<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BBC tvrdi da poslije Bregzita stiže Kregzit

Irak

Kurdski glasači u sjevernim dijelovima Iraka pripremaju se za glasanje na referendumu za nezavisnost, koji je zakazan za ponedjeljak.

22. septembar 2017, 12:00

U tom dijelu Iraka živi šest miliona, on se smatra regionom Kurda i tamo već postoji njihova lokalna vlada, objašnjava BBC. Ali sada, nakon dugogodišnje istorije "brutalne represije" prema tamošjim Kurdima, oni žele da postanu nezavisna država, navodi još BBC.

Međutim, irački zvaničnici, susjedne zemlje i zapadni lideri smatraju da taj referendum treba da se odbaci ili bar odloži.

Irački parlament je odbacio održavanje referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda. Parlament je istovremeno dao ovlašćenja iračkom premijeru Hajderu al Abadiju da preduzme sve mjere da bi sačuvao jedinstvo Iraka.

Najoštriji u osudi namere iračkih Kurda dolaze iz Turske. Turski parlament održaće hitnu sednicu u okviru pojačavanja pritiska na iračke Kurde da odustanu od referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana. Mediji navode da će poslanici glasati o obnavljanju dozvole vojsci da interveniše u Iraku. Trenutni mandat ističe sljedećeg mjeseca.

Turska vlada sutra će razmatrati odgovore na referendum, a tamošnji ministar spoljnih poslova je ranije izjavio da će namere rukovodstva iračkih Kurda da održe referendum o nezavisnosti dovesti do građanskog rata.