Putin izgubio u svojoj izbornoj jedinici: Lokalni izbori u Moskvi doneli veliko iznenađenje

Rusija

Putin izgubio u svojoj izbornoj jedinici: Lokalni izbori u Moskvi doneli veliko iznenađenje

Piše: Nedeljnik

Na lokalnim izborima u Rusiji, poslednjim održanim pre predsedničkih koji su zakazani za mart sledeće godine, zabeležen je slab odziv birača, a Putinova partija zadržala je većinu iako je izgubila u Moskvi

 Koalicija liberalnih opozicionih stranaka osvojila je niz pobeda na lokalnim izborima u Moskvi pobedivši kandidata vladajuće stranke Vladimira Putina. Pokret Ujedinjenih demokrata osvojio je 11 od ukupno 12 mesta u Tverskom okrugu, u blizini Kremlja. Takođe, obezbedili su i svih 12 mesta u Gagarinskom okrugu gde je Putin glasao u nedelju. Opozicija je takođe uzdrmala šansom da pobedi u desetak velikih okruga od kojih je većina u srcu ruske prestonice, piše Gardijan.

 

“Uzeli smo centar“, napisao je Maksim Katz menadžer kampanje opozicije na Tviteru.

 

Pobedničku kampanju opozicione koalicije organizovali su bivši poslanik Dmitrij Gudkov i opozicione partije “Jablako“ i “Parnas“. Među koalicionim savetnicima bio je i Vitalij Škaljarov, četrdesetjednogodišnji politički konsultant iz Sovjetskog saveza koji je prošle godine radio na predsedničkoj kampanji Bernija Sandersa. Škaljarov koji je bio na čelu senatorskih mobilizacija u Nevadi, pomogao je opozicionoj koliciji da registruje skoro hiljadu kandidata za izbore u okružnom veću u nedelju.

 

“Ovo je nova era ruske politike“, rekao je Škaljarov u ponedeljak. Svi su tako šokirani. Toliko je simbolično da opozicija kontroliše okrug u kome je Putin glasao. Izborni rezultat predstavlja redak izborni uspeh za rusku liberalnu opoziciju čijim kandidatima se često zabranjuje da budu kandidati za javne funkcije. Međutim, ovog puta Kreml je odlučio da pusti kontrolu nad procedurama za registraciju izbora i pokuša da zadrži ono što su zvaničnicni u Moskvi zvali “najiskrenijim izborima ikad“. Ekaterina Šulman, istaknuta politička analitičarka rekla je da je liberalna opozicija postigla simboličku i političku pobedu infiltriranjem izborne mašine u Kremlju. Među pobedničkim kandidatima bio je i Ilja Jašin, bivši saveznik Borisa Nemcova, lidera opozicije koji je u Moskvi ubijen pre dve godine.

 

“Grad ima novog šerifa“, rekao je Jašin nakon što je na prvom mestu glasao u centralnom Moskovskom Krasnoselskom okrugu. Iako lokalni odbornici imaju malo političke moći, njihova podrška je od vitalnog značaja za svako ko želi da se kandiduje na izborima za gradonačelnika u Moskvi. Izbor skoro 200 odbornika Ujedinjenih demokrata mnogo će olakšati opoziciji da sledeće godine na izborima u trci sa Sergejem Sobjaninom, gradonačelnikom Moskve pod pokroviteljstvom Kremlja. On je naljutio mnoge građane Moskve tako što je naređivao naizgled beskrajne radove na putevima i rekonstrukcije širom grada, za koje kritičari kažu da su usmerene samo na sticanje koristi vladinih zvaničnika sa kojima je Kremlj povezan.

 

Iako su izborne pobede u centralnoj Moskvi oduševile opozicionare, Jedinstvena Rusija je uspela da obezbedi podršku od 75 odsto u okruzima širom grada. Međutim, optužbe za malverzacije tokom glasanja široko su rasprostranjene i najavljeno je oko 600 žalbi.

 

Izlaznost na izborima u nedelju bila je niska, a u ostalim gradovima širom Rusije Jedinstvena Rusija je osvojila sva mesta za regionalne guvernere.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.