Osobe sa invaliditetom u RS dobijaju mizeran novac, mnogi nemaju nikakvih primanja, stanje je haotično

Protesti u Banjaluci

Osobe sa invaliditetom u RS dobijaju mizeran novac, mnogi nemaju nikakvih primanja, stanje je haotično

Piše: Elvir Padalović

U situaciji smo kada osoba sa invaliditetom mora birati između tuđe njege i pomoći i vreće brašna, jer nema šta da jede

Osobe s invaliditetom danas su na mirnom protestu u Banjaluci zatražile redovnost u isplati dodatka za tuđu njegu i pomoć.

Posljednja isplata dodatka bila je za august ove godine, rekli su danas predstavnici Udruženja u Banjaluci koji ukazuju da već duže vrijeme pregovaraju s predstavnicima vlasti o minimumu socijalne zaštite za ove kategorije stanovništva.

 

 

 


Pored redovnosti u isplati tuđe njege traže hitnu izmjenu sadašnjeg Zakona o socijalnoj zaštiti RS i pokretanje postupka da se kroz zakonsku regulativu reguliše pravo na ličnu invalidninu civilnih invalida RS.

Predsjednik Gradskog odbora udruženja invalida Banja Luka Radovan Ristić istakao je na ovom protestnom okupljanju da su njihovi zahtjevi opravdani i realni.

"Samo tražimo da budemo izjednačeni s našim kolegama iz okruženja" rekao je Ristić.

 

Radovan Ristić - foto BUKA

Upozorio je kako među ovom kategorijom stanovništva ima i onih koji nemaju nikakva primanja, osim dodatka za tuđu njegu i pomoć druge osobe, ali, nažalost, i taj novac, koji iznosi oko 160 za prvu i oko 80 KM za drugu grupu korisnika, moraju da koriste za druge namjene.

"Time se utiče na sam kvalitet života osoba s invaliditetom, jer taj dodatak koji je ionako minimalan, ne mogu da izdvoje za pomoć druge osobe koja bi im pomogla" - rekao je on.

Predstavnici ovog udruženja jučer su razgovarali s ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS-a Draganom Bogdanićem i dobili obećanja da će se isplata dodatka vršiti do 20. u mjesecu za prethodni mjesec. Tako je zahvaljujući još jednom obećanju umjesto protestne šetnje do zgrade Vlade,kako je najavljeno održano samo protestno okupljanje na Paskulinoj ciglani nedaleko zgrade Narodne skupštine RS.

I današnji protest je, rekao je Ristić, pritisak da se ispune zahtjevi od kojih neće odustati, a u protivnom protesti će biti drugačije organizovani i biće pred zgradom Vlade RS.

"Mi nećemo odustati. Ja vam garantujem da nećemo odustati, juče se pojavila vijest u medijima da nek nekog kupuje i da smo odustali od svojih zahtjeva.Nismo odustali i nećemo odustati. Stanje je haotično,ljudi nemaju od čega da žive, nemaju nikakvih primanja. To što dobijamo tuđu njegu i pomoć, taj iznos je minimalan i mizeran, ali ako bismo uspjeli d aostvarimo pravo na ličnu invalidninu, što je opravdano, mislim da bismo popravili neki socijalni minimum kod osoba sa ivaliditetom." rekao je Ristić danas u Banjaluci.

 



On je rekao kako se lica sa invaliditetom i nisu nešto pretjerano oglašavala u proteklom periodu.

" Pretrpili smo sve moguće. Svi su tražili nešto mi nismo. Uvijek smo pokušavali na fin način. Mi uvijek smo bili zadnji u redu plaćanja. Mora se tome stati u kraj i da nas počnu poštovati. Ukoliko dinamika ispunjavanje ne krene željenim tokom, mi ćemo ponovo krenuti u proteste ali ovoga puta se nećemo najavljivati, idemo pred zgradu Vlade. Ovo danas su mirni protesti kojim želimo skrenuti pažnju da smo i mi građani ovog društva" rekao je Ristić danas u Banjaluci.

Na današnje okupljanje osoba s invaliditetom došli su i predstavnici Ministarstva zdravlja RS.

Pomoćnica ministra Branka Sladojević je ponovila da će taj resor raditi na ispunjavanju postavljenih zahtjeva te da su ministri iz Vlade RS direktni učesnici radne grupe.




 



Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.