<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oproštajni govor Del Ponte: Idem zbog nekažnjenih zločina

ŽENEVA

U oproštajnom govoru od Istražne komisije UN o Siriji, Karla del Ponte izjavila je da napušta poziciju jer je frustrirana zbog "totalne nekažnjivosti" zločina.

18. septembar 2017, 12:00

Del Ponteova, bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala, objavila je prošlog mjeseca da napušta Istražnu komisiju UN o Siriji, koja je sakupila dokaze navodnih zločina počinjenih u Siriji od izbijanja građanskog rata 2011, podsjeća AFP. 

"Dajem ostavku kako bih okončala svoje frustracije. Sedam godina zločina u Siriji, a potpuna nekažnjivost. To nije prihvatljivo", rekla je Del Ponteova obraćajući se u Savjetu za ljudska prava UN, nakon što je istražna komisija UN predstavila svoj najnoviji izvještaj.

Ona je navela da kada se pridružila toj komisiji nije očekivala da međunarodna zajednica neće uspjeti da uspostavi sud sposoban da sudi "zločinima u Siriji".

Istražna komisija UN u više navrata je pozivala Savet bezbednosti UN da proslijedi pitanje Sirije Međunarodnom krivičnom sudu, što je napor koji je blokirala Rusija, saveznik Damaska.

"Zašto nije moguće imati tribunal?", upitala je Del Ponteova.

Istražna komisija UN je optužila sve strane, uključujući vladu i pobunjenike, za ratne zločine u Siriji.