<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Haos u Parlamentu RS: Obustavljen rad, ako se ne vrati parlamentarna demokratija, neće biti sjednica NSRS

NSRS

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a zaprijetili su večeras da će fizički spriječiti rad parlamenta.

12. septembar 2017, 12:00

Poslanici opozicije, nakon što su zaprijetili da će blokirati rad parlamenta, ostali su da stoje u skupštinskoj sali na prostoru gdje je mjesto skupštinskog rukovodstva, iako je data pauza.

Napustili su svoje skupštinske klupe i stali na prostor rukovodstva parlamenta, kako bi i fizički blokirali njegov rada.

-Nećemo dozvoliti da se rad Skupštine održava na ovaj način sve dok se ne bude poštovali zakoni i dok na dnevni red ne stavite izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a. Na najbrutalniji način ste onemogućili da raspravljamo o tom, jednom od ključnih dokumenta - revizorskom izvještaju - rekao je večeras poslanik NDP-a Dragan Čavić.

Nakon cjelodnevne rasprave u kojoj su poslanici opozicije upozoravali da je prekršen poslovnik i zakon, večeras su saopštili da „više neće dozvoliti da se u Narodnoj skupštini RS održava rad na ovaj način“.

-Neće biti parlamenta i to ćemo spriječiti na sve moguće načine, sve dok ne budete davali odgovore na poslanička pitanja u predviđenom roku i dok ne budete poštovali zakon i stavili na dnevni red izvještaj revizora - rekao je Čavić.  

Poslanik SDS-a Vukota Govdarica je rekao da je ovo odgovor “na nasilje koje trpe u parlamentu, te da traže poštivanje ustava i zakona” i dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni neće biti parlamenta.

-Ne može više da bude normalnog kolosjeka, jer ova parlamentrna većina ne razmišlja svojom, već glavom jednog čovjeka - ustvrdio je Govedarica u izjavi novinarima navodeći da će opozicija iscrpiti sve ustavne mogućnosti da se spriječi kršenje zakona.

I poslanik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je besmisleno učestvovati u radu parlamenta koji donose odluke koje se ne objavljuju u “Službenom glasniku”.

-Ili se vratite parlamentarnoj demokratiji u skladu s ustavom i zakonom ili sjednica parlamenta neće biti - rekao je Borenović ističući da "na ovaj način štite građane i RS".


Reagovao je potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić dajući pauzu od pola sata, ali su poslanici opozicije stali ispred prostora gdje se nalazi skupštinsko rukovodstvo kako bi spriječili rad parlamenta.