<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opozicija: Spremni smo ići i u Drvar na sjednice, tražimo smjenu Lukača, Dodik: Lukač neće biti smijenjen, nije ovo prćija

Banjaluka

Lideri opozicije u RS Vukota Govedarica (SDS), Branislav Borenović (PDP) i Dragan Čavić (NDP) istakli su danas da traže smjenu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i da su spremni da nastave sa blokadom rada Narodne skupštine.

14. septembar 2017, 12:00


Napominju da su promjene u RS, poslije jučerašnjeg dana, više nego potrebne i da su spremni da idu na sjednice skupštine i u Drvar ako je potrebno.

“RS ne želi da bude policijska država. Nećemo statirati u toj videoigrici režima. RTRS je sinoć saopštila da se u RS sprema revolucija. Sramota! Jučerašnje kratke i duge cijevi i rušenje svih propisa ovog parlamenta dovodi nas u situaciju da kažemo: Dosta! Ćeranić i Lukač da nama pričaju o revolucijama? Oni koji su na tenkovima SFOR-a dolazili ovdje”,  rekao je Govedarica.

Govedarica, pored ostavke Lukača, traži i neopozivu ostavku predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića.

“Sramno je sve sto je Lukač izrekao na račun narodnog poslanika Adama Šukala. Da li je krivično djelo to što je Šukalo slikao kartice narodnih poslanika ili je krivično djelo nestalih stotina miliona iz banaka RS. Znamo da imamo podršku naroda”,  istakao je Govedarica.

Dragan Čavić  je istakao kako je  u NSRS bilo više policajaca sa naoružanjem i da su oko skupštine  čekale “marice”.

“Lukač je danas rekao nešto što nikada u svojoj karijeri nisam čuo. Lukač je juče bio spreman da puca na narodne poslanike. Legitimitet predsjednika NSRS vise ne postoji. To je predsjednik hunte, koji je pozvao ljude sa oružjem da štiti parlament”, kazao je Čavić.

Borenović je dodao da režim iznosi monstruozne kvalifikacije samo zato što opozicija želi da raspravlja u parlamentu o revizorskom izvještaju.

“Staćemo u kraj pljačkašima i lopovima. Juče se desila hajdučija u režiji Nedeljka Čubrilovića za koju smo našli riječ da je ljudska i moralna praznina..Vratićemo parlament u ustavne i zakonske okvire”, izjavio je  Borenović

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da “ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač neće biti smijenjen, jer je profesionalno i odgovorno radio svoj posao i juče i svakog dana od kako je imenovan na tu funkciju”.

“Dragan Lukač je i u ratu činio ono što i danas u miru čini. Uvijek je bio na liniji odbrane ove države, dok se Vukota Govedarica u kamionu brašna sklonio u Srbiju, a Dragan Čavić sramno prihvatio izvještaj o Srebrenici i tako trajno žigosao svoj narod. Upravo ta dvojica, pojačana sa političkim profiterom Branislavom Borenovićem uzeše sebi za pravo da parlamentarni život u Republici Srpskoj uslovljavaju ostavkom najboljeg ministra unutrašnjih poslova kojeg je Srpska ikada imala”, rekao je Dodik Srni komentarišući najave opozicije da će tražiti smjenu ministra Lukača.

Predsjednik Srpske je naglasio da “Narodna skupština nije prćija ni Milorada Dodika, ni Vukote Govedarice da bi neko kalkulisao s njom i dešavanjima u njoj”

“Zato im preporučujem da ne kalkulišu sa tim stvarima. Narodna skupština je vlasništvo ovog naroda, a narod je na izborima rekao ko će u njoj biti vlast, a ko opozicija. Ukoliko ta opoziciona manjina nastavi da ugrožava demokratsku volju većine i ustavni poredak ove države izvodeći kojekave revolucije po najvišem zakonadovanom tijelu zemlje, mi ćemo kao ozbiljna vlast i ozbiljna država znati tome da se suprostavimo. Na to na obavezuju Ustav i zakoni Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike je poručio da građani Srpske mogu biti spokojni, da je stanje u Republici stabilno i da sve institucije funkcionišu u skladu sa Ustavom i zakonima ove države.

Milorad Dodik izjavio je da je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović pokazao juče svu ozbiljnost i zrelost koju jedna takva funkcija zahtijeva i, između ostalog, zahvaljujući njegovoj prisebnosti i odlučnosti da se odbrani demokratija u Srpskoj, obojena revolucija SDS-a, PDP-a i NDP-a pala je na prvom koraku.

“Zahtjevi opozicije za njegovom smjenom su neozbiljni, baš kakva im je juče bila i revolucija. Osobina poropalih revolucionarnih poduhvata i jesu stalni zahtjevi za nečijom smjenom, pa javnost u Republici Srpskoj ne treba da čudi ukoliko u narednih par mjeseci SDS, PDP i NDP ispostave zahtjeve za smjenu još desetine ljudi koji odgovorno rade u interesu Republike Srpske”, rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše zahtjev opozicije za smjenom predsjednika parlamenta Srpske.

Umjesto političkih programa i nuđenja alternativa u Srpskoj, kaže predsjednik Republike, opozicija će narodu “mazati oči” kako nešto radi ispostavljajući zahtjev za nečijim odlaskom i “za takav amaterizam redovno će primati platu od narodnih para, kako oni to vole da istaknu”