<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Milorad Dodik o suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu

BANJALUKA

Milorad Dodik i lideri koalicionih partnera SNSD-a danas su u Banjaluci održali sastanak. Kako su naveli, razmatrana je aktuelna situacija u tom bh. entitetu. Govorio je i o suspenziji odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

20. septembar 2017, 12:00

Govoreći o odluci da se u NSRS suspenduje odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je kazao da ne vidi problem u tome.

"Ne vidimo da bi to nešto trebalo da bude problem, odustajanje od tog pitanja. Konstalacija međunardnih odnosa je takva da ne trpi nikakav avanturizam. Nije problem da ovu odluku suspendujemo na nekoj od narednih sjednica. Ne želimo da na tom pitanju pravimo bilo kakavu podijeljenost. Mi od toga naravno ne odustajemo, i da će ostati na institucijama da ovo pitanje ponovo problematizujemo", naveo je Dodik.

"Potrebno je izgraditi konsenzus. Ovi iz opozicije ne znaju gdje su pošli i gdje su došli. Ozbiljne pokrajine kakva je Katalonija godinama nastoje da obezbijede takav proces, RS je u dramatičnijoj situaciji od Katalonije, ipak uspijeva da se izbori za to", poručio je Dodik.

"Trebat će neko vrijeme, mi kao odgovorna politička struktura nemamo nikakve dileme po tom pitanju. Skrenuli smo pažnju značajnih međunarodnih institucija. Oni koji su u nekoj vrsti bezizlaza i BiH kao takva, ne želimo da im damo razlog za homogenizaciju", naveo je Dodik.

"Koalicija je razmatrala i odlučila da se sredstva koja je RS dobila iz Kliringa upotrebljavaju isključivo na osnovu plana koji treba usmjeren na razvojne projekte. Koalicija je razmatrala aktuelnu situaciju. Situacija u RS je stabilna, stabilno funcionišu institucije, podržavamo rad NSRS i oduđujemo napade na NSRS kao i pripadnike policije koji su vršili svoje poslove u okviru nadženosti", naveo je Dodik.

Povodom nedavnih događaja u NSRS, Dodik je naveo da su "procijenili da je koalicija povodom ovoga iskazala potpuno jedinstvo".

"Opozicija je pokazala svoju nemoć i jedini uspjeh im je da osvoje sto u Skupštini. Nepohodno je nastaviti sa redovnim zasjedavanjem NSRS u skladu sa poslovnikom i dinamikom. Svi eventualni pokušaji da se onemogući rad u Skupštini, treba prije svega obezbijediti mir i stabilnost i funkcionisanje NSRS", naveo je lider SNSD-a.

On je poručio da će se koalicioni partneri ponvo sastati u narednim sedmicama.

"Ovoj koaliciji je treba taklav događaj da bi pokazali svoju homogenost. Jedinstvo se izgradilo i na činjenici da su drugi htjeli da uruše institucije i njihov rad", poručio je Dodik. 

Lider DNS Marko Pavić kazao je da je "ono što je najvažnije je da je koalicija čvrsta i da je omogućeno da sve institucije normalno rade i obavljaju svoje poslov".

Lider Socijalističke partije Petar Đokić je kazao da treba sve učiniti da se očuva stabilan rad NSRS jer je, kako je kazao, bila grubo napadnuta od strane opozicije.

"RS ima nemirnih protivnika, onih koji ne mogu da prihvate realnost, da je ona dio ovog regiona i da doprinosi razvoju regiona".

On je naveo da je u RS posljednjih godina smanjen broj nezaposlenih i da je povećan broj zaposlenih.

"Pozivamo opoziciju da se snagom argumenata bore za svoje ciljeve, a ne snagom sile.  I mi smo bili nekad opozicija, ali nismo koristili ovakav način ponašanja i metode", naveo je Đokić.

On je kazao da je dana sprimio štrajkače Željeznica RS i ukazao im, kako je naveo, da to nije metod.

N1