<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opozicija u RS: Više ništa neće biti isto u parlamentu, osporićemo sve!

NSRS

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a najavila je da će osporiti sve akte usvojene u entitetskom parlamentu bez njihovog prisustva, jer smatraju da je to bilo nelegitimno zasjedanje.

14. septembar 2017, 12:00

Nakon što je vladajuća većina bez prisustva opozicije okončala skupštinsko zasjedanje, predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao novinarima da će uputiti zahtjev za smjenu predsjednika i generalnog sekretara parlamenta, Nedeljka Čubrilovića i Marka Aćića.

-Oni trebaju da odu kako bi spasili obraz parlamentu. Naša politička borba se nastavlja, od danas više ništa neće biti isto u parlamentu u narendom periodu. Odlučni smo da istrajemo do kraja, sačuvamo RS i njen parlament na odgovoran i dostojanstven način - rekao je on.

Najavio je da će narendih dana razgovarati s građanima i na otvorenom držati parlamentarni sat i ukazivati na loš rad vlasti te da će biti prisutni na narednim sjednicama, jer neće dozvoliti da “vladajuće stranke otimaju parlament”, ali su protiv nasilja i obračuna.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić negodovao je zbog prisustva velikog broja pripadnika policije tokom današnjeg zasjedanja parlamenta, kojem nisu prisutvovali poslanici stranaka opozicije.

-Njima je to naređeno i moraju da poštuju naredbe, ali je ovo jedinstven primjer u Evropi da u vrijeme zasjedanja parlamenta policija reguliše red u Narodnoj skupštini - rekao je Čavić.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica je rekao “da nije mogao da pretpostavi u šta će se pretvoriti vlast Milorada Dodika”.

Tvrdi da je “u RS-u na sceni tiranija, da postoji režim u RS-u, oni koji ga se plaše i oni koji će se protiv njega boriti, jer svaki režim ima svoj kraj”.

Obraćanje lidera opozicije uslijedilo je po okončanju sjednice parlamenta RS-a, na kojoj je vladajuća većina i još jedan broj drugih poslanika za pet sati razmotrilo i glasalo o svim tačkama dnevnog reda.

Zasjedanju nisu prisustvovali opozicionari, jer im je Čubrilović izrekao mjeru udaljenja sa sjednice zbog fizičkog sprečavanja rada parlamenta.