Medicinari u RS: Nemamo ni sa kim, ni sa čim da radimo. Tražimo veće plate ili izlazimo na ulice

Banjaluka

Medicinari u RS: Nemamo ni sa kim, ni sa čim da radimo. Tražimo veće plate ili izlazimo na ulice

Piše: Tatjana Čalić

Odluka je donesena

Povećanje plata, izlazak na ulice i nove krivične prijave protiv direktora bolnica i domova zdravlja sljedeće su koraci koje će poduzeti zdravstveni radnici u Republici Srpskoj.  Ovo je za Buku potvrdio Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske. Kaže da su medicinari  odlučili slijediti primjer kolega iz Sarajeva i zatražiti bolje uslove i povećanje plata

 

 “ Glavni odbor je donio odluku tražićemo povećanje plata za sve radnike u zdravstvu, kako bi osigurali koliko toliko pristojan život ljudima koji rade i kako bi pokušali zaustaviti egzodus medicinskih radnika koji odlaze na rad u inostranstvo najviše zbog loših uslova i slabo plaćenog posla. Ako nam ovo ne ispune izlazimo na ulice, drugog rješenjanema. Moraćemo izraziti svoje negodovanje jer ovako se više ne može, dotakli smo dno, dublje ne možemo”, kaže za Buku Femić.

Napominje  da dugovanja zdravstvenih ustanova rastu ili u najboljem slučaju  tapkaju u mjestu, a da neke bolnice poput one u Doboju i Gradišci dižu nove kredite  i ulaze u još veću dubiozu.

Unija nastavlja i sa podnošenjem krivičnih prijava protiv protiv direktora zdravstvenih ustanova . Nakon prijava  protiv direktora Bolnice u Istočnom Sarajevu Gorana Todorovića, te smijenjenih direkoraa UKC RS RS Mirka Stanetića, i direktora dobojske bolnice Vlade  Đurđevića,  uskoro slijede i krivične prijave protiv direktora domova zdravlja u Banjaluci i Prijedoru.


“U zadnji par mjeseci pojedine ustanove su počelo sa izmirivanjem doprinosa, a sva ostala dugovanja stoje. M ćemo nastaviti sa podnošenjem krivičnih prijava protiv svih direktora zdravstvenih ustanova koji duže od pet mjeseci nisu izmirili dugovanja za poreze i doprinose. Još uvijek se dešava da medicinski radnici ne mogu ovjeriti svoju knjižicu ili to mogu uraditi na dva, pet, šest dana. To je neka njihova politika koju ja ne razumijem I to vise nećemo tolerisati”, zaključio je Femić.

Podsjetimo i predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić je ranije upozorio da pojedine zdravstvene ustanove nisu uplaćivale doprinose za svoje radnike četiri i više godina.

“Redovno je doprinose plaćalo 25 zdravstvenih ustanova. U posljednjih nekoliko mjeseci u pojedinim su uplaćeni doprinosi, ali ima onih koje četiri i više godina nisu uplatile ni fening za doprinose” rekao je Granulić u razgovoru za Fenu.

Dug zdravstva  premašio 113 miliona maraka

O kolikim dugovanjima je riječ najbolje ilustruju podaci koje je objelodanio Fond zdravstvenog osiguranja a koji govore  da je dug zdravstvenih ustanova u ovom entitetu po osnovu neuplaćenih doprinosa za PIO u posljednjih pet godina porastao čak 19 puta! Tako je ukupni dug po ovoj osnovi prije pet godina, odnosno 2012. iznosio 12,4 miliona, da bi na kraju marta ove godine iznosio 113.003.112 maraka.

Dug po godinama

Godina

Dug u KM

2011.

6.000.000

2012.    

12.457.501

2013.    

30.600.221

2014.    

42.123.440

2015.    

65.053.096

2016.     

84.351.396

Mart 2017.  

113.003.112

 

Najviše duguje Univerzitetsko klinički centar Banja Luka, oko 38,7 miliona maraka. Iza njega je bolnica u Doboju s 10,4 miliona, Klinički centar Istočno Sarajevo – bolnica Kasindo 9,5 miliona maraka duga, Univerzitetska bolnica Foča 7,9 miliona maraka, bolnica u Prijedoru 5,5 miliona, bijeljinska bolnica 3,6 miliona.

Komentari na tekst (4)
Objavljeno:
Ne treba vama nista dati, kad ste nesposobni i u stanju tolike dugove nagomilati. Vi, politicari, popovi, sudije i policija ste crna rupa ovog drustva.. cast izuzecima kojih je veoma malo.
Objavljeno:
@srdjan: medicinari su jedini koji i glavić-baju, i sve druge male bajune mogu prije ili kasnije odvesti na jednu infuzijicu, za koju nikada niko ne bi mogao da dokaže da nije bila dobro razvodnjena ;) štaviše, medicinari bi najprije mogli biti neki novi heroji, prvoborci, nosioci spomenica i dodataka na državnu penziju; sve što trebaju načiniti je masovno i organizovano griješenje u terapijama po grlu političara, pravosudnog lopova ili njihovog zaštitara, i u kratkom roku eto nama opet društva očišćenog od gamadi. Mogao bi glavić-baja da popuši bukvicu kakvu odavno nije...
Objavljeno:
Sta ste vi izbora propustili, kad ste u takvoj krizi!!!!!
Objavljeno:
Pazite se samo da vas glavni baja odvede na sljivu ili lozu
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.