<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ČESI TVRDE: Bosanci kopirali našu reklamu za vodu, spremamo odgovor! (VIDEO)

Reklama

Za sve je kriva jedna haljina...

25. septembar 2017, 12:00

Kompanija Karlovarske mineralne vody (KMV) spremaju pravne mjere protiv kompanije Sarajevska pivara, pišu češki mediji.

Razlog je reklama za mineralnu vodu Lejla, koja previše liči na video reklamu za najpoznatiju češku mineralnu vodu Mattoni, u kojoj glumi češki topmodel Hana Soukupova, obučena u haljinu od vode.

Bosanska pivarska kompanija predstavila je ovu novu mineralnu vodu na ljeto ove godine. U kompaniji KMV su primijetili da reklama za ovu vodu liči na njihovu reklamu objavljenu prije nepunih 10 godina.

"Spot sa haljinom od vode, koju smo ponovo prikazivali od jeseni, je jedna od najznačajnijih reklama marke Mattoni. To, što ju je neko cijelu kopirao, znači da je kvalitetna i izvanvremenska" rekao je Alessandro Pasquale, generalni direktor KMV.

I dok je Mattoni angažovala Hanu Soukupovu, bosanska verzija spota u glavnoj ulozi ima Harija Varešanovića, pišu novinky.cz.

Obe reklame počinju kadrom na istorijske zgrade. U jednu od njih ulazi poznata ličnost u luksuznom automobilu, penje se uz stepenice, a svi ih gledaju sa oduševljenjem. Sve završava, dolaskom u glavnu salu, a u českoj verziji idu dvije rečenice "Nestalo je Mattonija" koju dopunjuje rečenica
"Da li ste tražili Mattoni?".

U bosanskoj verziji ide naracija Harija Varešanovića, koji sve vrijeme ide uz lijepu djevojku obučenu u haljinu koja se iznenada pretvara u vodu od haljine.


U češkoj verziji ta je haljina od početka od vode.

"Možda kreatore može radovati imitiranje originalnog spota, ali nemoguće je ne spomenuti evidentno kršenje autorskih prava u pogledu kreativnosti ove reklame, a za čiju zaštitu će KMV biti primoran da preduzme pravne korake" naveo je Pavel Novak, zatupnik KMV-a, prenose novinky.cz.

Pogledajte i vi obe reklame, pa zaključite sami:

Izvor: Novinky.cz

Prevod BUKA