<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Specijalci ponovo u Kruščici, oko 200 mještana protestuje protiv izgradnje hidroelektrane

Vitez

Jutros su ih ponovo dočekali pripadnici Specijalne policije MUP-a SBK.

12. septembar 2017, 12:00

Mještani naselja Kruščice, nedaleko od Viteza, okupili su se i danas na mostu u ovom naselju. Traže zabranu gradnje mini hidroelektrane na rijeci Kruščici jer bi to ugrozilo i ono malo što je ostalo od ove riječice.

Jutros su ih ponovo dočekali pripadnici Specijalne policije MUP-a SBK.

Haris Hurem, mještanin Kruščice je ovom prilikom poručio: ”Hidroelektrane se na ovoj rijeci neće graditi. Angažovanjem advokata dali smo jednu ozbiljnu dimenziju našoj borbi. Advokat je iz postojeće dokumentacije uočio niz nepravilnosti u provedenim procedurama i to je ono u šta se uzdamo. Očekujemo da će uskoro biti stavljena sudska zabrana za građenje mini hidrocentrala u Kruščici, da ovi umorni ljudi sa mosta mogu svojim kućama i vratiti se svojim svakodnevnim obavezama”.

Rusmir Prohan, portparol MUP-a SBK, je naglasio da građani protestiraju kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, a na što imaju pravo, ali da za sada nema informacija o bilo kakvim incidentima..


FOTO: BUKA

Podsjetimo da je Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine je u subotu tačno u podne pružila podršku hrabrim mještankama i mještanima Kruščice, gdje se mještani već više od mjesec dana mirnim okupljanjem bore protiv izgradnje malih hidroelektrana na istoimenoj rijeci.

Zdeno Milićević, Ekološko-humanitarna udruga Gotuša je prilikom ove posjete rekao: ”Bosne i Hercegovina je bogata vodom i ovo za šta se mi borimo je bijela nafta. Bez nafte se može, bez vode se ne može. Uz vas smo od prvog dana. Došli smo sada da vam pružimo podršku a doći ćemo i opet, kad god zatreba. Želimo vam reći da se na predajete i ne gubite nadu. Ne dajte ovu svetinju koju imamo. Moramo je ostaviti onima koji dolaze za nama”.


FOTO: BUKA

Hrabre žene Kruščice su primjer posvećenosti borbi za zaštitu prirode. Nakon policijskog nasilja nad njima, nisu se uplašile i odustale, nego su još odlučnije u svojoj borbi kojoj se pridružuje sve više ljudi. Očekivale su veću podršku i odziv građanki i građana Zenice i Viteza jer oni piju vodu sa Kruščice, ali im poručuju da nije kasno i da se odazovu te masovnije podrže njihovu borbu koja još uvijek traje i trajaće do konačne pobjede.