<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hoće li uslijediti jedna od najvećih političkih kriza od Dejtonskog sporazuma?

Mladen Bosić

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH i visoki fuknkcioner Srpske demokratske stranke Mladen Bosić upozorava da BiH može ući u novu političku krizu, možda najveću od Dejtonskog sporazuma ukoliko ne bude dogovora oko izmjena izbornog zakona. Bosić u izjavi EuroBlicu kaže da je pesimista da će izborni zakon pretrpiti izmjene narednih mjeseci jer je evidentno da se oko tog zakona predlažu rješenja za koja se unaprijed zna da su neprihvatljiva za drugu stranu.

19. septembar 2017, 12:00

 Indirektan izbor članova Predsjedništva BiH nova je ponuda bošnjačkih i hrvatskih stranaka za izmjene izbornog zakona BiH.  Za prijedlog kome bi se članovi Predsjendištva BiH umjesto na izborima birali u Parlamentu BiH za sada načelno postoji podrška HDZ i SDA, s tim da SDA traži da se takvo rješenje primijeni i za izbor srpskog člana u Predsjedništvu BiH.

Takvoj ideji nisu skloni u partijama Republike Srpske. Strankama iz Federacije BiH prepuštaju mogućnost da se hrvatski i bošnjački član Predsedništva biraju u Parlamentu, ali da se za Republiku Srpsku zadrži postojeće rješenje.

"Nije problem da se stranke Federacije BiH dogovore da to bude indirektno. Što se tiče našeg stava, još nismo uključeni u pregovore, pa ne bi mogao da kažem da li postoji politička volja da se i u Republici Srpskoj nezavisno od toga bira indirektno. Izbor na indirektan način, u Parlamentu BiH, umanjuje snagu tako izabranih članova Predsjendištva BiH i možda oni koji smatraju da institucijama na nivou BiH ne treba dati toliku snagu, moguće je da podrže itakav izbor članova Predsjendištva BiH, kaže zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS Bih i visoki fuknkcioner Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

On ipak kaže da je pesimista da će izborni zakon pretrpiti izmjene narednih mjeseci jer je evidentno da se oko tog zakona predlažu rješenja za koja se unaprijed zna da su neprihvatljiva za drugu stranu.

"Međutim, ako se bošnjačke i hrvatske stranke dogovore da posredno biraju članove Predsjedništva BiH što i jeste najjednostavnije, možda i postoji neki tračak nade da se uđe regularno u sledeće izbore", rekao je Bosić.

On upozorava da će, ako se to ne desi, uslijediti jedna od najvećih političkih kriza od Dejtonskog sporazuma.

U SNSD-u navode da nemaju ništa protiv rješenja u Federaciji da se u Parlamentu biraju hrvatski i bošnjački član, ali što se tiče Republike Srpske stava su da se tu nema šta mijenjati.

"Ako se može usaglasiti u izbornom zakonu da u jednom entitetu bude izbor na jedan način, a u drugom na drugi, mi iz RS nemamo ništa protiv toga. Ali nećemo prihvatiti iindirektno biranje iz RS, već želimo direktan izbor članova Predsjendištva", rekla je poslanik SNSD u Parlamentu BiH Milica Marković.

I u PDP su protiv da se članovi Predsjendištva BiH biraju u Parlamentu BiH.