<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svjetski dan bez automobila: Da li je Banjaluka grad za automobile ili građane?

BANJALUKA

Bar danas ne vozite automobil...

22. septembar 2017, 12:00

Danas 22.9.2017. godine povodom Svjetskog dana bez automobila, sa početkom okupljanja u parku Petar Kočić od 17.15 časova i startom od 18.00 časova počinje 16. po redu banjalučka biciklijada „Dva su točka dovoljna“.

Povodom ovog dana Okrugli sto na temu "Stanje nemotorizovanog saobraćaja i njegovo unapređenje" održao se u utorak ove sedmice godine u prostorijama Organizacije amputiraca UDAS Republike Srpske u organizaciji Centra za životnu sredinu povodom Evropske sedmice mobilnosti koja se obilježava od 16-22. septembra 2017. godine.

Banjaluka je u posljednjih 20 godina doživjela veliku ekspanziju izgradnje stambeno-poslovnih objekata, iako nije imala važeći Urbanistički plan te su se regulacionim planovima vrlo često preusko sagledavale površine na kojima se planira izgradnja. U svom tom haosu izgradnje na svakom koraku i na svakoj površini, saobraćaj je pretrpio najveći negativni uticaj. Javne površine, pješačke i biciklističke komunikacije su ispresjecane, devastirane, degradirane i za sada ne postoji plan njihove revitalizacije.


Foto: Ilustracija


Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS RS
rekao je da osobe sa invaliditetom u gradu Banjaluka imaju mnogo fizičkih barijera koje postoje na trotoarima, ispred javnih institucija, banaka, apoteka i sličnim mjestima, što onemogućava slobodno kretanje osoba sa invaliditetom.

"Mnoge rampe i prilazi nisu u potpunosti završene ili su neadekvatno obilježene što dodatno otežava kretanje osoba sa invaliditetom. Jedan od problema je i zloupotreba obilježenih parking mjesta namijenjenih za vozila koja su obilježena sa Znakom pristupačnosti kod tržnih centara i na javnim parkinzima. Neophodno je uraditi kampanju o podizanju svijesti građana kako bi smanjili zloupotrebu ovih parking prostora namijenjenih za osobe sa invaliditetom koja posjeduju Znak prostupačnosti“, rekao je Volaš.

Goran Pivašević, arhitekta i aktivista iz Banjaluke je rekao da se tema prezentacije „Pješački saobraćaj“ koju je predstavio na ovom okruglom stolu bazira na osnovnoj svakodnevnoj funkciji svakog čovjeka, a to je kretanje.

"Iako možda mnogi od nas pješaka ne osjeća direktne poteškoće kretanja u gradu, svakodnevno smo izloženi fizičkim preprekama koje zaobilazimo na površinama namjenjenih isključivo pješacima, a to su trotoari. Ove prepreke najviše osjećaju osobe sa invaliditetom, a sa njima stariji i bolesni građani, a na kraju i fizički potpuno zdrave osobe. U kršenju regulativa učestvujemo apsolutno svi - od planera i projektanata, preko nadležnih institucija i na kraju sami građani. Ovo je već ogroman korak, okupiti sve ove ljude na jednom mjestu i biti direktan pokretači promjena“, istakao je Pavišević.

Na okruglom stolu pored predstavnika udruženja koja se bave pitanjima osoba sa invaliditetom prisustvovali su i saobraćajni inspektor Policijske uprave Banjaluka Milan Salamadija, Šef odsjeka za saobraćaj u Odjeljenju za saobraćaj i puteve Slavko Davidović, predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milan Ilić, vršilac dužnosti Načelnika u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove Petar Bilčar te vršilac dužnosti Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

„Automobil još uvijek predstavlja primarno prevozno sredstvo po kojem se koncipira saobraćajna mreža te se planiraju prateće površine oko stambeno-poslovnih objekata. Pored nemotorizovanog saobraćaja, korisnici javnog prevoza još uvijek nisu svjesni šta ustinu znači efikasan i pouzdan javni prevoz te još uvijek gube mnogo vremena koristeći ponudu koju imaju, a koja je neefikasna zahvaljujući upravo davanju prednosti individualnom motornom saobraćaju. Želim još jednom naglasiti koliko je važno za grad kao što je Banjaluka da se ulaže u infrastrukturu za ovaj vid transporta“, zaključio je Tihomir Dakić, koordinator programa Transport u Centru za životnu sredinu.

Ovogodišnje aktivnosti povodom Evropske sedmice mobilnosti podržali su Fondacija Heinrich Boll, EU Info Centar BiH i Organizacija amputiraca UDAS RS.

KACIGE NISU OBAVEZNE

16. banjalučka biciklijada „Dva su točka dovoljna“

Danas 22.9.2017. godine sa početkom okupljanja u parku Petar Kočić od 17.15 časova i startom od 18.00 časova počinje 16. po redu banjalučka biciklijada „Dva su točka dovoljna“. Ruta je dugačka sedam kilometara i vozi se po banjalučkim ulicama.
Organizatori poručuju da kacige za bicikliste nisu obavezne, ali ko želi, sada može da ih nosi.

"Svi učenici trebaju da se ponašaju odgovorno dok se budemo vozili u grupi. Biciklijada je promotivnog karaktera i nije trenutak kada se treba takmičiti. Roditelji sa djecom trebaju da znaju da se grupa biciklista kreće od 12-15 km/h i da bi trebali procijeniti da li njihova djeca mogu da izvezu ovu dionicu ovom brzinom.  Ovom prilikom ćemo imati i dva iznenađenja i najave događaja za sve vas koji volite da vozite bicikl u gradskim uslovima!!! O čemu se radi, čućete kada dođete", poručuju organizatori ovog događaja.


Foto: Ilustracija

BANJALUKA

Povodom Međunarodnog dana bez automobila, u petak, 22. septembra, u vremenu od 11.00 do 13.00  časova biće obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila, osim za autobuse javnog prevoza, u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Narodnog pozorišta RS do hotela „Palas“.

Danas Banjalučani imaju i besplatan prevoz za sve putnike, koji u periodu od 11.00 do 13.00 časova, uđu u autobuse na stajalištima kod RK „Boska“ ili kod „Pošte“.

Tokom dana biće održani i drugi dogašaji povodom Svjetskog dana bez automobila.