<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poruke u Banjaluci: Zastrašivanje puškama i pištoljima u Narodnoj skupštini

NSRS

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske održali su danas pres-konferenciju na kojoj su se javnosti obratili Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke, Branislav Borenović, prvi čovjek Partije demokratskog progresa i Dragan Čavić, lider Narodnog demokratskog pokreta.

14. septembar 2017, 12:00

 Oni su komentarisali dešavanja u Narodnoj skupštini istakavši da je vrijeme da ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukač, mora podnijeti ostavku nakon svega što se u Banjaluci dogodilo jučer.

''RTRS je sinoć iskonstruisala da se ovdje dešava revolucija, rušenje svih propisa koje je ovaj parlament usvojio, onemogućavanje da radimo svoj posao. Dovodi nas u situaciju da kažemo - dosta je. Nećemo pokleknuti pred ovim režimom koji RS vodi. Ćeranić i Lukač da nam pričaju o revolucijama, onu su na tenkovima SFOR-a dolazili na vlast. Borićemo se do kraja. Spremni smo da idemo do kraja. Ne samo da Ćubrilović treba da podnese ostavku, od danas idemo sa novim zahtjevom: dok Lukač ne podnese nepozivu ostavku, nema ovdje skupštine. Ovom narodu je potrebna sloboda i ovaj narod nije se borio za Republiku Srpsku da bi živio u strahu i jednoumlju. Zaista je sramno sve ono što je Lukač izrekao na račun narodnog poslanika Adama Šukala. Je li krivično djelo što je Šukalo slikao pet telefonskih kartica i podijelio ih na društveni mmrežama?'', zapitao se u svom obraćanju Govedarica.

Potom je ponovo govorio o razlozima nezadovoljstva koje je proteklih nekoliko dana prisutno u ovoj instituciji.

''Sve je ovo urađeno da se ne bi revizirski izvještaj našao na dnevnom redu. Mi se predati nećemo, mi ćemo da se borimo i da istrajemo. Nama žute revolucije ne trebaju. Nama je sasvim jasno da u svemu ovome imamo podršku naroda i mi ćemo s narodom da preuzmemo vlast i da ovom narodu donesemo slobodu. Zato ćemo da uspijemo'', poručio je prvi čovjek SDS-a.

U svom obraćanju javnosti, Borenovićč je rekao da su navodi vlasti nakon jučerašnjih događaja u NSRS ''monstruozne konstrukcije režima''. Ponovio je zahtjeve opozicionih stranaka.

''Vidimo da isključivo zbog jednog jedinog razloga dobijamo monstruozne konstrukcije od strane režima. Samo smo tražili da se raspravlja o revizorskom izvještaju, da se utvrdi gdje su para građana RS-a. Insistiraćemo do kraja da se stane u kraj pljačkašima, kriminalcima i lopovima koje koalicija želi da zaštiti nelegalnim odlukama NSRS. Jučer se desila hajdučija, Ćubrilović je pokazao da je praznina, šupljina, koji je dozvolilo da se donesu nelegalne odluke. Sve i jedna odluka na toj sjednici će biti osporena i stavljena van snage. Odlučni smo u namjeri da vratimo parlament u ustavne i zakonske okvire koji su oteti od strane neodgovorne vlade i vladajuće koalicije. Pozivati i zastrašivati puškama i pištoljima narodne poslanike? Ima ih u vladajućoj koaliciji s dobrim iskustvom kada su u pitanju raznorazne egzekucije. Mi se toga ne bojimo. Iza nas stoje građani. Veliki broj građana RS-a koji se oslobađaju straha. Mi nećemo sukobe, nikakve revolucije, revolucija nije kada tražtie da raspravljate o stanju u budžetu, zašto su propale banke. Zašto Lukač to ne istraži?'', naglasio je Borenović.

O dešavanjima u Narodnoj skupštini sigurno će mnogo govora biti i u narednim danima.