<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rezolucija je paravan iza kojeg se krije loša politika vladajuće stranke

Dragan Čavić

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS potpuno suvišna i nepotrebna inicijativa. Nas u NATO niko ne zove, niti smo danas svrstani u bilo kakav vojni savez. Mislim da se radi o pokušaju da se od ove teme napravi politička priča koja će trajati izvjesno vrijeme, a da se suštinski radi o jednom u nizu paravana iza kojeg se krije loša politika vladajuće stranke, ističe Čavić u razgovoru za Vijesti. ba.

09. oktobar 2017, 12:00

 Na pitanje hoće li poslanici okupljeni u Savez za promjene prisustvovati zakazanoj sjedinic i kakav je plan daljeg djelovanja u parlemantu RS, Čavić je rekao da će biti u Skupštini, kao i na sjednicama odbora. 

"Oni (skupštinska većina) su potpuno izigrali sve ono što su na Kolegijumu na prethodnoj sjednici definisali kao cilj. Naime, ispostavilo se da je bila naša tvrdnja da je neminovno da bude održana rasparava o Izvještaju, da se ne može skinuti sa dnevnog reda Izvještaj revizora o reviziji konsolidovanog izvještaja Vlade o izvišenju budžeta za 2016. godinu, jer je revizor poslao pismo poslanicima, predsjedniku NSRS i svim nadležnim skupštinskim tijelima da 12. oktobra niti on, niti njegov zamjenik neće biti na poslu, jer je to njihova obaveza prema Zakonu"; kazao je Čavić.

Naglašava da revizorski izvještaj o konsolidovanom izvještaju Vlade o izvršenju budžeta nema ko da iznese i tumači u NSRS, niti ima ko da obrazloži sve one kvalifikacije. 

"Većina u NSRS i predsjednik Skupštine prošli put su tvrdili da nema nikakvih problema da se Izvještaj premjesti na sljedeće zasijedanje, kao da će ga podnijeti, kako su tada tvrdili, Duško Šnjegota, glavni revizor u ostavci. Međutim, nakon njegovog pisma, potpuno je jasno da je sve to bila farsa i prevara, te da smo bili potpuno u pravu kada smo insistirali da se taj izvještaj podnese na prošloj sjednici. Stoga mi ovog puta nećemo imati izvještaja", kazao je Čavić.

On je rekao da je vlada preuzela obavezu da odgovori na sva poslanička pitanja u roku od 48 sati, a da je od tada prošlo mjesec dana, a odgovora nema. 

"U najkraćem, vladajuća koalicija i dalje ne poštuje zakone, poslovnik i ignoriše norme koje propisuju rad svih poslanika u Skupštini, sakrivajući se iza tvrdnje da imaju većinu. To nije bitno, jer većina, manjina, kao i svi poslanici moraju poštovati zakone, Ustav i poslovnik o radu. Oni to ne žele, a mi im nećemo dozvoliti da to nastave raditi", kazao je Čavić.

Komentarišući prijedlog Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, Čavić je rekao da je to potpuno suvišna i nepotrebna inicijativa. 

"Nas u NATO niko ne zove, niti smo danas svrstani u bilo kakav vojni savez. Mislim da se radi o pokušaju da se od ove teme napravi politička priča koja će trajati izvjesno vrijeme, a da se suštinski radi o jednom u nizu paravana iza kojeg se krije loša politika vladajuće stranke", kazao je Čavić.

Po njemu, to je potpuno besmislena ta tačka na dnevnom redu i to iz više razloga. 

"Suština ove tačke, budući da se u rezoluciji govori o "zaštiti ustavnog poretka", jeste njihov pokušaj da se pod tom formulom disciplinuju predstavnici u institucijama BiH koji ne pripadaju njihovom političkom bloku", rekao je Čavić.

Osvršuši se na činjenicu da se suspenzija odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH neće naći pred narodnim poslanicima 17. oktobra, Čavić  je podsjetio da opozicija u startu nije stajala iza te odluke, niti će sada stati.

"Je li treba da stojimo iza njegovih improvizacija i avanutra da bismo mu napravili političku zaštitu od gluposti koje je sam napravio u koje je sam upao? Dva puta je donosio odluke o referendumu o istoj temi i dva puta je od njih odustao. Ne pada nam na pamet da podržavamo potpuno promašenu stvar, nepotrebnu i suvišnu - referendum koji bi RS doveo u vrlo tešku poziciju i konflikt na svim mogućim stranama. Dodiku ako je do konflikta, neka ga izazove sam. Mi mu nećemo biti saučesnici.", kazao je Čavić.