simbol zločina. S petokrakom na glavi ratovali su Šljivančanin i Mladić, i koliki je prag tolerancije na njih?
Objavljeno:
Kako to da ploča podignuta u spomen poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu vrijeđa, a nazočnost Stipe Mesića, i nakon što su na vidjelo izašla njegova skandalozna stajališta o NDH i najvećem ustaškom logoru, ne vrijeđa? Spomen-ploča poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, oko koje su se dugo lomila koplja, otvorila je niz političkih i semiotičkih pitanja, o kojima će se još dugo voditi rasprave. Nekoliko je nepobitnih činjenica. Na ploči podignutoj u spomen 11 poginulih branitelja nalazi se grb njihove postrojbe koji u donjem dijelu sadržava natpis „za dom spremni“. Ta postrojba bila je legalni dio hrvatske vojske i takav njen grb je bio službeno priznat i registriran. S druge strane, Jasenovac je mjesto golemog zločina kojeg su četrdesetih godina prošlog stoljeća počinili ustaše, uz koje je sporni pozdrav s HOS-ova grba nedvojbeno vezan, i oko toga nema dvojbi. Nema nikakve sumnje da je pozdrav ‘za dom spremni’ neodvojivi dio baštine ustaškog pokreta“. Danas se grb HOS-a ističe kao problematičan, uglavnom vezano uz mjesto gdje je postavljen, iako njih 11 nije moglo birati gdje će poginuti. Ustaški logor u Jasenovcu u proteklih sedamdeset godina nije bio samo mjesto komemoriranja žrtava i osude zločinaca već i političko oružje. Megalomansko uvećavanje broja žrtva (kao da nije dovoljan zločin pobiti desetke tisuća ljudi, već je brojku trebalo napuhati do milijun), zabrana neovisnog znanstvenog istraživanja, traljav kasniji poimenični popis žrtava na kojem se, primjerice, nalazio i dječak Slaven Letica, stariji brat istoimenog sociologa, koji je umro u El Shatu u Egiptu, a vodio se kao žrtva Jasenovca, nejasna sudbina logora nakon 1945., činjenica da ga Josip Broz nije nikada posjetio i, najviše od svega, velikosrpsko korištenje „argumenta Jasenovac“ za sprečavanje stvaranja neovisne Hrvatske jer bi tobože svaka hrvatska država završila s rasnim zakonima i konclogorima, stvorili su kontraefekt u dijelu hrvatske javnosti, koja negira Jasenovac kao mjesto golemog zločina.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.