PDP objavio video iz Narodne Skupštine RS: Znamo ko je pozvao policiju na nas, tražimo ostavke!

Događanja u NSRS

PDP objavio video iz Narodne Skupštine RS: Znamo ko je pozvao policiju na nas, tražimo ostavke!

Piše: Elvir Padalović

Partija demokratskog progresa objavila je danas snimak iz Narodne skupštine Republike Srpske iz 13. septembra, za koji navode da potvrđuje da je policija RS pozvana prema nalogu predsjednika parlamenta Srpske Nedeljka Čubrilovića.

"Dokaz da je Nedeljko Čubrilović slagao narod Republike Srpske! U svakoj demokratskoj zemlji ovo je dovoljan razlog da predsjednik parlamenta podnese ostavku – i to odmah!"rečeno je na profilu Partije demokratskog progresa na socijalnim mrežama.

U odgovoru šefovima klubova poslanika SDS-SRS, PDP i NDP, predsjednik Narodne skupštine RS nedeljko Čubrilović rekao je da se posebne mjere obezbjeđenja, obim i način vršenja poslova posebnog obezbjeđenja objekata i ličnosti vrše u skladu sa zakonom, bezbjednosnom procjenom i pravilima službe.

"Zbog toga za sve informacije o ovim mjerama i aktivnostima obratite se Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske", poručio je Čubrilović u odgovoru opozicionim poslanicima.

On je naveo da su se 13. septembra u Narodnoj skupštini nalazili pripadnici MUP-a, kao što to čine prilikom svakog zasjedanja, a u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, Uredbom o obezbjeđenju lica i imovine u Narodnoj skupštini, Uredbom o obezbjeđenju ličnosti i objekata koji se posebno obezbjeđuju i Uputstvom o obimu i načinu vršenja poslova posebnog obezbjeđenja.

Čubrilović je naglasio da prilikom obezbjeđenja održavanja 21. sjednice pripadnici policije, koji su se nalazili u zgradi Narodne skupštine, nisu nosili duge cijevi i bili su opremljeni u skladu sa pravilima službe, kao i da Narodna skupštinane raspolaže podacima o broju, sastavu i strukturi policijskih službenika i njihovih starješina, kao i o njihovoj pripadnosti organizacionim jedinicima i lokaciji u i izvan objekta Narodne skupštine.

Narodni Poslanik Adam Šukalo prokomentarisao je odgovor Predsjednika Narodne Skupštine RS uz opasku kako se klupko "polako odmotava"

"Prvo je Čubrilović danas odgovorio da nije naredio policiji da spriječi opozicione poslanike da uđu na sjednicu NSRS a nedugo zatim meni je specijalini tužilac Bajić odgovorio da se ne sprovodi istraga protiv opozicije za nasilnu promjenu ustavnog uređenja!Sve je jasno! Ministar Lukač i direktor policije Ćulum odgovorni su zloupotebu policije i neosnovane optužbe prema opoziciji" naveo je Šukalo na Facebook profilu.

 Krajem septembra ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je kako policija Republike Srpske još prikuplja sve informacije u vezi sa posljednjim dešavanjima u Narodnoj skupštini Republike Srpske


"Tražimo izvještaj i viđenje o tome Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je Lukač u Banjaluci. On je istakao da očekuje od predsjednika parlamenta Republike Srpske da takav izvještaj dostavi Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, nakon čega će se vidjeti da li postoji osnova za eventualno prekršajne sankcije i upućivanje izvještaja na dalje postupanje.
Da bi se uvjerio u tvrdnje u vezi sa "progonom" opozicije Adam Šukalo je  u utorak posjetio Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva u Banjaluci,gdje je tražio informacije o tome da li se protiv poslanika opozicije vodi bilo kakav postupak jer su predsjednik Republike Srpske i ministar unutrašnjih poslova izjavili da su poslanici opozicije za vrijeme zasjedanja parlamenta 12 i 13 septembra pokušali da naruše ustavno pravni poredak Republike Srpske.


"Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva ne vodi nikakvu istragu protiv poslanika opozicije zbog dešavanja u skupštini 12 i 13 septembra a MUP nije podnio nikakav izvještaj. To je dokaz da su ministar Dragan Lukač i predsjednik Milorad Dodik zloupotrijebili svoje funkcije i institucije Republike Srpske kada su rekli da je opozicija pokušala da naruši ustavno-pravni poredak Republike Srpske", rekao je nakon sastanka u Tužilaštvu Šukalo.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.