<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SENAD AVDIĆ: U sretnim, pravnim državama političari bježe pred narodom, u BiH je obrnut slučaj!

Kolumna

Dok, recimo, Valentin Inzko sumorno kaže da je to što jedan glavni evropski grad nema vode "sramota", vladajuća stranka u gradu se još nikada nije očitovala o toj pošasti; jeste, međutim, u posljednjih dvije godine izdala brdo saopćenja u kojima je napade i kritike upućene na menadžment Kliničkog centra ocijenila "sramotnim i tendencioznim"

06. oktobar 2017, 12:00

 "Strancima je vrlo teško da razumiju političke prilike u Bosni i Hercegovini", kazao je hladan k'o špricer (ili, k'o Bevanda) Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sastanka sa Josephom Daulom, predsjednikom Evropske narodne partije.

Francuski političar, predsjednik najjače političke grupe u Evropskom parlamentu, nakon razgovora sa liderima ovadašnjih narodnjačkih stranaka, istovremeno i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, kazao je da je "zgrožen i zabrinut" onim što se dešava u Bosni i Hercegovini. Njegovi sugovornici, članovi državnog Predsjedništva BiH, nisu bli ni mrve "zabrinuti", a kamoli, ne daj Bože, "zgroženi" općim stanjem u Bosni i Hercegovini.

Vjerojatno iz razloga što njih trojica, za razliku od neznalice Daula, savršeno poznaju i razumiju procese koje se odvijaju, a još bolje one koje se ne odvijaju, u njihovoj zemlji.

Šta je "slabo informirani stranac" Daul izdvojio kao ključne razloge svoje "zgroženosti ii zabrinutosti"?

Prvo, kazao je "da nije postignut očekivani napredak u borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa i uspostavi pravne države". Lokalni političari su to obećali još prije 4 godine, ali od tada nikakvog napretka nije bilo.

ŠTA TO BJEŠE KORUPCIJA?

Zbilja, što bi rekao Čović, Daul je ovom svojom ocjenom pokazao da površno, ili nimalo, poznaje ovdašnji pravosudni sustav: ne samo da ovdašnje pravosuđe "nije postiglo napredak u zadnje četiri godine", nego se ono potpuno urušilo, obesmislilo, pod teretom vlastite nekompetentnosti, bolesnog karijerizma i nezasluženih privilegija, kao i pod pritiskom političke, privredne i svake druge korupcije. Korupcija i svekoliki kriminal nisu posrnuli, povukli se pred pravosuđem, nego je bilo obrnuto: postali su sastavni dio i medij unutar kojeg djeluju tužitelji, sudci, advokati...

Kako objasniti bilo kome izvan ovdašnje političke i društvene kaljuže da su se glavni državni tužitelji u posljednjoj deceniji češće pojavljivali u svojstvu optuženih, nego u svojoj osnovnoj zadaći za koju su plaćeni; da se državna tužiteljica umjesto da progoni i procesuira korupciju, kriminal i zločine izravno uključuje u njihovo zataškavanje; da dokazi za najkrupnije koruptivne slučajeve, poput onog u čijem je fokusu bio upravo Čović, ali i "opozicionari" iz vrha SDP-a na volšeban, "koperfildski", način nestaju iz sudskih spisa...?!    

Dalje, Josepha Daula je "zabrinuo i zgrozio" i obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini, nakon što je u razgovorima sa građanima čuo da studenti "legalno" kupuju fakultetske diplome što je, tvrdi on, jedan od razloga što "mladi masovno napuštaju zemlju".

Na Sarajevskom univerzitetu ove se godine upisalo za trećinu manje brucoša nego prošle godine, što može ukazivati na nekoliko podjednako fatalnih razloga: da je demografska slika u Kantonu, a i šire, poremećena zbog "bijele kuge", da ovaj unverzitet nema veći ugled od privatnih konkurentskih univerziteta, ili da niko ko ima zrno soli u glavi i nešto novca "u šteku" ne želi (ne samo akademsku) budućnost svojih potomaka vezati za visokoškolsku instituciju u kojoj raspored predavanja diktiraju SDA-ovi rigidni, polupismeni, ratoborni ideološki SKOJ-evci, kojima se zasluge "za našu stvar" odmah nakon okončanja fakulteta honoriraju "lahkim a parali" poslovima u državnoj upravi.       

(U danu u kojem je razgovarao sa Daulom, Čović je obišao premjera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića; očekvao sam da se kod njega, iz prve ruke, informira o eventualnim slučajevima kupovine diploma, ili barem o ponižavajućim, srednjovjekovnim uvjetima u kojima građani Kantona žive bez prava na "otvoren prstup vodi", ali nije - razgovaralo se o evropskoj agendi i odgovorima na evropski upitnik.)

"TOPSOM" ĆU TE GAĐAT', MOJA MALA

Po svemu sudeći, problem u razumijevanju domaće političke klase sa međunarodnim diplomatama jeste što se ne razumiju, šumovi u komunikaciji su posljedica razlika u poimanju važnog i nevažnog. Za predsjednika Evropskih pučana "užasavajuće" je da se vlasti u BiH ne bave razornom korupcijom, pojeftinjenim, deklasiranim obrazovnim sistemom, nezaustavljivim stampedom, ne samo mladih, ne samo obrazovaniih ljudi, otuđenošću političara od građana; za njegove sugovornike to su socijalne i političke efemerije smještene na rubovima njihovih privatnih i stranačkih prioriteta i afiniteta.

Dok, recimo, Valentin Inzko sumorno kaže da je to što jedan glavni evropski grad nema vode "sramota", vladajuća stranka u gradu se još nikada nije očitovala o toj pošasti; jeste, međutim, u posljednjih dvije godine izdala brdo saopćenja u kojima je napade i kritike upućene na menadžment Kliničkog centra ocijenila "sramotnim i tendencioznim".

Dragan Čović je početkom prošle godine, podnoseći aplikaciju za početak pregovora BiH sa Evropskom unijom o članstvu, poletno najavio da će pregovori početi do kraja (prošle) godine. Nakon toga je samoinicijativno pomjerao rokove, da bi jučer "službeno" licitirao sa novim datumom - prvi kvartal naredne godine. Koliko je Hrvata u međuvremenu uhvatilo "put pod noge" i otišlo iz BiH, ne postoje računice, ali dovoljno je odokativno baciti pogled na autobuske stanice u Livnu, Tomislavgradu, Ljubuškom, pa da se vide neveseli "trendovi"odlaska u pečalbu.

Bakir Izetbegović je nedavno kazao da je uvođenje akcize na gorivo nužno kako bi bili "pokrenuti javni radovi koji će zaustaviti odlazak mladih iz BiH“. Poznanik-advokat koji je nedavno imao parnicu u Bihaću, kaže mi da se vratio neobavljenog posla: od desetak svjedoka skoro nijedan nije više na istoj adresi stanovanja, otišli su trbuhom za kruhom u druge i treće zemlje, uprkos tome što je Izetbegović nedavno svečano otvorio trimilijarditi "tops"; traže Krajišnici preko "topsa" pogače, šta li?! 

GORI VATRA, SHINAWATRA

Poznanik Bošnjak koji 25 godina živi u Švedskoj priča kako je ljetni odmor u rodnom Trebinju proveo podučavajući bivše komšije Srbe švedskom jeziku; spremaju se da se domognu Skandinavije, ako ikako mognu. Mladen Ivanić kaže kako "političke odnose u BiH opterećuju svađe Čovića i Izetbegovića". Istog dana je predsjednik RS Milorad Dodik 60 hiljada KM državnog novca potrošio nagrađujući odbojkašice Srbije za zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. Da je tim parama pomogao košarkašima trebinjskog "Leotara" bilo bi vrhunskih košarkaša dovoljno i za BiH i za Srbiju! A ne za Švedsku, Sloveniju...

Prošle je nedjelje bivša premijerka Tajlanda Yingluck Shinawatra pobjegla iz te zemlje nekoliko dana prije sudske presude kojom je osuđena na 5 godina robije zbog pronevjere 2-3 milijarde dolara namijenjenih poticajima za rižu. 

(Samo duplo više novca nego što se u početku tvrdilo da je "isparilo" iz Uprave za indirektno oporezivanje u vrijeme direktora Kemala Čauševića). Prije nje iz Tajlanda je utekao njen brat, ništa manji kriminalac, danas "najbogatiji đetić" u Crnoj Gori. 

Dakle, čak i u nesavršenim demokratijama, što Tajland jeste, političari, kad zagusti, bježe od (suda) naroda; samo u BiH narod bježi pred korumpiranim, kriminaliziranim, otuđenim političarima! 

SB