SMRT PARLAMENTARNE DEMOKRATIJE U RS: RS je Dodikova video igrica, opoziciji fizički zabranjen ulaz na sjednicu, naguravanje sa policijom!

Sjednica Skupštine

SMRT PARLAMENTARNE DEMOKRATIJE U RS: RS je Dodikova video igrica, opoziciji fizički zabranjen ulaz na sjednicu, naguravanje sa policijom!

Piše: Elvir Padalović

Ovakav rasplet događanja niko nije mogao pretpostaviti.

Naime nakon što su predstavnici opozicije odlučili da krenu u bojkot skupštinskog zasijedanja, predstavnici vladajuće većine odlučili su se za nesvakidašnji korak - nastaviti sjednicu u maloj sali bez opozicije.

Ovaj čin bez presedana dogodio se jer je Predsjednik Narodne skupštine RS izrekao opozicionarima mjeru udaljavanja sa sjednice jer su blokirali rad parlamenta u velikoj sali.


Trenutno se u maloj sali održava one woman show u izvođenju premijerke Željke Cvijanović koja odgovara na poslanička pitanja, koja nisu ništa drugo nego obična lakrdija.  

Iz opozicije su tvrdili da će ići na sjednicu, bez obzira na to što im je izrečna mjera udaljavanja sa sjednice, jer su blokirani njen rad.

"Gdje oni, tu i mi" - rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, ali ih je policija zaustavila i nije dozvola da prisustvuju zasjedanju zbog čega su burno negodovali, a na momente je bilo i naguravanja s policijom.


Govedarica je rekao kako predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović nije mogao svim opoziconarima, kolektivno, izreći mjeru zabrane, već samo pojedinačno, što nije urađeno, ali im je zabranjeno prisustvo sjednicama parlamenta.

"Ovo je bezakonje." rekao je Govedarica.

On je izjavio  kako je RS video igrica Milorada Dodika koju pokreću dvije baterije: RTRS i MUP RS"

 

 

 

Govedarica je rekao i da predsjednik NSRS opet krši poslovnik, te da Skupština nije glasala o izricanju mjera udaljenja što je dužna po Poslovniku.


Dragan Čavić tvrdi da je sve ovo urađeno da bi vlast izbjegla raspravu o revizorskom izvještaju o stanju budžeta u prošloj godini.

Tvrdi da je nakon današnje zabrane opoziciji da prisustvuju sjednici parlamenta prkršen zakon.

"Ovo je potpuna anarhija i totalni mrak. Zasjedanje u maloj sali je protivzakonito, a vlast zloupotrebljava sve pravne norme" – rekao je Borenović.

 

Premijerka RS-a Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo jer Narodna skupština RS-a neometano radi.

- Izražavam zadovoljstvo, jer nismo upali u zamku da se blokiraju institucije RS-a - kazala je i istakla da postoji parlamentrana većina, ali da su došli u situaciju da ih "teroriše manjina u parlamentu i onemogućava ih da radi".

Navela  je da nije vidjela nikakve barikade u Skupštini na kojima je zaustavljena opozicija u namjeri da prisustvuju nastavku sjednice.

- Institucije sistema su dužne da štite ustavni poredak i osiguraju neometano funkcionisanje institucija RS-a. Ako MUPRS-a nešto radi, onda je to s ciljem da se omogući neometan rad zakonodavnog organa RS-a - rekla je entitetska premijerka.

Najavila je mogućnost održavanja sjednica entitetskog parlamenta, kako je rekla, širom RS-a.

 

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić tvrdi da RS “nije doživjela kolaps parlamentarnog sistema”.

-Plan da se izazove neka vrsta incidenta i nasilja je propao i drago mi je što su zbog toga mnogi razočarani, i oni koji su to namjeravali i oni koji su to priželjkivali - ustvrdio je.

On je u izjavi novinarima tvrdio da je opoziciji izrečena mjera udaljena sa sjednice Narodne skupštine RS-a u skladu s Poslovnikom, jer su činili prekršaj blokadom rada parlamenta.

Stevandić je optužio federalne medije “da su bijesni i tužni, jer je propao plan incidenata u parlamentu”.Inače, opozicija najavljuje da će pokrenuti inicijativu za smjenu predsjednika Nedjeljka Čubrilovića i sekretara NSRS

 

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora TI BiH kaže za BUKU kako je izmještanje zasjedanja skupštine u malu salu na simboličkom nivou zapravo odražava stvarnu poziciju skupštine u političkom sistemu RS.

"Ponašanjem vladajuće koalicije njena uloga je odavno izašla iz pozicije koju predviđa Ustav, Zakon i poslovnik. Skupština se svela na pukog izvršioca volje vladajuće koalicije, ne obazirući se na poslovničke procedure" kaže Blagovčanin za BUKU.

Dodaje kako se ovdje otvara pitanje legitimiteta, jer ako "izadjete iz pravnih okvira, što je vladajuća koalicija odavno uradila, onda imate haos".

" Mislim da opozicija nema više institucionalne mehanizme da spriječi pravno nasilje, te da je jedina opcija napuštanje rada skupštine" tvrdi on.


Politička analitičarka Tanja Topić kaže za BUKU kako ćemo tek vidjeti šta ovo sve znači, sa jedne strane možemo isčitati poruku da je vladajuća većina nastavila sa zasjedanjem što pak ne znači da im je potpuno svejedno što je opozicija postavila odredjene zahtjeve i uslove.


"Mislim da neki nagovještaji idu u pravcu da se ispune neki od zahtjeva opozicije, kao što je odgovor vlade na neodogovorena pitanja i objavljivanje u Sluzbenom glasniku. Pitanje koje ostaje otvoreno i koje je u ovom trenutku tačka sporenja jeste: razmatranje revizorskog izvještaja. Pitanje je šta će odlučiti opozicione stranke" kaže Topić za BUKU.

Dakle, jos uvijek je mnogo toga otvoreno, naglašava ona, a ono što je vidljivo jeste da se već krenulo u kampanju predstavljanja opozicije kao rušilačkog i remetilačkog faktora, kojeg podržavaju stranci u rušenju institucija ovog entiteta.

 

 

 

 

Komentari na tekst (3)
007
Objavljeno:
Opozicija u R S radi za interese Sarajeva neka ih bude sram.Postali su marjonete zapada .Uvijek se treba tražiti kompromis a ne blokirati parlament.Zbog ovog sto rade na sledećim izborima narod u R S im treba okrenuti leđa i glasati za stranke koje će sačuvati R S.
Objavljeno:
Oni bojkotuju, pa bi da prisustvuju, pa bez većine 'oće da smenjuju?! Možda da mi neko malo bolje razjasni?!
Objavljeno:
izlaz je u revoluciji
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.