<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predstavnici Ministarstva zdravlja RS posjetili štrajkače ŽRS

BL

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS), u pratnji Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banja Luka, posjetili su danas radnike Željeznica RS-a, koji štrajkuju glađu u zgradi banjalučke željezničke stanice.

18. septembar 2017, 12:00

Unformisali su se o zdravstvenim stanjem radnika i pružili im neophodnu zdravstvenu zaštitu, saopćeno je iz tog resora entitetske vlade.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a prethodno su posjetili dvojicu radnika koji su zbrinuti u Službi hitne medicinske pomoći u Banjoj Luci i informisali se i o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju. 

Naglašavaju da će predstavnici Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banja Luka svakodnevno posjećivati radnike i preduzimati neophodne mjere za očuvanje njihovog zdravlja u trenutnim okolnostima, a također će, kao i do sada, reagovati i po potrebi.

Od početka štrajka Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banja Luka pruža medicinsku pomoć štrajkačima. 

Prema informacijama Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, jednom od štrajkača je izdat račun za pruženu medicinsku uslugu u Univerzitetsko kliničkom centru RS-a, što se, kako je saopćeno, ubuduće neće dešavati. Napominju da pomenuta usluga, kao i ostale pružene u prethodnom periodu, nisu naplaćene. 

Također iz Ministarstva zdravlja naglašavaju da radnici koji štrajkuju glađu imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu te da će i ubuduće zdravstvene usluge nastaviti da dobijaju besplatno, jer je očuvanje njihovog zdravlja i liječenje osnovni prioritet. 

Radnici Željeznica RS-a zahvalili su predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i naglasili da imaju razumijevanje za zdravstveni sistem, a da od uprave preduzeća očekuju redovnu uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje. Posebnu zahvalnost iskazali su medicinskom osoblju Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banja Luka koje im je na raspolaganju.

Osmi dan 12 radnika Željeznica RS-a štrajkuju glađu na banjalučkoj željezničkoj stanici. 

I danas je intervenisala Hitna pomoć koja je odvezla jednog od štrajkača, a medicinsku pomoć u protekla dva dana tražila su još četvorica. 

Željezničarima, koji traže naplatu zaostalih potraživanja i redovnu uplatu doprinosa, još se nije obratio niko iz uprave, niti resornog ministarstva.

Štrajkači glađu od danas traže i smjenu generanog  direktora Željeznica RS-a Dragana Savanovića.