KREDIT I RUGANJE NARODU: Vlast radi ono što najbolje zna. Novim zaduženjem vuku RS u propast, a građanima “stavljaju omču oko vrata”

Nova zaduženja

KREDIT I RUGANJE NARODU: Vlast radi ono što najbolje zna. Novim zaduženjem vuku RS u propast, a građanima “stavljaju omču oko vrata”

Piše: Milovan Matić

Dok se u normalnim zemljama vlast javno hvali novim investicijama, prijevremenim otplatama kredita, rastom BDP-a, smanjenjem poreza... u Republici Srpskoj druga priča. U Vladi oduševljenje i puna usta hvale novim zaduženjem na račun građana.

 Naravno, moramo uzeti u obzir da se svako hvali sa onim što ima i što proizvodi. Tako neko stvara nova radna mjesta, neko jača ekonomiju i privredu, a neko se zadužuje. I to dobro preko ograničenja.

 

Pošto vlast u Republici Srpskoj izgleda neće ili nije sposobna da racionalizacije budžetsku potrošnju, reformiše javnu upravu, postavi javna preduzeća na noge i na kraju servisira svoje obaveze, ona radi ono što najbolje znaja. Ugovara nove kredite po nepovoljnim uslovima i za taj "uspjeh" traži aplaudiranje javnosti. 

 

Naime, Republika Srpska se juče dugoročno zadužila kod jedne komercijalne banke iz Srbije na iznos od 50 miliona KM. Ovo je prvi ovakav slučaj, što pokazuje da je budžet u ogomnoj dubiozi.

  

Ugovor o tom kreditu juče su u Banjaluci potpisali entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija i predsjednik uprave Komercijalne banke Beograd Vladimir Krulj. Riječ je o zaduženju na šest godina, uz period odgode od godinu dana i kamatnu stopu od 3,8 posto bez troškova obračuna kredita. 

Sredstva su, kako je rekao ministar Tegeltija, namjenjena direktnoj budžetskoj podršci.

Naravno, ovaj postupak ispraćen je aplauzom i pohvalnim izvještajima u medijima bliskim vlasti. 


Ono što privlači pažnju jeste da će naplata ovog kredita početi tek za godinu dana, odnosno nakon izbora, što pokazuje i glavnu namjeru ove vlasti kada su se odlučili za novo zaduženje. Takođe, neshvatljivo je zašto se ušlo u novo zaduženje po nepovoljnim uslovima, kad u isto vrijeme na računu Vlade "leži" neiskorištena tranša koja je uplaćena na osnovu klirinškog duga i koja, valjda, čeka neke bolje dane. Vjerovatno one pred izbore. 

 

Na ovakvu obmanu i izvrtanje činjenica, pri čemu se novo zaduženje koje će morati otplaćivati građani predstavlja kao veliki uspjeh Vlade, odmah su reagovali iz opozicije.

 

 

U Partiji demokratskog progresa (PDP) navode da je nevjerovatno i zlobno jučerašnje obrtanje teza ministra finansija Republike Srpske koji je kao uspjeh predstavio uzimanje novog kredita od 50 miliona maraka.

 

"Šokirani smo tom činjenicom, te napominjemo da ćemo na ovaj iznos kojim se hvali ministar Tegeltija, svi zajedno, morati da iskeširamo još deset miliona maraka kamate - i to samo zato što vlast nije bila sposobna da vodi RS. Tokom mandata imali su na raspolaganju, osim budžeta, i milijarde maraka sa eksrou računa i iz sredstava sukcesije. Umjesto da su izgradili fabrike i otvorili radna mjesta, sve su uludo potrošili i danas, kao zalog za kredit, stavljaju našu budućnost", tvrde u PDP.

 

Da je kredit kojim se ministar Tegeltija pohvalio još jedan udarac na već klimavo finansijsko stanje u RS potvrdio nam je i urednik poslovnog portala Capital.ba Siniša Vukelić. On naglašava da je ovaj kredit i način na koji je novo zaduženje predstavljeno novi šamer građanima RS.

 

"Bilo bi lijepo kad bi Vlada sazvala konferenciju za novinare kad prije roka otplati kredite, a ne da se javno hvali i prikazuje kao uspjeh novo zaduženje građana RS. Neprimjereno je da se ova vlast time ponosi. Ipak, ono što je zanimljivo jeste da ovo zaduženje pokazuje da su iscrpljene sve mogućnosti na domaćem tržištu kapitala, čim se posegnulo za dosta skupljim i nepovoljnijim zaduženjem kod komercijalne banke iz susjedne zemlje", objašnjava Vukelić.

 

Prema njegovim riječima, ova Vlada vodi jednu finansijsku politiku bez plana, od danas do sutra, što će nas samo odvesti u još veću propast i dubiozu.

 

"Umjesto da kreše nepotrebne troškove, smanjuje potrošnju, pravi racionalizaciju... Vlada bez ikakvih planova i temelja pravi projekcije budžeta, za kje unaprijed zna da neće imati novac i onda to nadoknađuje novim nametima i zaduženjima. Ono što je opasno jeste da nam sljedeće godine dolazi na naplatu izuzetno visoka tranša kredita i to bi moglo da stvori ogromne probleme u funkcionisanju", zaključuje Vukelić.

 
Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Kaze poslovica: Ciega se pametan stidi budala se ponosi.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.