Drama sa Slovenijom: Plenković okuplja sve političke stranke

Hrvatska

Drama sa Slovenijom: Plenković okuplja sve političke stranke

Piše: agencije

Odnosi sa Slovenijom su na niskim granama, a premijer Andrej Plenković okuplja sve političke stranke na konsultacijama u četvrtak, kako bi se zauzeo zajednički stav oko odnosa sa Slovenijom.

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u okviru priprema za nastavak političkih razgovora sa Slovenijom, pozvao je na konsultacije predsjednike parlamentarnih stranaka u vezi odnosa Hrvatske i Slovenije, u četvrtak u 13:00 sati, u Banskim dvorima.

Mišljenja opozicije u tom su premijerovom potezu podijeljena.

“Ja bih pohvalio tu činjenicu da je premijer sazvao ovaj sastanak. Ja sedmicama već, ako ne i mjesecima, pozivam premijera da sazove jedan takav sastanak jer nakon konsenzusa koji smo postigli o izlasku iz arbitraže zbog kompromitiranja arbitražnog postupka, sada treba po mom mišljenju jedan novi konsenzus oko jedne platforme za pregovore sa Slovenijom. I taj konsenzus treba postići između parlamentarnih stranaka”, kaže SDP-ov Joško Klisović.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak smatra da bi prije razgovora sa Slovenijom trebalo ukloniti žicu na hrvatsko-slovenskoj granici.

“Znam da se radi o Sloveniji, ali ne znam koji će biti njegov prijedlog. Ono što znam je da mi kao opozicijska stranka nećemo podržati prijedloge koji bi išli u smjeru nekakvog jedinstvenog stajališta hrvatske politike prema Sloveniji. Bez obzira na odluku Arbitražnog suda, bez obzira na sve ono čime je Arbitražni sud kompromitiran, mislim da bi prvi preduslov za bilo kakve razgovore sa Slovenijom trebalo biti micanje one sramotne žice uzduž hrvatsko-slovenske granice”, kaže Beljak.

“Most ovu situaciju posmatra kao novu priliku za iskreni dijalog i saradnju između Hrvatske i Slovenije koja neće biti utemeljena na neobičnim kompromisima. Zato je Most nakon objave arbitražnog pravorijeka predložio zajedničku upravu, kondominij, kao privremeno rješenje. To nije konačno rješenje, ali će omogućiti suživot i egzistenciju hrvatskim i slovenskim ribarima u Savudrijskoj vali”, stoji u reakciji iz te stranke.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.