<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Direktor Aerodroma Banjaluka: Nije neka šteta što odavde ne leti Wizzair, svaka čast Tuzli, ali mi smo ipak više nalik Zagrebu

Aerodrom Banjaluka

Neke ptice nikad ne polete

12. septembar 2017, 12:00

Aerodrom Banjaluka najavljuje nove letove do kraja godine nastavljajući da se bori sa niskim brojem putnika. Generalni direktor aerodroma Miroslav Janjić kaže da su u toku razgovori sa nekoliko prevoznika, a objave o novim linijama očekuju se do kraja decembra, izvijestio je sajtEx-Yu Aviation.


- Aviokompanije same odlučuju da li žele da pokrenu novu uslugu ili ne, niko nije zainteresovan da avion leti poluprazan. Postoji veliko interesovanje ozbiljnih avioprijevoznika za letove za Banjaluku - rekao je Janjić.

Aerodrom Banjaluka je saopštio da postoji zanimanje za letove za Cirih i Beč, kao i letove za Skandinaviju. Brisel Airlines je potvrdio svoj interes da leti u grad preko Sarajeva. Razgovori se takođe vode sa izraelskim i irskim prevoznicima.
Generalni direktor je nedavno priznao da pregovora sa kompanijom Wizz Air, sa kojom je prije nekoliko godina propuštena prilika za dogovor.

- Ne mogu reći da je to bila velika šteta, ali na neki način bila je prilika. Tuzla ima svoju strategiju rasta i ne bih želeo da to komentarišem, njihov razvoj je odvojen od našeg, imamo različite prednosti i potrebe. Kako to da nema niskocjenovnih kompanija koje lete iz Zagreba? Mislim da u tom pogledu možemo napraviti sličnosti između nas i Zagreba - rekao je Janjić. 

On je istakao da aerodrom planira da godišnje upravlja sa oko 200.000 putnika u roku od tri godine.

U toku 2016. godine na sva četiri međunarodna aerodroma u BiH (Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka) ukupno je ostvareno 16.713 aerodromskih operacija, od čega na Aerodromu Sarajevo 11.339 ili 68,2% ukupnog broja operacija u BiH.

Na Aerodromu Tuzla ostvareno je 2.649 operacija što je 15,85% ukupnog broja operacija na aerodromima u BiH. 

Aerodrom Mostar ostvario je 6,14% od ukupnog broja operacija ili 1.026, dok je Aerodrom Banja Luka imao 1.639 operacija ili 9,81%.