Roditelji u Srbiji: Nismo šovinisti, ali nećemo sirijske đake

Migranti u školama

Roditelji u Srbiji: Nismo šovinisti, ali nećemo sirijske đake

Piše: B92

Roditelji đaka iz šidske opštine održali miran skup i pokrenuli peticiju. Brinu zbog kvaliteta nastave. Spremni da decu prebace u druge škole zbog migranata.

 Nismo rasisti, ni šovinisti, svi živimo u slozi bez obzira na to ko je koje verske pripadnosti. Ali smatramo da migrantska deca ne mogu da pohađaju nastavu zajedno sa našom, jer školski sistem nije za to spreman, rekli su u utorak, za "Novosti", roditelji dece koja pohađaju osmogodišnju školu "Filip Višnjić" u Višnjićevu.

 

Oni su u ponedeljak uveče održali miran skup, sa kojeg su poslali poruku da ne žele da njihova deca pohađaju nastavu zajedno sa migrantskom, i pokrenuli peticiju, sa roditeljima iz Adaševaca i Šida. Kažu da neće odustati, i od trenutka kad migranti sednu u klupe, decu će prebaciti u druge škole. 

 

Uključivanje dece migranata u školski sistem, izazvalo je negodovanje roditelja iako im niko još zvanično nije objasnio kako će teći nastavni program. Traže da Školska uprava Novi Sad dostavi elaborat o integraciji dece migranata u školski sistem, zbog zabrinutosti roditelja o načinu integracije i kvalitetu nastave koja će se sprovoditi. 

 

"Mi ne znamo da li su ta deca vakcinisana, kakvog su zdravstvenog stanja. Oni dolaze sa ratnih područja. Načuli smo da će njima prevodilac da prevodi na arapski jezik, čas od 45 minuta nije dovoljan ni našoj deci. Mi nemamo ništa protiv toga što ih naša država uvodi u obrazovni sistem, ali neka oni budu u posebnim odeljenjima. Tako bi lakše pratili nastavu, a i neće ometati našu decu", smatra Goran Hrček, jedan od potpisnika peticije i otac dečaka koji pohađa drugi razred osnovne škole u Višnjićevu. 

 

On tvrdi da će sina prebaciti u obližnju školu u Jamenu, samo ako se deca migranata pojave u đačkim klupama. 

 

Ideju kako izađi iz ove nemile situacije Radivoj Veteha, predsednik Saveta mesne zajednice Višnjićevo - nema. 

 

"Nekoliko roditelja je potražilo naš savet, ali verujte da smo nemoćni. Pretrpeli smo ratne godine, sve nedaće koje su nas zadesile. Jedino što su nas migranti dosad zaobilazili. Smatram da ta deca treba prvo da se prilagode, pa posle uvedu u školski sistem", ocenjuje prvi čovek iz sela. 

 

Novi protestni skup roditelja biće održan danas u Moroviću. 

 

"Novosti" dodaju da je na sastanku koji su predstavnici Školske uprave Novi Sad održali sa aktivom direktora šidskih osnovnih i srednjih škola, potvrđeno da će u školske klupe, zajedno sa šidskim đacima sesti preko stotinu dece migranata.

Komentari na tekst (6)
Objavljeno:
Sto nesto nisam iznenadjena ovom reakcijom divnog i gostoljubivog naroda.
QC
Objavljeno:
SVa sreca pa nasu djecu nisu ovako tjerali iz skola po bijelom svijetu kao sto mi danas tjeramo sirijsku, Cuj dosli sa ratnih podrucja! Pa sta ste vi nesretnici nego bijednici sa ratnih podrucja.
Objavljeno:
Društvo koje ne može da se suoci sa sobom proizvodi kretene kao na traci što se najbolje vidi iz komentiranog teksta. Napominjem da ovaj isti tekst se može primjeniti i na imigrantsku djecu u bjelovaru ili zenici. Mi smo društvo rasista i rasista zato se i koljeno međusobno, još nam fale i druge rase pa da pokažemo svu raznovrsnost fasizma.
Objavljeno:
Dragi roditelji JESTE rasisti i sav drugi olos!
Objavljeno:
Kad nesto tvrdis pa upotrijebis ali sve ono ispred ali mozes maci pod rep bacit.
Kum
Objavljeno:
Nismo sovinisti, ali... Nismo nacionalisti, ali... Culi smo za ljudska prava, ali...Ti klinci dolaze sa ratnih podrucija (a mi inace neznamo sta je to rat). Kako smo jadni!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.