<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Katalonija: Za nezavisnost glasalo 90 odsto izašlih birača; premijer proglasio pobjedu!

Barselona

Katalonska vlada saopštila je sinoć preliminarne rezultate referenduma o nezavisnosti te pokrajine od Španije, prema kojima je oko 2,26 miliona ljudi glasalo u nedjelju na zabranjenom referendumu, a 90 odsto njih se izjasnilo za otcjepljenje.

02. oktobar 2017, 12:00

 Rojters navodi da je izlaznost u Kataloniji bila oko 42,3 odsto, a pravo glasa imalo je 5,34 miliona ljudi. 

Portparol regionalne vlade Žordi Turil izjavio je novinarima da je 90 odsto glasalo za nezavisnost Katalonije, osam odsto je bilo protiv, dok je dva odsto glasačkih listića bilo nevažeće. 

Navedeno je i da su to rezultati na osnovu prikupljenih glasova koje španska policija nije uspjela da zaplijeni. Portparol katalonske vlade Đordi Turulj rekao je da je akcija španske policije spriječila oko 777.000 stanovnika Katalonije da iskoriste svoje pravo.

Prethodno je premijer Karles Pućdemon proglasio pobjedu opcije za nezavisnost. Istakao je da je napravljen put za jednoglasno proglašenje nezavisnosti. 

Tokom dana su se u Kataloniji dogodili veliki neredi, povrijeđeno je više od 800 osoba u sukobima pristalica nezavisnosti i policije koja je pod kontrolom Madrida.  Španska policija je u birače pucala gumenim mecima, tukla pendrecima i uništavala glasački materijal.

Premijer Španije Marijano Rahoj se obratio javnosti i istakao da "nikakav referendum nije održan" i podsjetio da je Ustavni sud Španije proglasio izjašnjavanje građana Katalonije neustavnim.